- beurs forum -
Fortis
forum home / Euronext Brussel / Fortis / 
Geef hier uw reaktietitel:
Geef hier uw reaktie:

Onder welke naam of alias wenst u dit te posten?
Geef de eerste letter van de naam hierboven: (niet nodig indien ingelogd)

Type de twee woorden: (niet nodig indien ingelogd)
commercieel vastgoed

http://www.standaard.be

NEW YORK - Capmark Financial, een van de grootste kredietverstrekkers voor commercieel vastgoed in de Verenigde Staten, heeft bij de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. De groep torst 21 miljard dollar schulden.

username:mw
tijdstip:2009.10.26 - 14h45m53
wie kent het hele fortis verhaal en wilt dit voor mij neerpennen ???

ik ben op zoek naar goede auteurs voor mijn beleggerssite
http://www.aandelenvoorbeginne...

username:kris_
tijdstip:2009.05.11 - 20h00m32
ECB prints

http://www.tijd.be
ECB neemt noodmaatregelen tegen crisis

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat 'ongeveer 60 miljard euro' aan covered bonds opkopen, herverpakte woonkredieten met een hoge kredietwaardigheid. Dat moet het financieel systeem helpen herstellen, en de diepe recessie van de economie helpen verzachten.

(tijd) - Dat heeft de ECB donderdagmiddag bekendgemaakt op de persconferentie ter gelegenheid van het rentebesluit.

Economen keken op voorhand reikhalzend uit naar de niet-conventionele maatregelen die de ECB zou nemen om de crisis te bezweren. De ECB kondigde donderdag verschillende ingrepen aan:

* De liquiditeitsoperaties aan banken worden verlengd van zes tot twaalf maanden. Tot nog toe konden banken uit de eurozone onbeperkt geld opnemen bij de ECB met een looptijd van zes maanden. Die uitleentermijn wordt nu verlengd tot twaalf maanden.
* De ECB gaat covered bonds opkopen. Dat zijn herverpakte woonkredieten met een hoge kredietwaardigheid. Tot nog toe aanvaardde de ECB dergelijke obligaties enkel als onderpand voor leningen. Meer informatie over het programma volgt bij het volgende rentebesluit in juni, maar ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet gaf al mee dat het programma 'ongeveer 60 miljard euro' zal beslaan.
* De Europese investeringsbank kan voortaan rechtstreeks aankloppen bij de ECB voor leningen.

Met de ingrepen komt er een einde aan de aanslepende, interne discussies van de ECB over hoe de crisis het best aangepakt kan worden. Andere centrale banken zoals de Bank of England en de Federal Reserve zijn al geruime tijd bezig met een 'kwantitatieve versoepeling van het monetair beleid' (wat zoveel betekent als geld drukken) om de economie uit het slop te halen.

Opvallend, Trichet wilde op de persconferentie niet gehoord hebben dat de ECB zich nu ook aan kwantitatieve versoepeling waagt. 'Je kan dit wel zien als een versoepeling van de kredietmarkten ('credit easing')', aldus Trichet. En verder: 'Wij hebben zeer, zeer grondige discussies gevoerd, maar de beslissingen van vandaag zijn in unanimiteit genomen.'

Volgens voorzitter Jean-Claude Trichet zijn er prille signalen van een stabilisering van de economie, maar bevindt de eurozone zich nog altijd in een diepe recessie. 'Wij waren in vrije val, en nu zijn er tekenen dat de toestand zich aan het stabiliseren is. Dat gebeurt weliswaar op een zeer laag niveau.' De ECB verwacht dat de Europese economie gedurende heel 2009 zwak zal blijven, om dan geleidelijk te herstellen in 2010.

De ECB verlaagde het belangrijkste rentetarief voor de eurozone van 1,25 tot 1 procent. De verlaging met 25 basispunten was algemeen verwacht. Trichet noemde het huidige renteniveau 'gepast', 'gegeven de informatie die we voorhanden hebben'. 'Maar wij hebben vandaag niet beslist dat dit de bodem is.'

username:mw
tijdstip:2009.05.07 - 16h29m20
lenteschoonmaak

Na een maandelange strijd werd gisteren uiteindelijk het bankroet van Chrysler bezegeld. Eerder was SAAB reeds verkocht, en werd Pontiac productie zelfs volledig afgevoerd. Stilaan zal het conglomeraat van General Motors (NYSE:GM) dat door jarenlange overheids en banksubsidies in zijn eigen vet aan het wentelen was een meer bescheiden afmeting krijgen. Hierdoor gaat weer een zieke broer in de economie op het goede pad. Hetzelfde verhaal voor Fortis Holding (Euronxt:FORB) dat eindelijk goedkeuring kreeg voor zijn reddingsplan waardoor Fortis Holding een verzekeringsmaatschappij wordt en zal blijven. Fortis bank gaat grotendeels naar BNP Paribas (Euronxt:BNP). De opgesplitste delen van het gechrashte Fortis monster kunnen nu dus volop en in volle duidelijkheid werken aan een toekomst in het post-2008 tijdperk. Langzaam wordt de grote kuis /lenteschoonmaak duidelijk. De crisis zal misschien niet volledig voorbij zijn, maar de waarschuwing is in ieder geval aangekomen, en sommigen zullen nu twee keer nadenken vooraleer opnieuw dezelfde fouten te maken.

username:moonwulf
tijdstip:2009.05.01 - 13h04m55
kritiek bankencommissie

www.tijd.be

(tijd) - De commissie verwijt de toplui van Fortis, Dexia, KBC en Ethias worden onder andere een gebrekkige communicatie, belabberde strategische beslissingen en een overdreven winstbejag. De aandeelhouders van hun kant worden beschuldigd van egoÔsme.

In het rapport staat te lezen dat de Belgische banken in verhouding tot de grootte van ons land erg groot zijn, al valt dat bij Dexia en Fortis te relativeren vanwege hun binationale structuur. Enkel de IJslandse banken zouden in vergelijking even groot zijn. De commissie komt tot de conclusie dat die schaalvergroting zowel Fortis, Dexia en KBC in de problemen heeft gebracht. Bij KBC door de creatie van een 'tweede thuismarkt' in Oost- en Centraal-Europa, bij Dexia door de inlijving van FSA, en bij Fortis door de mislukte overname van ABN Amro.

username:moonwulf
tijdstip:2009.04.15 - 11h49m49
verlies 28 miljard

http://www.gva.be

De Fortis-holding heeft in 2008 een netto verlies van 28 miljard euro geboekt. Dat is nog een kwart meer dan het verwachte verlies van 22,5 miljard dat midden maart werd bekend gemaakt.

Fortis-topman Karel De Boeck heeft het over bevredigende operationele resultaten, "rekening houdend met de marktturbulentie en de onzekerheid rond Fortis". De verzekeringsactiviteiten van Fortis boekten een minieme winst, namelijk 6 miljoen euro.
Aandeelhouders

Volgende week komen de aandeelhouders van Fortis bijeen voor twee buitengewone vergaderingen (BAV's) om te stemmen over de nieuwe deal tussen Fortis Bank en BNP Paribas. Modrikamen is tegen de nieuwe deal gekant en wil het stemrecht beperken tot mensen die al voor 14 oktober 2008 aandeelhouder waren.

