- beurs forum -
Dexia
forum home / Euronext Brussel / Dexia / 
Geef hier uw reaktietitel:
Geef hier uw reaktie:

Onder welke naam of alias wenst u dit te posten?
Geef de eerste letter van de naam hierboven: (niet nodig indien ingelogd)

Type de twee woorden: (niet nodig indien ingelogd)
akkoord gewikt en gewogen

Dexia (Euronxt:DEXB), de beursgenoteerde vennootschap, wordt enkel nog een 'bad bank'. Dexia Bank Belgie wordt verkocht voor 4 miljard euro aan de Belgische staat, en Dexia Bank Frankrijk voor 0,7 miljard aan Frankrijk. Dexia Luxemburg is nog te koop.

Op zich is Dexia Belgie hiermee gered. De Belgische burger betaalt nu 400 euro per Belg, en eventueel 5000 euro per Belg als het mis gaat met de bad bank. Die als is spijtig genoeg redelijk reŽel. Gelukkig krijgt de Belgische staat interesten op deze 5000 euro garantie per Belg.

Op zich is het akkoord niet goed, maar het had veel slechter kunnen zijn.
Nu afwachten welke overcomplexe bank het volgende slachtoffer is.

username:moonwulf
tijdstip:2011.10.10 - 23h41m13
Vandaag beslissing bail out

Vandaag zal de federale Belgische regering beslissen over Dexia (Euronxt:DEXB) Kernvraag is welke prijs betaald zal worden om Dexia Belgie over te nemen. Deze prijs zal zo goed als rechtstreeks doorgerekend worden naar de Belgische belastingsbetaler. Ook en vooral het overheidsapparaat
zal hierdoor zwaar moeten besparen. Ik durf hier alvast pleiten voor een overname voor 1 symbolische euro.

username:moonwulf
tijdstip:2011.10.09 - 11h19m53
Moody's dreigt Belgische rating te verlagen

http://www.tijd.be
Moody's dreigt Belgische rating te verlagen

Het kredietratingagentschap Moody's overweegt de rating van BelgiŽ te verlagen. De Aa1-rating wordt onder 'herziening voor mogelijke verlaging' geplaatst. In de beslissing van Moody's speelt ook de steun mee die de overheid mogelijk aan banken (lees: Dexia) zal moeten verlenen.

username:moonwulf
tijdstip:2011.10.09 - 11h16m53
klaar voor nationalisering?

De Dexia crisis escaleert. Dexia bank (Euronxt:DEXB) spreekt openlijk over een nationalisering (bail-out). Ondertussen wordt hier wel nog geen akkoord over bereikt. Zowel Frankrijk en Belgie moeten immers geld op tafel leggen, en dat is allerminst evident. Dexia rekeningen worden ondertussen leeggehaald. Op dinsdag alleen werd 300 miljoen euro uit de bank gehaald.

username:moonwulf
tijdstip:2011.10.05 - 07h45m16
Dexia in gevaarlijke financiele draaikolk

http://www.standaard.be

De Frans-Belgische bank Dexia is bereid tot een snelle verkoop van 20 miljard euro aan activa om haar financiŽn weer op peil te krijgen, schrijft de Franse beurskrant Les Echos. Het lijkt erop dat de bank alle opties onderzoekt om zo snel mogelijk aan liquiditeiten te geraken.

Bij Dexia worden momenteel alle pistes bekeken om de bank zo snel mogelijk uit een gevaarlijke financiŽle draaikolk te krijgen. Naast de piste van een opsplitsing is er nu ook sprake van een snelle verkoop van activa van de bank.

Dexia was al bezig met het inkrimpen van zijn balans en verkocht de voorbije jaar al ruim 70 miljard euro aan activa. Om snel aan liquiditeiten te geraken, zou er nu bekeken worden of er in snel tempo nog eens voor 20 miljard euro kan worden verkocht. Daarbij zou de bank misschien wel grotere minwaarden moeten slikken dan ze eerst van plan was. In het tweede kwartaal zette Dexia al een provisie opzij van 1,8 miljard die zou kunnen dienen om die minwaarden op te vangen. ďZelfs als een minwaarde van 10% wordt ingecalculeerd, ben je met die provisie in staat om voor 18 miljard euro aan activa te verkopenĒ, zegt een bron bij de bank in Les Echos.

