- beurs forum -
DevGen
forum home / Euronext Brussel / DevGen / 
Geef hier uw reaktietitel:
Geef hier uw reaktie:

Onder welke naam of alias wenst u dit te posten?
Geef de eerste letter van de naam hierboven: (niet nodig indien ingelogd)

Type de twee woorden: (niet nodig indien ingelogd)
1 mio euro verlies per maand

http://www.standaard.be

Verlies Devgen stijgt met de helft tot 13,9 miljoen euro

BRUSSEL - Devgen heeft vorig jaar 13,9 miljoen euro verlies geleden. Dat is bijna de helft meer dan in 2006, maar ligt in lijn van de analistenprognoses.
De omzet zakte 15 procent tot 7,9 miljoen euro. Dat valt tegen, want het biotechbedrijf mikte zelf op iets meer dan 10 miljoen euro. Concreet nieuws over de toekomst van de farmadivisie of over de vooruitgang van de gewasbeschermingsprojecten is er niet.

Het verlies werd groter door de stijgende R&D-kosten: veldtesten voor nematiciden en rijstprojecten in Kenia en India. Eind 2007 had Devgen nog 43,9 miljoen euro cash op de bank. De omzetdaling is het gevolg van de beŽindiging van de samenwerking met Pioneer en de daling van de subsidies. Devgen merkt nog op dat de zaadbusiness sterk seizoensgebonden is.

Vorig jaar hakte het bedrijf een belangrijke strategische knoop door. Het bereidt zich voor om de farmadivisie af te splitsen en zich volledig toe te leggen op gewasbescherming.

De nematiciden van Devgen-makelij zullen vermoedelijk vanaf 2009 op de markt komen. Nematiciden zijn vergelijkbaar met insecticiden maar dan specifiek gericht op de uitroeiing van nematoden of wormpjes die de plantwortel opeten. Devgen gaat voor bepaalde gewassen nog dit jaar een dossier ter goedkeuring voorleggen aan de autoriteiten in Europa en in de VS. Veldtesten voor andere gewassen gaan onverminderd voort.

Geen concreet nieuws over de vooruitgang van de projecten inzake genetische manipulatie. Monsanto en Devgen hebben hun samenwerking in de loop van 2007 uitgebreid. Ze wisselen nu meer technologische kennis uit om zaden te ontwikkelen die planten bijvoorbeeld beschermen tegen kevers, rupsen, droogte, enzovoort. Voor grote gewassen zoals katoen en soja doen ze dat samen. De rijstbusiness daarentegen gaat Devgen op eigen houtje ontwikkelen en kocht daarom de Indiase rijstactiviteiten van Monsanto. Monsanto nam een belang van 5,9 procent in Devgen.

Op de vraag wat er gaat gebeuren met de farma-afdeling van het Gentse biotechbedrijf, geeft het persbericht geen antwoord. Evenmin gaf het bedrijf een update van de pijplijn. 'Er zijn intense contacten met derden betreffende de spin-off van de activiteiten', luidt het. Eerder raakte al bekend dat een juridische entiteit gecreŽerd werd. Hilde Windels, de voormalige financieel directeur, werd aangesteld als gedelegeerd bestuurder van het farmabedrijf en begeleidt de zoektocht naar externe financiering.

username:mw
tijdstip:2008.03.14 - 12h15m27