Volgens Fortis holding moeten alle aandeelhouders kunnen stemmen. Fortis vraagt de rechter nu om daarover een uitspraak te doen, om te verhinderen dat Modrikamen tijdens de aandeelhoudersvergadering uitpakt met een rechtbankbeslissing op basis van een eenzijdig verzoekschrift.

username:mw
tijdstip:2009.03.31 - 09h45m48
tweede poging

In volle beurscrash doet BelgiŽ een tweede poging om Fortis bank te verkopen aan BNP Paribas (Euronxt:BNP) We gaan afwachten waar we ni stranden.
Ondertussen staan de beurzen op het laagste peil in 12 jaar of meer, en is er nog steeds geen beterschap in zicht. Hoewel het duidelijk is waar de problemen zich situeren (financials) durft ook niemand uitspraken te doen over individuele bedrijven, want vele bedrijven pasten tot nu toe zowiezo de facto een of ander hedge principe toe. Dit om winsten te maximaliseren.

username:moonwulf
tijdstip:2009.03.08 - 16h26m25
Fortis

De verkoop van Fortis (Euronxt:FORB) aan BNP Paribas is afgekeurd. Ook de verkoop van Fortis bank Nederland aan Nederland werd door de voornamelijk Nederlandse nee stemmen afgekeurd. De vraag is nu of de overheid opnieuw wil investeren in de Fortis bank, en hoeveel ze opnieuw op tafel wil leggen om de geldputten van Fortis te dempen. Als aandeelhouder is dit misschien een gokje waard.
Als het zover komt, hoop ik tenminste dat de overheid de bank in ruil volledig in handen neemt, en uiteindelijk de macht afneemt van de mega aandeelhouders die hun geld volledig kwijt zijn, dit kost wat kost wensen te recupereren, en daardoor irrationele beslissingen nemen met wat vorig jaar nog de grootste bank van Belgie was.
Als spaarder of belegger bij Fortis bank, denk ik dat het duidelijk is dat een bank waar men op deze manier met de centen speelt, een niet te verantwoorden risico inhoudt.

username:moonwulf
tijdstip:2009.02.13 - 11h03m43
chaos

De (overblijvende) aandeelhouders van Fortis (Euronxt:FORB), 1,37 euro, bevinden zich in een complete chaos ivm 1. wat hun aandeel nu precies representeert, en 2. wat het waard is of zou kunnen zijn.
Woensdag wordt er gestemd over een nieuw overnamevoorstel door BNP Paribas (Euronxt:BNP). Hierbij zouden de verzekeringsactiviteiten van Fortis in het Fortis aandeel ('de Fortis holding' blijven.
Gisteren lieten enkele referentieaandeelhouders reeds weten tegen te stemmen (Ping An en Modrikamen) Laat ons duidelijk zijn dat de reputatie van Fortis en Fortis bank ondertussen grote klappen krijgt. Over het bedrag dat deze week zal weggehaald worden bij Fortis rekeningen worden ook geen cijfers gegeven. De onzekerheid onder de aandeelhouders, en bij uitbreiding over het lot van Fortis in het algemeen is nooit zo groot geweest. We bevinden ons duidelijk op een kritisch punt, en zij die nog investeren in FORB doen dit duidelijk puur als speculatie. Een overwogen investering in dit aandeel is op dit moment onmogelijk. De kans dat dit aandeel donderdag aan 3,00 euro staat is even groot dan de kans dat het morgen aan 0,00 euro staat.

username:moonwulf
tijdstip:2009.02.09 - 14h13m07
nieuwe (deel) verkoop

http://www.standaard.be

BRUSSEL - De Belgische staat, Fortis Holding en BNP Paribas hebben een akkoord bereikt over een aanpassing van de verkoop van Fortis aan de Franse bank. Fortis Insurance blijft voor 90 procent in handen van Fortis Holding. De aanpassingen moeten de Fortis-aandeelhouders overtuigen om de verkoop aan BNP Paribas goed te keuren.

username:mw
tijdstip:2009.01.30 - 10h10m13
opgeschort & BAV

Fortis voegt een agendapunt toe aan de buitengewone algemene vergadering van vrijdag 19 december. De aandeelhouders moesten er zich tot dusver alleen uitspreken over de voortzetting van de activiteiten. Nu moeten zij eerst kenbaar maken of zij die beslissing wel of niet willen uitstellen. Met dit bijkomende agendapunt gaat Fortis in op een vraag van het Hof van Beroep van Brussel. Dat meldt Fortis in een persbericht.

username:mw
tijdstip:2008.12.15 - 12h56m18
BNP wil niet weten van meerprijs

http://www.fd.nl

BNP Paribas reageert onverzettelijk op mediaberichten dat Fortis NV de voorwaarden van de overname van de Belgische verzekerings- en bankactiviteiten zou willen heronderhandelen.

Ze zijn bindend en de verkoop moet in de komende dagen worden afgerond, stelt de Franse bank in een reactie.

BNP Paribas reageert op een bericht hierover maandag in het Financieele Dagblad.

Lees het FD-bericht: 'Fortis eist meer geld van BNP Paribas'

Volgens de krant is de verkoop van Fortis Verzekeringen BelgiŽ onzeker geworden, omdat Fortis meer geld voor het onderdeel zou willen krijgen.

Overeenkomst is bindend
'De overeenkomst voor Fortis Verzekeringen in Belgie is bindend, evenals die voor Fortis Bank. De afronding van de transactie zou in de komende dagen moeten plaatsvinden', aldus BNP Paribas in een verklaring.

De onenigheid richt zich, voor zover bekend, niet op Fortis Investments. De vermogensbeheertak heeft eerder dit jaar ABN AMRO Asset Management geintegreerd en is overgenomen door BNP Paribas.

Volgens het FD wil Fortis miljoenen euro's extra voor Fortis Verzekeringen bovenop de 5,5 miljard euro die is overeengekomen.

Begin oktober bood BNP Paribas 14,5 miljard euro voor de Belgische, Luxemburgse en een aantal internationale activiteiten van Fortis.

username:mw
tijdstip:2008.12.08 - 12h43m06
au prison !

Het siert de bestuurders van Fortis (Euronext:FORB), dat ze moedig de confrontatie aangaan met hun aandeelhouders. In Nederland ging alles er nog redelijk braafjes aan toe, maar gisteren in Brussel werden de bestuurders openlijk aangepakt en vernederd. Deze bestuurders voerden Fortis naar de slachtbank, en het is maar logisch dat ze even uitleg komen geven over hun acties. Sommigen (oa Bodson) zaten na het L&H debacle reeds voor de tweede keer in deze vernederende situatie, en bezinnen zich misschien beter extra. Het siert ook de aandeelhouders die deze kritiek komen geven. Financieel zal het niet veel meer uithalen, maar de bestuurders krijgen op deze manier de harde feedback waar ze recht op hebben. Eens te meer wordt duidelijk dat het Fortis 'failissement' een regelrechte ramp betekent voor de Belgische en Nederlandse economie. Enerzijds vanwege de reputatie van Belgie en Nederland in het buitenland, maar vooral vanwege de grote aantallen investeerders die getroffen zijn. Kleine investeerders na jaren pushen van hun bank de stap naar aandelen zetten, en nu nooit meer zullen investeren. En grote aandeelhouders die een deel van hun beschikbare kapitaal en invloed in rook zien opgaan. Het belang van de be-ne-lux landen in hun eigen economie zet zo opnieuw een grote stap achteruit.

username:moonwulf
tijdstip:2008.12.03 - 10h34m30
Citigroup krijgt 20 miljard.

http://www.tijd.be

Overheid pompt miljarden in Citigroup
De Amerikaanse overheid pompt 20 miljard dollar in Citigroup. Ze stelt zich eveneens garant voor meer dan 300 miljard dollar aan 'slechte' activa van de geplaagde bank.