Een overname van Dexia wordt in het artikel uitgesloten. De piste van de opsplitsing, die dit weekend werd opgerakeld door de Franse krant Le Figaro, is volgens Les Echos veel moeilijker te realiseren en zou minder ver gevorderd zijn. Maar insiders bevestigden aan De Standaard dat er ook aan dat scenario gewerkt wordt. Volgens De Tijd werd er over dat scenario afgelopen weekend ook op het hoogste niveau onderhandeld tussen de Franse en de Belgische regering, in de marge van de najaarsvergadering van het IMF in Washington.

username:moonwulf
tijdstip:2011.09.26 - 09h08m43
nieuwe zorgen Dexia US

http://www.tijd.be

Dexia heeft er een kopzorg bij. Verschillende grote beleggers in de Verenigde Staten willen geen zaken meer doen met de bank omdat ze bang zijn voor de blootstelling van Dexia aan Griekenland. Door het wankelende vertrouwen moest Dexia al voor 400 miljoen dollar (280 miljoen euro) in zijn dollarreserves tasten.
Foto Photo News

Het ratingbureau Standard & Poorís (S&P) stak eind vorige maand het vuur aan de lont. In een rapport zette S&P de kredietrating van Dexia op de helling. S&P struikelde onder meer over de directe blootstelling van Dexia aan Griekenland via zijn beleggingsportefeuille. Dexia bezit voor 4,3 miljard euro Griekse overheidsobligaties.

Het kritische rapport trof Dexia in het hart in de VS. Via haar filiaal in New York financiert de bank talloze Amerikaanse lokale overheden. In normale omstandigheden geven Amerikaanse steden en gemeenten obligaties uit aan Dexia, waarop de bank die plaatst bij institutionele beleggers. Die laatste nemen traditioneel genoegen met een erg lage rentevergoeding, omdat Dexia zich borg stelt voor de uitgiftes. Lokale overheden kunnen zich zo erg goedkoop van geld voorzien.

Maar door toedoen van S&P zijn sommige beleggers ongerust geworden, meldde de zakenkrant The Wall Street Journal maandag. Enkele heel voorzichtige investeerders willen de bewuste obligaties niet meer. Anderen eisen een hogere rentevergoeding, omdat zij ervan uitgaan dat de blootstelling aan Dexia risicovoller geworden is. Dexia rekent die gestegen kosten op zijn beurt door aan de steden en gemeenten.

De beleggers die wegvallen, moet Dexia tijdelijk zelf vervangen. ĎMomenteel moeten wij 400 miljoen dollar in cash verschaffen aan de lokale overhedení, zegt Guy Cools, de topman van Dexia New York. ĎVoor dat bedrag putten wij uit onze dollarreserves.í Volgens Cools zijn genoeg dollars voorhanden om elk scenario op te vangen. Dexia staat borg voor 17 miljard dollar leningen aan lokale overheden in de VS. ĎZelfs als wij dat volledige bedrag moeten ophoesten, zijn er nog dollars overí, zegt Cools.

Toch lijkt de bank er niet helemaal gerust op. In een brief vraagt ze verschillende gemeentes formeel om een andere bank te zoeken.

username:mw
tijdstip:2011.06.21 - 08h29m47
KBC en Dexia dieperik in

http://www.tijd.be

De Belgische bankaandelen KBC en Dexia volgen niet. Beide aandelen zakken meer dan 5 procent. -Beide banken zijn het slachtoffer van onzekerheid-, zegt een marktpartij. -KBC met betrekking tot zijn aanwezigheid in Centraal- en Oost-Europa, Dexia heeft last van de onzekerheid rond zijn businessmodel.- Ook de analisten van Citigroup hebben het niet begrepen op Dexia: het koersdoel gaat vandaag omlaag van 3,20 tot 1,90 euro. Het advies blijft -verkopen-.