(tijd) - De kapitaalinjectie van 20 miljard dollar komt bovenop de 25 miljard dollar die de Amerikaanse staat al eerder in Citigroup pompte. Met het reddingsplan lijkt de overheid de uitdijende financiŽle crisis op een andere manier te willen aanpakken, geÔnspireerd naar Europees model. Nadat reeds voor 300 miljard dollar aan kapitaal naar de financiŽle instellingen versluisd werd, stelt de staat zich nu garant voor bepaalde 'giftige' activa van specifieke instellingen.

username:mw
tijdstip:2008.11.24 - 11h15m40
Citigroup

De aandelen van Citi Bank, en meer bepaald Citi Group (NYSE:C) duiken deze week de dieperik in. Van meer dan 9$ begin deze week tot een dieptepunt van rond de drie $ vandaag. Vandaag werd trouwens ook bekend dat de bank onomwonden zoekt naar een overnemer. Citibank is de derde grootste bank in de VS. Citigroup kreeg al een investering van de overheid, en kondigde maandag nog aan dat er wereldwijd 75.000 jobs zouden sneuvelen. Het lijkt erop dat er dit weekend belangrijke beslissingen aankomen in de VS.

username:moonwulf
tijdstip:2008.11.21 - 21h35m32
beren

De markten, en het financieel systeem zitten zeer diep, en dit vertaalt zich in een doorgedreven berenmarkt. We blijven lager gaan. De tijdelijke heropleving tot misschien het einde van Q4 blijft duidelijk uit, en we gaan integendeel al regelmatig eens een stukje dieper.
Het lijkt ons dan ook nog steeds aangewezen om veilige havens op te zoeken. (goud, vastgoed), om zich tegen de inflatie te beschermen. Banken proberen ondertussen klanten vaster aan zich te binden dan met spaarrekeningen het geval is, en overheden verlagen de rente tot opnieuw ridicule niveaus. Vergeet aub niet dat 0% rente overeenkomt met onbeperkt geld bijaanmaken. We zitten nu halfweg Q4, en misschien, heel misschien kunnen we nog 2 a 3 weken herstellen. Tegen het einde van Q4 moeten zowiezo enkele pijnlijke jaarrekeningen opgesteld worden.

username:moonwulf
tijdstip:2008.11.18 - 17h42m04
overheidsgeld mogelijk teruggetrokken.

Indien verkoop ongeldig word verklaard trekt overheid haar geld terug.

De uitgeklede holding Fortis kreeg een klap van 10 procent, tot 0,9 euro. Volgens MischaŽl Modrikamen, die in naam van Fortis-aandeelhouders een kort geding heeft aangespannen tegen de verkoop van Fortis aan BNP Paribas, zet premier Leterme met zijn uitspraken van afgelopen weekend het gerecht onder druk. Modrikamen heeft Leterme een brief gestuurd om zijn verontwaardiging uit te drukken over de verklaring dat als de rechtbank de verkoop van Fortis niet rechtsgeldig verklaart, 'de overheid haar geld terugtrekt en dat een meevaller voor de begroting is'.

username:moonwulf
tijdstip:2008.11.11 - 22h31m37
klacht van Kerimov

http://www.tijd.be

De Russische miljardair Suleiman Kerimov, die 700 miljoen euro verloor bij de ondergang van Fortis, voelt zich belogen en bedrogen door Maurice Lippens. Verschillende bronnen bevestigen dat hij een strafklacht voorbereidt tegen de voormalige topman in persoon.

(belga) - Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws maandag.

De 42-jarige Suleiman Kerimov, met een vermogen van 9 miljard euro nummer 37 op de lijst van rijkste mensen ter wereld, had eind juni een pakket Fortis-aandelen van iets meer dan 750 miljoen euro. Een deel daarvan had hij bij de kapitaalsverhoging in juni speciaal op aanraden van Maurice Lippens, die hij persoonlijk ontmoette in Brussel, gekocht. Nu zijn deze Fortis-aandelen nauwelijks nog 60 miljoen euro waard.

En daar laat de miljardair en persoonlijke vriend van Ruslands sterke man Vladimir Poetin het niet bij. Hij bereidt een strafklacht voor. Op die manier kan hij het lopende strafonderzoek op de voet volgen en zelfs mee sturen. "Met Lippens in het vizier", klinkt het resoluut.

Kerimov is niet alleen omwille van zijn vermogen een bekende in ons land. Toen hij in 2006 in het Zuid-Franse Nice met zijn Ferrari crashte, en daarbij zwaar verbrand raakte, werd hij met een regeringsvliegtuig overgevlogen naar Neder-over-Heembeek, waar hij maandenlang verzorgd werd.

username:mw
tijdstip:2008.11.10 - 09h06m43
BNP Paribas krijgt klappen

bron http://www.tijd.be

Crisis raakt BNP Paribas zwaarder dan verwacht

BNP Paribas heeft in het derde kwartaal 901 miljoen euro nettowinst geboekt. Dat is ruim de helft minder dan over dezelfde periode een jaar terug. De grootste bank van Frankrijk, die in oktober Fortis Bank BelgiŽ overnam, blijft daarmee ver onder de analistenverwachtingen. Oorzaak van de winstval is de financiŽle crisis.

(tijd) - BNP Paribas boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 901 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2007 schreef BNP Paribas nog een nettowinst van 2,03 miljard euro in de boeken. Analisten zagen de winst in het afgelopen kwartaal terugvallen tot 1,38 miljard euro. De omzet zakte 1 procent tot 7,61 miljard euro.

De Franse bank toonde zich gedurende de hele kredietcrisis een van de sterkste banken van Europa. Zo nam BNP begin oktober Fortis Bank BelgiŽ over, toen Fortis in ernstige liquiditeitsproblemen kwam door de kredietcrisis. BNP Paribas ontsnapt zelf ook niet aan de kredietcrisis, geeft gedelegeerd bestuurder Baudouin Prot toe in het persbericht bij de derdekwartaalresultaten. 'De verergerende kredietcrisis heeft zwaar gewogen op de winstgevendheid van de bankindustrie in het derde kwartaal.'

username:mw
tijdstip:2008.11.05 - 10h46m49
zonnetje

Mooi toch, zo een weekendzonnetje! En het doet deugd. Net zoals het prille korte termijn herstel dat we nu zien op de beurzen. Ik verwachte het al in de vorige posting, en het is waarschijnlijk dan wel van korte duur, maar het is een geruststelling om te zien dat de markten ook mooi kunnen stijgen. Om 11h krijgen we terug een notering van het overblijfsel van Fortis (Euronxt:FORB,FORA). Voor de kleine beleggers is de slotkoers van de eerste 5 noteringsdagen belangrijk, want die wordt afgetrokken van de maximale vergoeding die de Belgische staat uitbetaald (10 euro - gemiddelde van eerste 5 dagen)

username:moonwulf
tijdstip:2008.10.14 - 10h06m02
nederlanders kunnen niet meer aan spaargeld op icesave

De Ijslandse bank blokkeert afhalingen van Nederlandse klanten. (http://www.icesave.nl/)
De hoog renderende internetspaarrekening had meer dan 100000 klanten in Nederland.

username:mw
tijdstip:2008.10.08 - 14h02m01
icesave stopt afhalingen spaarrekeningen

AMSTERDAM (FD.nl/DJ)--Nederlandse klanten van Icesave kunnen geen geld meer opnemen via de website. Dat zegt een woordvoerder van de internetspaarbank van de IJslandse bank Landsbanki woensdag tegenover FD.nl/DJ.

De zegsman stelt dat klanten verzocht worden contact op te nemen met De Nederlandsche Bank (DNB).

Op de website heeft Icesave in plaats van een inlogscherm een dinsdagavond uitgegeven persbericht van DNB geplaatst.

username:mw
tijdstip:2008.10.08 - 14h00m38
Belgische spaargarantie

Minister van FinanciŽn Didier Reynders meldde dinsdag dat Belgen kunnen rekenen op een garantie tot 100.000 euro.

Momenteel waren Belgische spaartegoeden tot 20.000 euro per bank en per spaarder gegarandeerd. Voor Fortis en Dexia engageerde de regering zich om 100 procent van de spaargelden te garanderen.

username:moonwulf
tijdstip:2008.10.08 - 12h25m58
Bijstelling

We moeten onze mening opnieuw bijstellen. De krisis is het gevolg van het feit dat banken kredieten hebben herverpakt in CDS certificaten. Deze certificaten zijn een eigen leven gaan leiden. Grote banken hebben deze gehedged. Dit zijn geen eenvoudige warrant constructies en de verliezen hierop kunnen oplopen tot duizenden malen de inleg. Vandaar dat de het overleven van de banken hiervan afhangt. Zolang de leningen weing riscio hebben was er geen probleem, en was dit de manier om winsten te maximaliseren. Nu is de situatie echter drastisch veranderd. De shake-out die hierdoor bezig is zal voor alle banken gevolgen hebben. Voor investeerders in de aandelen van banken is het advies op dit moment: niet kopen. Voor mensen die reeds zwaar geinvesteerd zitten, is er een mogelijkheid om verdere verliezen in te dekken via de aankoop van turbo shorts. Op korte termijn is er zeker een belangrijk herstel mogelijk, maar op langere termijn zijn alle aandelen te mijden. Alternatieven zijn: aandelen van defensieve sectoren (voeding), fysiek goud, en (selectief) vastgoed.

username:moonwulf
tijdstip:2008.10.08 - 12h10m54
BNP Paribas neemt levensvat baar deel over

http://www.tijd.be

BNP Paribas neemt de essentie van de Belgische activiteiten van Fortis en Fortis Bank Luxemburg over. Dat zijn de Belgische overheid en BNP Paribas zondagavond overeengekomen. BelgiŽ wordt door de operatie op termijn de grootste aandeelhouder van de Franse groep. Voor de Belgische activiteiten telt BNP Paribas bijna 14 miljard euro neer.

(tijd) - De federale regering behoudt een blokkeringsminderheid van 25 procent in Fortis Bank BelgiŽ. Het Groothertogdom Luxemburg behoudt 33 procent in de lokale Fortis-dochter.

'Als gevolg van deze transactie stopt de Fortis Groep met bancaire activiteiten evenals met verzekeringsactiviteiten in BelgiŽ', zegt Fortis CEO Filip Dierckx maandagmorgen in een persbericht. 'Gegeven de extreem moeilijke marktomstandigheden is een combinatie van Fortis Bank en Fortis Insurance Belgium met een vooraanstaande Europese financiŽle groep in het beste belang van alle stakeholders.'

De Belgische operatie verloopt in twee stappen. Eerst neemt de overheid 51 procent van Fortis Holding in Fortis Bank over. De bank wordt dus volledig genationaliseerd. Het overnamebedrag voor de extra 51 procent zou 4,7 miljard euro bedragen. In een tweede fase verkoopt de Belgische overheid 75 procent in Fortis Bank BelgiŽ aan de Franse groep voor 8,25 miljard euro.

BNP Paribas neemt op die manier eveneens de bankactiviteiten in Turkije (ex-Disbank) en de bankactiviteiten in Polen over. De Franse groep neemt ook de Belgische verzekeringsactiviteiten (Fortis Insurance Belgium) over voor 5,73 miljard euro in cash. BNP Paribas is niet bekend als verzekeraar, maar de verzekeringsdochter van de groep realiseerde vorig jaar een omzet van 18 miljard euro.
Grootste aandeelhouder

BNP Paribas betaalt de aankoop van 75 procent in Fortis Bank BelgiŽ in aandelen. BelgiŽ, dat dan de enige aandeelhouder is, krijgt na afloop een belang van 11,6 procent in de Franse bankgroep en Luxemburg 1,1 procent.

Ons land wordt op die manier zelfs de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. Totnutoe is AXA de grootste aandeelhouder met een belang van 5,93 procent. Op basis van de beurskoers van de Franse bankgroep, is het belang van de Belgische overheid 7,6 miljard euro waard. BelgiŽ krijgt twee zitjes in de raad van bestuur van BNP Paribas.
Rest

Er blijft in Fortis Holding het volgende over:

* Fortis Insurance International
* de opbrengst van de verkoop van de Nederlandse activiteiten (4 miljard euro)
* de opbrengst van de verkoop van Fortis Insurance Belgium (5,73 miljard euro)
* de opbrengst van de verkoop van het belang van 51 procent in Fortis Bank BelgiŽ (4,7 miljard euro)
* een belang van 66 procent in de entiteit waarin de gestructureerde kredietportefeuille wordt ondergebracht (cfr infra).

'Er blijven activiteiten onder Fortis over. De regering heeft ervoor gezorgd dat de belangen van de kleine aandeelhouders worden gerespecteerd', verklaarde premier Yves Leterme (CD&V) op een persconferentie. Minister van FinanciŽn Didier Reynders verklaarde dat de aandeelhoudes van Fortis 'kunnen genieten van toekomstige dividenden'. Leterme benadrukte ook dat hij bewust voor een buitenlandse partner gekozen heeft met een beperkte aanwezigheid in BelgiŽ, 'zodat de werkgelegenheid verzekerd is'.
Mini 'Bad bank'

Onder Fortis Holding zal ook nog een belang van 66 procent zitten in een nieuw vehikel, waarin de probleemkredieten van Fortis Bank BelgiŽ ter hoogte van 10,4 miljard euro zijn ondergebracht. De overheid krijgt 24 procent van het vehikel in handen en BNP Paribas 10 procent.
Open brief

In een open brief van BNP Paribas die de redactie al kon inkijken, zegt de Franse groep dat 'het onafhankelijk netwerk' van Fortis en de medewerkers van de groep deel zullen uitmaken van 'ťťn van de meest solide banken van Europa. BNP Paribas benadrukt in de brief ook haar 'respect voor de verscheidenheid van de culturen'.

Op de persconferentie op de Wetstraat 16 viel ook te horen dat de naam Fortis, althans voorlopig, behouden blijft.

username:mw
tijdstip:2008.10.06 - 12h00m26
Holland gaat voor Hollandse Fortis

De volledige overname van de Nederlandse activiteiten van Fortis (euronxt:forb) door de Nederlandse staat komt ons Belgen een beetje arrogant over. Na enige relectie is het zeker niet arrogantie, maar veeleer typische hollandse naiviteit. De manier waarop de deal gecommuniceerd werd, waarbij de gezonde delen in Nederlands staatsbezit kwamen, leek op een overwinning. Nederland lijkt niet te beseffen dat het mes langs twee kanten terugsnijdt. Enerzijds is er het feit dat (wat eerste minister Leterme uitbracht) Fortis Nederland meer dan 45 miljard euro korte termijnschulden heeft, en dus helemaal niet zo veel 'gezonder' is dan de Belgische delen.
Anderzijds is het natuurlijk zo dat problemen in de Belgische tak van Fortis, en daardoor eventueel in de Belgische schatkist een directe invloed hebben op de eurozone, en de euro, en dus ook en vooral op Nederland. Ieder zijn duit in het zakje lijkt hier meer dan ooit aangewezen.

username:moonwulf
tijdstip:2008.10.04 - 22h26m32
rente tussen banken stijgt verder

http://www.tijd.be

Interbankenrentes blijven stijgen

Het vertrouwen tussen de banken blijft zoek, ondanks de goedkeuring van het plan-Paulson in de Amerikaanse senaat. De Euribor, het tarief dat de banken elkaar in Europa aanrekenen om te lenen, stijgt voor de vijfde dag op rij.

username:mws
tijdstip:2008.10.02 - 14h09m39
Fortis zo goed als failliet

http://www.tijd.be

'Fortis flirtte met bankroet'

De geldproblemen bij Fortis waren na de helse beursdag van vorige vrijdag (26 september) zo groot geworden, dat zelfs beleidsmakers als ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet openlijk rekening hielden met een faillissement van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar.
(tijd) - Dat schrijft De Morgen. De krant baseert zich op een brief van de Nederlandse minister van FinanciŽn Wouter Bos aan de Tweede Kamer, waarover woensdag werd gedebatteerd. Deze brief is de eerste officiŽle politieke bron die een beeld geeft van hoe dicht Fortis toen bij de afgrond stond. Zondagnacht beslisten de drie Benelux-landen om 11,2 miljard euro in Fortis te pompen.

'Gedurende het weekeinde bleek dat er op heel korte termijn geen solide partner voorhanden was in de vorm van een overname door een strategische partner. Daarbij speelde ook een grote rol dat een faillissement van Fortis mondiale gevolgen zou hebben op de toch al zeer zorgelijke situatie op de financiŽle markten. De voorzitter van de Europese Centrale Bank heeft dat onder meer onder de aandacht gebracht', citeert De Morgen uit de brief.