username:mw
tijdstip:2009.02.23 - 14h54m37
pompen of verzuipen

1.5 miljard euro. Dat is wat de Waalse, Vlaamse en Federale overheid in Ethias pompen, in ruil voor drie keer 25%+1 aandeel. Niet om het bedrijf te redden, maar ''om de positie te versterken''. Ze zijn slimmer geworden die banken. Ze worden niet meer gered, maar versterkt.
U en ik weten beter. Niemand verkoopt zomaar 75% van zijn bedrijf, geen enkele CEO neemt zomaar ontslag, en geen bedrijf voert zijn topproduct (first rekening) zomaar af. Pas op, dit is dan nog klein bier. In Nederland moest de overheid OPNIEUW 10 miljard euro ophoesten. De te versterken bank (want redden mag niet) was ING (Euronxt:INGA). In Frankrijk ook 10.5 miljard, onder andere in BNP Paribas (Euronxt:BNPA) Juist ja, die BNP Fortis Bank eigenaar Paribas. Het lijkt erop, als neutrale waarnemer, dat de bankwereld zo'n 5 miljard vers geld per week nodig heeft.
Miljarden pompen ze erin. Er moet dan hier of daar wel een grote put te vullen zijn.
Maar wat belangrijker is... Dit betekent dat de recessie zo goed als bezig is. Geld blijven creŽren, zorgt voor een reele daling van de winsten, inkomsten enzoverder. We zitten midden in de recessie. Elk miljard dat de banken kado krijgen bevestigt dit.

username:moonwulf
tijdstip:2008.10.21 - 20h54m42
wil verkoop FSA

http://www.dexia.be
Dexia sluit niet langer uit dat het zijn Amerikaanse dochter, de obligatieverzekeraar FSA, van de hand zal doen. De Belgisch-Franse groep zegt maandagavond opnieuw 'alle mogelijkheden' voor haar Amerikaanse zorgenkind te onderzoeken.

username:mw
tijdstip:2008.10.21 - 08h29m42
Overheid doet kapverhog van 1500 miljoen bij Ethias

http://www.demorgen.be

Regeringen pompen 1,5 miljard in Ethias
De federale, Vlaamse en Waalse regering pompen samen 1,5 miljard euro in de noodlijdende verzekeraar Ethias. Dat kondigden premier Yves Leterme en zijn twee gewestcollega's Kris Peeters en Rudy Demotte maandagvoormiddag aan op een persconferentie.


De drie regeringen bogen zich maandagvoormiddag, na eerst afzonderlijk te hebben vergaderd, over de toekomst en de huidige toestand van Ethias. Premier Leterme herhaalde het engagement dat de overheid er alles aan zou doen opdat geen enkele spaarder financiŽle gevolgen zou lijden of zijn spaargeld niet ter beschikking zou hebben als gevolg van de financi'le crisis.

Het federale kernkabinet besliste om zo snel mogelijk werk te maken van het koninklijk besluit waardoor de waarborgregeling voor spaarders wordt opgetrokken tot 100.000 euro, en dat deze regeling ook uitgebreid wordt voor bedrijven zoals Ethias voor producten van tak 21. De regeling zal ook gelden voor coŲperatieve vennootschappen, aldus Leterme.

Andere structuur voor Ethias
Vanaf 12 uur zullen experten van de drie regering de praktische modaliteiten van de kapitaalsverhoging en een nieuwe juridische structuur voor Ethias uitwerken. Daarover zal later gecommuniceerd worden, was de boodschap van Leterme en Kris Peeters. De Vlaamse minister-president zei wel dat er ťťn en ander aan de specifieke structuur van Ethias zal moeten veranderen.