Hieruit blijkt dus dat Trichet een cruciale rol heeft gespeeld in het reddingsplan voor Fortis. De ECB-voorzitter weet beter dan wie ook hoe het met de gezondheid van de Europese banken is gesteld. Hij kwam trouwens een 'inleiding' geven op de ministerraad, iets wat zeer uitzonderlijk is.

Daar maakte hij volgens regeringsbronnen duidelijk dat het onmogelijk was om een Europees reddingsplan voor Fortis uit te dokteren, omdat het niet zou lukken de Europese lidstaten op ťťn lijn te krijgen. De boodschap aan BelgiŽ, Luxemburg en Nederland was dus duidelijk: de Benelux-landen moesten Fortis redden.

username:mw
tijdstip:2008.10.02 - 08h32m00
IFRS

We zijn 1 oktober. Het kwartaal is voorbij en er is ineens heel wat druk van de ketel. Is dit toeval? Natuurlijk niet. Vorige weeek is er een klein artikel verschenen over IFRS reporting, en de invloed op banken op het einde van een kwartaal. Banken moeten op het einde van het kwartaal hun balans opkuisen, en dat zorgt voor acuute liquiditeitsproblemen. Dit is natuurlijk een goede zaak, maar zorgt wel voor een kritisch moment op het einde van elk kwartaal. Hieruit kunnen we echter veel afleiden. Het lijkt er ten stelligste op dat de volgende squeeze (zo goed als zeker dieper dan nu) er ergens half december zit aan te komen.

username:moonwulf
tijdstip:2008.10.01 - 11h20m09
te ver

Dit was het dan. We zijn te ver. De crash voorbij. Het moment van de bounce is gekomen, maar de bounce bleef achterwege. We zijn vertrokken voor een lange donkere tijd. Regeringen pompen voorlopig nog massaal euros en dollars in de markt, maar ook dat is tijdelijk. Na, heel dichtbij, Fortis (euronxt:forb), gisteren ook Dexia (euronxt:dexb), en vandaag, na het afkeuren van 700 miljard dollar extra, terwijl de FED 650 miljard dollar pompt per dag, nu ook KBC (euronxt:kbc) Langzaam maar zeker sijpelt het verlies ook door in de andere sectoren. Ondertussen nog wat extra inflatie, maar enkel om de problemen op te lossen. We zijn vertrokken voor een tiental moeilijke jaren op alle gebied. Zoals gezegd is de bounce achterwege gebleven, maar na wat we gisteren zagen, weten we dat de bounce ook niet komt. De beste manier om hierop te reageren is te focussen op harde, tastbare economie. Goud, eventueel ondergewaardeerd vastgoed, en misschien, heel misschien een beperkt deel obligaties van de staat, of van staatsinstellingen. Maar ook dat is ook maar geld, en dat is helemaal niet zeker meer.

username:moonwulf
tijdstip:2008.09.30 - 10h58m08
agreement on bailout plan

http://finance.yahoo.com

Lawmakers, White House agree on $700B bailout
Monday September 29, 2:57 am ET
By Julie Hirschfeld Davis, Associated Press Writer
Congressional leaders, White House reach agreement on $700 billion financial market bailout

WASHINGTON (AP) -- Congressional leaders and the White House agreed Sunday to a $700 billion rescue of the ailing financial industry after lawmakers insisted on sharing spending controls with the Bush administration. The biggest U.S. bailout in history won the tentative support of both presidential candidates and goes to the House for a vote Monday.

ADVERTISEMENT
The plan, bollixed up for days by election-year politics, would give the administration broad power to use billions upon billions of taxpayer dollars to purchase devalued mortgage-related assets held by cash-starved financial firms.

President Bush called the vote a difficult one for lawmakers but said he is confident Congress will pass it. "Without this rescue plan, the costs to the American economy could be disastrous," Bush said in a written statement released by the White House. He was to speak publicly about the plan early Monday morning, before U.S. markets open.

Flexing its political muscle, Congress insisted on a stronger hand in controlling the money than the White House had wanted. Lawmakers had to navigate between angry voters with little regard for Wall Street and administration officials who warned that inaction would cause the economy to seize up and spiral into recession.

A deal in hand, Capitol Hill leaders scrambled to sell it to colleagues in both parties and acknowledged they were not certain it would pass. "Now we have to get the votes," said Sen. Harry Reid, D-Nev., the majority leader.

Rep. John A. Boehner, R-Ohio, the House minority leader, said he was urging "every member whose conscience will allow them to support this" to back it, but officials in both parties expected the vote to be a nail-biter.

The final legislation was released Sunday evening, and Republicans and Democrats huddled for hours in private meetings to learn its details and voice their concerns.

Many said they left undecided, and leaders were scrambling to put the most positive face on a deeply unpopular plan.

"This isn't about a bailout of Wall Street, it's a buy-in, so that we can turn our economy around," said House Speaker Nancy Pelosi, D-Calif.

The largest government intervention in financial markets since the Great Depression casts Washington's long shadow over Wall Street. The government would take over huge amounts of devalued assets from beleaguered financial companies in hopes of unlocking frozen credit.

"I don't know of anyone here who wants the center of the economic universe to be Washington," said a top negotiator, Sen. Chris Dodd, chairman of the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee. But, he added, "The center of gravity is here temporarily. ... God forbid it's here any longer than it takes to get credit moving again."

The plan would let Congress block half the money and force the president to jump through some hoops before using it all. The government could get at $250 billion immediately, $100 billion more if the president certified it was necessary, and the last $350 billion with a separate certification -- and subject to a congressional resolution of disapproval.

Still, the resolution could be vetoed by the president, meaning it would take extra-large congressional majorities to stop it.

As Bush's team stepped up its efforts to corral reluctant Republicans, the White House released a letter from his budget chief, Jim Nussle, to Boehner saying the measure would cost taxpayers "considerably less" than its eye-popping $700 billion total.

Lawmakers in both parties were poring over the 110-page bill. Democratic leaders have made it clear they will not support the rescue unless a substantial number of Republicans join them.

"It will take two to make this work," said Rep. Rahm Emanuel, D-Ill.

But it was a tough sell for lawmakers in both parties.

Rep. Joe Barton, R-Texas, an opponent, estimated that half of the House's 199 Republicans are "truly undecided."

Lawmakers who struck a post-midnight deal on the plan with Treasury Secretary Henry Paulson predicted final congressional action might not come until Wednesday.

The proposal is designed to end a vicious downward spiral that has battered all levels of the economy. Hundreds of billions of dollars in investments based on mortgages have soured and cramped banks' willingness to lend.

"If we do not do this, the trauma, the chaos and the disruption to everyday Americans' lives will be overwhelming, and that's a price we can't afford to risk paying," Sen. Judd Gregg, the chief Senate Republican in the talks, told The Associated Press.

Rep. Barney Frank of Massachusetts, the House Financial Services Committee chairman, predicted the measure would pass, though not by a large majority.

"It's not a bill that any one of us would have written. It's a much better bill than we got. It's not as good as it should be," he said.

A breakthrough came Saturday night, with the addition of a requirement sought by centrist Democrats and Republicans to ensure that the government be paid back by companies that got help. The president would have to tell Congress after five years how he planned to recoup the losses.

Another key bargain -- this time to draw Republican support -- allows, but doesn't require, government to insure some bad home loans rather than buy them. That's designed to limit the amount of federal money used in the rescue.

"This is something that all of us will swallow hard and go forward with," said Republican presidential nominee John McCain.

His Democratic rival Barack Obama sought credit for taxpayer safeguards added to the initial proposal from the Bush administration. Later, at a rally in Detroit, Obama said, "it looks like we will pass that plan very soon."

The rescue would only be open to companies who deny their executives "golden parachutes" and limit their pay packages. Firms that got the most help through the program -- $300 million or more -- would face steep taxes on any compensation for their top people over $500,000.

The government would receive stock warrants in return for the bailout relief, giving taxpayers a chance to share in recipients' future profits.

To help struggling homeowners, the plan would require the government to try renegotiating the bad mortgages it acquires with the aim of lowering borrowers' monthly payments so they can keep their homes.

But Democrats surrendered other cherished goals: letting judges rewrite bankrupt homeowners' mortgages and steering any profits gained toward an affordable housing fund.

It was Obama who first signaled Democrats were willing to give up some of their favorite proposals. He told reporters Wednesday that the bankruptcy measure was a priority, but that it "probably something that we shouldn't try to do in this piece of legislation."

Frank negotiated much of the compromise in a marathon series of up-and-down meetings and phone calls with Paulson, Dodd, D-Conn., and key Republicans including Gregg and Blunt.

Pelosi shepherded the discussions at key points, and cut a central deal Saturday night -- on companies paying back taxpayers for any losses -- that gave momentum to the final accord.

An extraordinary week of talks unfolded after Paulson and Ben Bernanke, the Federal Reserve chairman, went to Congress 10 days ago with ominous warnings about a full-blown economic meltdown if lawmakers did not act quickly to infuse huge amounts of government money into a financial sector buckling under the weight of toxic debt.

The negotiations were shaped by the political pressures of an intense campaign season in which voters' economic concerns figure prominently. They brought McCain and Obama to Washington for a White House meeting that yielded more discord and behind-the-scenes theatrics than progress, but increased the pressure on both sides to strike a bargain.

Lawmakers in both parties who are facing re-election are loath to embrace a costly plan proposed by a deeply unpopular president that would benefit perhaps the most publicly detested of all: companies that got rich off bad bets that have caused economic pain for ordinary people.

But many of them say the plan is vital to ensure their constituents don't pay for Wall Street's mistakes, in the form of unaffordable credit and major hits to investments they count on, like their pensions.

Associated Press writer Laurie Kellman contributed to this report.

House Financial Services Committee: http://financialservices.house...

House Speaker: http://speaker.house.gov

username:mw
tijdstip:2008.09.29 - 09h05m22
11,2 miljard - grofweg redeneren

De Belgische , Nederlandse en Luxemburgse overheid betalen 11,2 miljard voor een belang van 49% in Fortis (Euronxt:forb). Als je weet dat de totale beurswaarde van Fortis vrijdag zakte tot 13 miljard euro aan 5 euro, waardeert dit Fortis aan 22,5 miljard euro oftewel een aandelenkoers van 8,65 euro per aandeel.
CORRECTIE: natuurlijk komen er ook dubbel zoveel aandelen. We komen dus uit op +- 4,33 euro per aandeel.

username:moonwulf
tijdstip:2008.09.29 - 00h01m02
overheid pompt 11 mia Euro in Fortis

Overheden pompen 11,2 miljard euro in Fortis

De regeringen van BelgiŽ, Nederland en Luxemburg nationaliseren Fortis gedeeltelijk. In totaal injecteren de overheden van de Benelux 11,2 miljard euro in de bank-verzekeraar. Dat zegt de regering op een persconferentie.

username:mw
tijdstip:2008.09.28 - 23h50m37
Fortis houden nu

Ik kan begrijpen dat velen in paniek verkocht hebben , en bij een overname zullen we allemaal veel geld verliezen.
Maar bij zo een lage beurskoers kan je beter ze laten staan.
Is dit wat moonwulf hier duidelijk wil maken,
Of ben ik mis......

username:chukky2
tijdstip:2008.09.27 - 18h18m24
state of the economy

Kijk eens door het raam aub. Stop met dit te lezen. Juist: daar rijden auto's. Ook regelmatig enkele splinternieuwe, net gekocht. Mooie zaak voor die handelaar en die autobouwer, en zelfs de bank die de lening mocht leveren. Iedereen rijdt met de auto rond, en vandaag met het mooie weer trekken er een heleboel mensen richting kust of een of ander stadscentrum. Ze hebben hun centjes mee, en hun Fortis bank of VISA kaart. Lekker wat gaan drinken of eten. Mooie zaak voor dat restaurant, en die internetsite waar ze dat restaurant gevonden hebben. Schitterend toch. Microsoft (NYSE:MSFT) kocht deze week aandelen in. Groot gelijk natuurlijk. De massahysterie die de beurs in zijn vat houdt is enorm overdreven. Maar kom, ik ga nog eens langs de Delhaize. Volgende week komt er toch weeral wat binnen op mn Fortis rekening. Klaar voor een volgende maand. Die maand mag dan wel oktober noemen, maar het is de voorbode voor november en december, schitterende maanden om zaken te doen. Gewoon even naar buiten kijken, over de krant heen aub, en een begrijpend mens weet wat hem of haar te doen staat.

username:moonwulf
tijdstip:2008.09.27 - 14h41m39
Washintgton Mutual failliet

WaMu grootste failliet in bankengeschiedenis VS

username:mw
tijdstip:2008.09.26 - 12h22m32
Fortis ontkent geruchten

Fortis ontkent geruchten na zware koersval
Fortis ontkent in een korte mededeling 'ten stelligste' de actuele geruchten in de markt. De reactie volgt op de forse koersval op Euronext Brussel. Het aandeel donderde in de loop van de namiddag tot 21 procent lager.

(tijd) - In de loop van de voormiddag schipperde het aandeel Fortis nog tussen winst en verlies, maar kort voor de middag tuimelde de bank-verzekeraar plots fors lager. Op een gegeven moment was het aandeel met ruim 21 procent gezaakt tot het historisch dieptepunt van 5,50 euro. Handelaars zien niet meteen een concrete aanleidingvoor die koersval, maar wijzen wel op een aantal geruchten die het aandeel opnieuw schade berokkenen.

Het hardnekkigste gerucht was volgens waarnemers dat de Nederlandse Nationale Bank uit bezorgdheid over de liquiditeitspositie van Fortis de Nederlandse bankgroep Rabobank om steun had verzocht. Dat bericht, dat vorige week ook al was opgedoken, wordt met klem ontkend door Fortis.

Een ander element dat mogelijk mee de koersval kan verklaren is de winstwaarschuwing die het Amerikaanse General Electric eerder op de dag had uitgestuurd. Dat conglomeraat werd gezien als een van de mogelijke overnamekandidaten van Fortis' afdeling consumentenkredieten. Nu het er naar uitziet dat General Electric in de nabije toekomst geen overnames zal doen, neemt de twijfel over Fortis solvabiliteitsplan toe. Om de overname van het Nederlandse ABN AMRO te financieren voorzag Fortis immers in de verkoop van een reeks activiteiten.

Als gevolg van de koersval doken meteen ook de geruchten over een kapitaalverhoging de ronde op de markten. Vorige week hadden dergelijke geruchten, verspreid via spammails, Fortis ook al zwaar onderuitgehaald in Brussel.

Fortis herhaalde in een persbericht dat er helemaal geen nieuwe kapitaalverhoging is gepland. De groep zei ook alle andere actuele geruchten die momenteel de ronde doen te ontkennen.

Na de publicatie van het persbericht kan Fortis slechts gedeeltelijk herstellen van zijn eerdere opdoffer. Rond 16 uur staat het aandeel 11,9 procent lager op 6,14 euro.