De regeringen hebben maandagvoormiddag de princiepsbeslissing genomen om het kapitaal van Ethias met anderhalf miljard euro te versterken. Hoe dat bedrag tussen de drie verdeeld wordt, wordt nog verder besproken door de experten, verklaarde Kris Peeters. De kapitaalsinjectie is bijkomende garantie voor de klanten en spaarders, zei Yves Leterme nog. (belga/mvdb)
20/10/08 11u54


username:mw
tijdstip:2008.10.20 - 21h38m32
Ethias in problemen

www.tijd.be

Ethias zoekt dringend 1,5 miljard euro
Verzekeraar Ethias zit in nauwe schoentjes. Het bedrijf moet, op vraag van de CBFA, tegen dinsdag 21 oktober om 10 uur anderhalf miljard euro zien te vinden. Dat is het gevolg van de instorting van de koers van Dexia, waarvan Ethias 5 procent in handen heeft.

username:mw
tijdstip:2008.10.17 - 12h16m33
Kaupthing BelgiŽ geblokkeerd

De website van de Ijslandse bank Kaupthing BelgiŽ laat niet meer toe om geld op te vragen. Deze populaire spaarrekening verwijst naar het garantiefonds.

username:moonwulf
tijdstip:2008.10.09 - 15h55m48
belg overheid garant voor nieuwe leningen banken

bron:www.tijd.be

De Belgische overheid stelt zich minstens een jaar garant voor nieuwe leningen (obligaties, interbancaire deposito's en institutionele beleggingen) die Belgische grootbanken aangaan. Daarmee zijn potentiŽle liquiditeitsproblemen opgelost. Bij Dexia springen ook de Franse en Luxemburgse overheid bij. Dexia wordt niet opgesplitst. Een oplossing voor de Amerikaanse probleemdochter FSA volgt later.

username:moonwulf
tijdstip:2008.10.09 - 15h54m47
intekening aan 9,9 euro

http://www.tijd.be
De Belgische, Franse en Luxemburgse overheden en de bestaande aandeelhouders hebben in de kapitaalverhoging van 6,4 miljard euro voor Dexia ingetekend tegen een prijs per aandeel van 9,90 euro. Dat meldt de bank-verzekeraar in een persbericht. Gedelegeerd bestuurder Axel Miller en voorzitter Pierre Richard hebben hun ontslag aangeboden.

username:mw
tijdstip:2008.09.30 - 10h47m17
dexia kapverhoging 7 mia

http://www.tijd.be

Kapitaalverhoging van 7 miljard in het vooruitzicht bij Dexia

De federale overheid, de regio's en de grote aandeelhouders van Dexia mikken op een kapitaalverhoging van 7 miljard euro bij de bankgroep. Dat vernam de redactie. 'Maar we zijn er nog lang niet', zegt een bron.

(tijd) - Onder meer de verdeling van de inspanning tussen de gewesten moet nog gedebatteerd worden. Dat zal gebeuren in de komende uren.

Op een overleg deze middag tussen de federale regering en de drie gewesten, hebben deze laatste hun principiŽle bereidheid bevestigd om deel te nemen aan een 'gezamenlijke inspaning' om het eigen vermogen van Dexia te versterken.

De beurskapitalisatie van Dexia bedroeg maandagavond 8,18 miljard euro. De koers van de bankgroep daalde maandag met bijna 30 procent.

username:moonwulf
tijdstip:2008.09.29 - 19h40m40
Dexia +26%

Beleggers reageren laaiend enthousiast op het plan van de Amerikaanse overheid om met belastinggeld de banken van hun probleemkredieten te verlossen. In eerste instantie steeg de Bel-20 met 7 procent, maar dat is in de loop van de voormiddag licht teruggelopen. Na de middag steeg de Bel-20 weer opnieuw tot boven de 3.000 punten.

username:mw
tijdstip:2008.09.19 - 15h16m04
dexia exposure

volgend persbericht (toppunt van duidelijkheid), maakt gewag van een 500 mio euro direkte exposure aan het failiete Lehman Brothers