Waarnemers lijken niet meteen verbaasd over de nieuwe geruchtenstroom. 'Sinds Fortis in juni zijn kapitaalverhoging had uitgevoerd, wordt er geregeld gespeculeerd op zo'n nieuwe operatie', merkt een vermogensbeheerder op. 'Bovendien heeft zo'n koersval een zelfversterkend effect. Als de koers flink daalt, neemt de bezorgdheid toe en zal er nog meer worden verkocht.'

username:mw
tijdstip:2008.09.25 - 18h53m02
Ping An clausule

Joint-venture Fortis en Ping An niet gegarandeerd
De joint-venture voor vermogensbeheer tussen bankverzekeraar Fortis en de Chinese verzekeringsgroep Ping An kan nog worden opgezegd. Dat blijkt uit een analistenrapport van Bank Degroof. De transactie kan volgens het rapport nog afgeblazen worden als de jaarinkomsten uit vermogensbeheer met 20 % of meer zouden zakken. Bank Degroof stelt dat een dergelijke daling in de gegeven marktomstandigheden niet onlogisch zou zijn. Maar volgens Louis Cheung, de topman van Ping An en tevens bestuurder bij Fortis, is dat een standaardclausule en is de kans dat de joint-venture wordt opgeblazen, bijzonder klein. Toch kan de opzegclausule de machtsverhoudingen tussen Fortis en Ping An beÔnvloeden. Ping An zou de clausule kunnen gebruiken om de meerderheid op te eisen in de joint-venture met Fortis. Ping An stapte in november vorig jaar in het kapitaal van Fortis. Het kocht een belang van 4,2 %, dat sindsdien werd opgetrokken tot 4,99%.

username:jackie
tijdstip:2008.09.24 - 13h04m26
Buffet investeert

http://www.tijd.be

Buffett investeert 5 miljard dollar in Goldman Sachs

Warren Buffett gaat 5 miljard dollar investeren in Goldman Sachs Group. Dat maakte Goldman Sachs dinsdagavond bekend. De intrede van megabelegger Buffett in het kapitaal betekent een enorme steun voor de Wall Street-instelling.

(tijd) - Concreet gaat Berkshire Hathaway, de holding van Buffett, voor 5 miljard dollar 'eeuwig preferente aandelen' (perpetual preferred stock) van Goldman Sachs kopen, die een jaardividend van 10 procent bieden.

Daarnaast verwerft hij warranten om binnen de vijf jaar nog eens voor 5 miljard dollar gewone aandelen te kopen tegen een vaste prijs van 115 dollar per aandeel. Dit komt neer op 43,5 miljoen aandelen. Na uitoefening van de warranten zou Buffett een belang van ongeveer 9 procent hebben in Goldman Sachs. In het op 29 augustus afgesloten kwartaal waren er volgens de bank 448,3 miljoen gewone aandelen Goldman Sachs in omloop.

Na de aankondiging van Buffetts intrede in het kapitaal schoot het aandeel Goldman in de nabeurshandel 8,1 procent omhoog. Sinds de piek van 31 oktober 2007 is de koers al 50 procent gedaald tengevolge van de onrust op de financiŽle markten.

Goldman Sachs kreeg zondag groen licht van de Federal Reserve om zich om te vormen tot een bankholding, waardoor de bank makkelijker toegang krijgt tot financiering. De bank mag nu ook depositorekeningen openen.

username:mw
tijdstip:2008.09.24 - 10h07m18
Paulson wil haast

Paulson roept op tot haast met reddingsplan
http://www.FD.nl

AMSTERDAM (FD.nl/DJ)--De Amerikaanse minister van financien Henry Paulson roept het Congres op om haast te maken met de goedkeuring van het reddingsplan van $700 mrd voor de financiele sector. Dat blijkt dinsdag uit de tekst van een toespraak die de minister om 14.30 zal geven voor een delegatie van de Senaat.

Paulson zegt dat politici het plan niet moeten laten verzanden door de toevoeging van "ongerelateerde" voorwaarden en maatregelen.

"In de laatste dagen is het duidelijk geworden dat beide politieke kampen het eens zijn dat een ingreep door middel van nieuwe wetgeving een urgente noodzaak is", zegt Paulson. "We moeten hiervan gebruik maken om de wet snel aan te nemen, en niet te vertragen door voorwaarden te stellen die niet gerelateerd zijn of niet breed gesteund worden."

De minister stelt dat de grote onrust in de financiele markten, die aanleiding gaf tot het reddingsplan, in de afgelopen week een "nieuw niveau" heeft bereikt en de economie heeft geschaad. Daarom moet de wortel van het probleem worden aangepakt, door de 'verziekte' hypotheekgerelateerde effecten uit het systeem te verwijderen.

Het plan van de Amerikaanse regering om de financiele sector te bevrijden van 'slechte leningen' die het systeem dreigen te verstikken, door voor $700 mrd van zulke onverhandelbare effecten op te kopen, werd eind vorige week door het ministerie van financien gelanceerd.

De afgelopen dagen wordt er in het Amerikaanse Congres gediscussieerd over de vraag, of de redding van de financiele bedrijven met overheidsgeld moet worden verbonden aan strengere regels en voorwaarden of met aandelenbelangen van de overheid in die financiele bedrijven.

Naast Paulson zal ook voorzitter Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, vanmiddag een toespraak houden voor het Congres.

username:mw
tijdstip:2008.09.23 - 15h16m58
ABN AMRO opgelicht

Bron: AD.NL

ABN AMRO opgelicht voor 7,5 miljoen euro
ROTTERDAM - Een medewerker van ABN AMRO heeft zijn werkgever opgelicht voor liefst 7,5 miljoen euro. De 57-jarige Hendrik D., die als kredietverstrekker werkte, gaf gisteren in de rechtbank toe een groot aantal leningen te hebben verstrekt aan Turkse ondernemers, die hem daarvoor 5 procent provisie betaalden.
afbeelding vergroten
In ruil loodste hij de kredietaanvraag langs veiligheidssystemen van de bank en verzuimde hij strenge controle door het Bureau Krediet Registraties.

username:mw
tijdstip:2008.09.23 - 14h43m28
Fortis baas spreekt

bron: www.tijd.be

'Fortis verkoopt desnoods meer activiteiten'
Fortis is bereid desnoods meer activiteiten verkopen dan gepland om zijn financiŽle positie op peil te houden. Dat zegt topman Herman Verwilst in een gesprek met De Telegraaf. Over een mogelijke kapitaalverhoging is hij duidelijk: 'het slaat nergens op'.
(tijd) - Eind juni kwam Fortis op de proppen met een fel omstreden plan van 8,3 miljard euro om zijn kapitaalsbasis te versterken. Naast een kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro voorzag de bank-verzekeraar onder meer de uitgifte van 'niet-verwaterende kapitaalinstrumenten' tot een bedrag van 2 miljard euro en de verkoop van niet-strategische activa

Verwilst zegt nu dat een aantal componenten uit het plan 'nu misschien moeilijker uit te voeren is' en dat 'het onderscheid tussen kern- en niet-kernactiviteiten niet wetenschappelijk bepaald is.'

'Als het ene initiatief minder vlot gaat, zullen we van een ander mťťr doen. Bijvoorbeeld door eventueel bijkomende activiteiten te verkopen', aldus de Fortis-topman. Een bijkomende kapitaalverhoging of de verkoop van de consumentenbankactiviteiten van ABN AMRO zijn 'geen onderdeel van het plan'.

Verschillende activa van Fortis staan al in de etalage, waaronder Fortis Intertrust (trustactiviteiten) in GenŤve, Prime Fund Solutions (fondsenadministratie) en verschillende gebouwen.

Fortis onderhandelt tevens met de Franse bouwgroep Vinci over een joint-venture voor hun respectievelijke parkingactiviteiten. De instap van de Chinese verzekeraar Ping An in Fortis Investments ter hoogte van 50 procent is ondertussen ook in de maak.