Dexia verstrekt informatie over zijn uitstaand risico op Lehman Brothers Holdings Inc. nadat de holding van de Amerikaanse investeringsbank bekendmaakte dat ze van plan is om zich onder bescherming te plaatsen van hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswetgeving. Het totaal rechtstreeks kredietrisico op niet gedekte langetermijnobligaties tegenover de holding komt uit op ongeveer 500 miljoen EUR. De andere risicoís zijn gedekt na aftrek van haircuts en omvatten voornamelijk repo-transacties met een notioneel bedrag van 1,5 miljard EUR en een AAA genoteerde Negative Basis Trade-transactie van 282 miljoen EUR.

username:mw
tijdstip:2008.09.15 - 15h47m37
dexia reorganiseert

http://www.tijd.be

Dexia Bank kondigt vanmorgen tijdens een buitengewone ondernemingsraad een reorganisatie van het kantorennet aan. Behalve de sluiting van een tachtigtal kantoren die dicht bij elkaar liggen, zou er ook gesleuteld worden aan de organisatie van Dexia's distributienetwerk.
(tijd) - Begin juli was al bekendgeraakt dat Dexia van plan is ongeveer 80 agentschappen af te schaffen. Dat betekent dat het aantal Dexia-kantoren in een periode van drie jaar wordt afgebouwd van 990 naar 910.

username:mw
tijdstip:2008.09.04 - 14h39m00
Merill kap verhog

http://www.yahoo.com

The world's largest brokerage, struggling to right itself as the credit crisis continues, said it will issue more than 200 million new common shares as part of the deal. Merrill said it will write-down $5.7 billion because of additional losses on the sale of mortgage securities and hedging contracts.

Chief Executive John Thain, who joined Merrill Lynch last year, had vowed in the past he wanted to avoid using a public offering to raise money. The latest move comes just over a week after Merrill reported a $4.6 billion second-quarter loss, where he raised $8 billion of much needed capital from asset sales instead of diluting the stock by issuing more shares.

username:moonwulf
tijdstip:2008.07.29 - 10h27m50
mogelijk ratingverlaging FSA

Dexia krijgt klappen na slecht nieuws rating FSA

BRUSSEL - Het aandeel Dexia verloor kort na de opening meer dan 13 procent. Op de middag bedroeg het verlies nog steeds 10 procent, om 15 uur was dat opnieuw meer dan 13 procent. De beurs reageert slecht op het nieuws dat Moodys Investors Service zijn rating wil verlagen van de Amerikaanse obligatieverzekeraar FSA, een dochter van Dexia.

username:moonwulf
tijdstip:2008.07.22 - 15h34m30
opnieuw -5%

http://www.tijd.be

Dexia tuimelt 5 procent lager ondanks kredietlijn FSA
Bank-verzekeraar Dexia krijgt op Euronext Brussel opnieuw een klap van 4,9 procent. Nochtans had de groep de onzekerheid over haar Amerikaanse dochter FSA de wereld uit willen helpen door de een kredietlijn van 5 miljard euro op te zetten voor de obligatieverzekeraar.

(tijd) - Maar door de zware koersval van FSA's Amerikaanse sectorgenoten Ambac en MBIA blijft de twijfel groot onder beleggers. In New York gaat MBIA maandagmiddag bijna 12 procent lager tot 4,94 dollar. Vrijdag was het aandeel al met ruim 13 procent lager gegaan nadat het kredietratingbureau Moody's zijn AAA-rating voor de groep met twee graden had verlaagd. Eerder hadden ook de kredietratingbureaus S&P en Fitch hun adviezen voor de obligatieverzekeraar herzien. Door die ratingverlagingen riskeert MBIA nu 7,4 miljard dollar aan terugbetalingen.

username:mw
tijdstip:2008.06.23 - 17h55m16
knipperlicht

Een opmerking kan gemaakt worden bij het proces Lernout en Hauspie. Dexia (Euronxt:DEXB) wordt hier zeer duidelijk en nadrukkelijk met de vinger gewezen als hoofdschuldige, en een provisie voor een schikking kan belangrijke gevolgen hebben voor het bedrijf, zeker als die samenkomt met een van de uitlopers van de hypotheekcrisis.

username:moonwulf
tijdstip:2007.10.11 - 14h21m40