Geen kapitaalverhoging

Het aandeel Fortis kreeg midden vorige week klappen door speculatie en door geruchten over een nakende kapitaalverhoging. Verwilst veegt die van tafel. De geruchten van dinsdag 'slaan nergens op', zegt hij.
De kans dat Fortis de volgende slachtoffer van de kredietcrisis zou worden, acht hij 'totaal niet reŽel'.
Hij verwijst onder meer naar de geruststellende verklaringen van de Belgische en Nederlandse toezichthouders. 'Als de toezichthouder zegt dat de gevolgen van de kredietcrisis merkbaar zullen zijn, maar dat de klanten zich geen zorgen hoeven te maken, is dat veel vertrouwenwekkender dan als ik dat doe.'
MS

username:mw
tijdstip:2008.09.22 - 12h14m39
'big bad bank' plan

Het gigantische plan van de US, VS en Japanse centrale banken om de slechte leningen van de banken af te kopen is een succes. Zijn de banken nu gered? Waarschijnlijk wel. Zoals gezegd, staat of valt alles met het vertrouwen dat ze krijgen. Als de inflatie te hoog wordt, valt het vertrouwen ook. In ieder geval is er al een minpuntje, de ECB doet niet mee. Dit geeft iets meer risico voor Europese banken, maar geeft ook de zwakke schakel in het systeem aan. De munten die slechte leningen afkopen, gaan verzwakken. De anderen niet, dus gaat iedereen proberen zo weinig mogelijk leningen af te kopen.
Nu uiteindelijk gaan de banken wel gered zijn. Het vertrouwen is geschaad, en dat zorgt voor slechte winstgevendheid. En verder is de inflatie terug, hoewel een kanttekening gemaakt moet worden: het inflatoire effect van deze rommelhypotheken is waarschijnlijk reeds gepasseerd in het verleden.

username:moonwulf
tijdstip:2008.09.22 - 10h54m15
MS en GS

http://www.yahoo.com
Last major investment banks change status- AP

The Federal Reserve said Sunday it had granted a request by the country's last two major investment banks -- Goldman Sachs and Morgan Stanley -- to change their status to bank holding companies.

username:moonwulf
tijdstip:2008.09.22 - 10h26m15
banken vallen van hun voetstuk

Banken blijven tuimelen. Deze week verloor Fortis (Euronxt:FORB) al elke dag 10% of meer. Ook Dexia (Euronxt:DEXB) en KBC (Euronxt:KBC) stapelen de verliezen op. Op een bepaald moment stond Fortis gisteren -20%... Beursmalaise tot daar toe. Bankencrisis tot daartoe, maar bij -20% op het grootste bedrijf van Belgie begin je te beseffen dat er iets serieus mis is. Wat? SPAM berichten alvast niet. Wie dit gelooft, gelooft nog dat Sinterklaas en de kerstman op dezelfde dag vallen.
Dit wordt trouwens vandaag nogmaals bevestigd. Alle bankwaarden zakken weer, ondanks het 'bijdrukken' door de FED van 85 miljard dollarbriefjes om AIG te redden. Fortis sluit 9,59% lager af op 6.68 euro.

username:moonwulf
tijdstip:2008.09.17 - 22h13m01
AIG gered

http://www.tijd.be

Fed leent AIG 85 miljard dollar

De Amerikaanse verzekeringsmaatschappij American International Group (AIG) krijgt van de Federal Reserve een noodlening van 85 miljard dollar. AIG wordt daarmee gered van de ondergang, maar komt in ruil wel grotendeels in handen van de Fed

username:mw
tijdstip:2008.09.17 - 08h20m53
Fortis exposure

Fortis exposure aan het failissement van Lehman Brothers:

Fortis statement on Lehman Brothers exposureFurther to the recent developments Fortis wishes to detail its estimated exposure to Lehman Brothers as of today 15th September:
Direct Exposure
§ EUR 137 million exposure in bonds (of which EUR 5 million in secured bonds).
§ There are no outstandings under the credit facility made available to Lehman Brothers.
§ The marked to market value of transactions done with Lehman under Off Balance Sheet Instruments (OBI) (forex, IRS, etc...) is close to zero, as the operations done are covered by a Credit Support Annex (CSA), with zero threshold.
§ Collateralised exposures in Reverse Repo transactions (cash provided in return for collateral) of EUR 270 million with quality collateral unrelated to Lehman.
§ Credit Default Swap (CDS): Fortis bought and sold protection on Lehman Brothers which results in a negative net profit and loss impact of EUR 7 million.
Indirect Exposure
§ Credit Default Swap (CDS):
o Fortis bought from Lehman protection on different companies ( not Lehman related) for an amount of Euro 117 million. This is covered by a Credit Support Annex (CSA)

username:mw
tijdstip:2008.09.15 - 17h20m53
How big is Lehman Brothers?

from:BBC / CNN

Founded in 1850 by three immigrants from Germany, Lehman Brothers has been a prominent investment bank in Wall Street for decades.

It operates at a wholesale level, dealing with governments, companies and other financial institutions, employing 25,000 people worldwide, including 5,000 in the UK.

The 158-year-old bank, which has weathered
previous financial upheavals and saw its offices
destroyed in the September 11 World Trade Center
attacks, filed for Chapter 11 bankruptcy, which
grants protection while it works out a plan to pay back creditors.


username:mw
tijdstip:2008.09.15 - 12h54m06
open en bloot

Na de verdoken failissementen van Bear Sterns (overname aan belachelijke prijs door JP Morgan), en recent Freddie Mac, en Fannie Mae (overheid neemt 80% kapitaal over), ide de eerste grote overbloemde failissementsaanvraag een feit. Lehman Brothers (NYSE:LEH), een grootbank met rond de 30000 medewerkers vroeg vannacht Chapter 11 (failissementsbescherming) aan. Open en bloot, en zonder verbloemenissen. De verwoestende impact van dit failissement, zowel persoonlijk naar de klanten, als naar bedrijfsleven toe is niet te onderschatten. De teerling is geworpen, en ondertussen is ook Merill Lynch (NYSE:MER) opgehouden met te bestaan: Bank of America (NYSE:BAC) neemt de activiteiten over. De laatste fase is ingezet. Ook de grote Europese kaartenhuizen zijn dus aan het beven. Denk aan een HSBC, maar ook een Dexia is niet zonder gevaar. Zij die binnen 2 a 3 weken nog rechtstaan zijn dan de overwinnaars en mogen opgepikt worden. Iemand zal de bankzaken moeten blijven leveren.

username:moonwulf
tijdstip:2008.09.15 - 10h47m01
Lehman vraagt failissement aan

www.tijd.be

Aardverschuiving in financieel landschap Wall Street

De financiŽle wereld is maandagochtend brutaal wakkergeschud. Na een langgerekte periode van manoeuvres om de schokken van de kredietcrisis op te vangen, overschouwen beleggers vandaag een grondig gewijzigd landschap. Bank of America slokt Merrill Lynch op, Lehman Brothers dreigt van de kaart geveegd te worden, en ook AIG komt in steeds slechtere papieren te zitten.

(tijd) - Afgelopen weekend was voor Lehman Brothers erop of eronder. Maandochtend lijkt het erop dat het er eerder onder zal worden. De zakenbank vroeg vanochtend bescherming tegen zijn schuldeisers volgens het zogeheten Chapter 11, vergelijkbaar met het gerechtelijk akkoord in ons land. Bank of America en Barclays haakten gisteren definitief af als potentiŽle overnemers.

Het nieuws zorgde voor zware verliezen voor de Aziatische financiŽle aandelen. De Japanse beleggers kunnen pas morgen reageren op het nieuws. De beurs in Tokio bleef vandaag gesloten ter gelegenheid van Respect for the Aged Day.

Bank of America heeft wel al een andere prooi gevonden. De grootste consumentenbank van de VS neemt Merrill Lynch, het grootste beurshuis ter wereld, over voor ongeveer 50 miljard dollar. De deal wordt volledig gefinancierd met eigen aandelen.

Intussen dreigt American International Group (AIG), 's werelds grootste verzekeraar, ook in de afgrond te glijden. Dit weekend meldden verschillende media dat de verzekeraar de verkoop van activa overweegt. AIG probeert zo zijn topkredietrating te vrijwaren. Die stond onder druk omdat onder meer Standard&Poor's zich zorgen maakt over de toegang tot liquiditeiten. De New York Times meent nu te weten dat AIG aan de Fed een noodkrediet van 40 miljard dollar heeft gevraagd.
70 miljard dollar

De banken beseffen intussen dat ze de markt meer zekerheid moeten bieden over hun overlevingskansen. Dit weekend bereikten tien banken een akkoord over de oprichting van een noodfonds. De tien storten elk 7 miljard dollar in het fonds, en elke bank heeft recht op een derde van die 70 miljard in geval van nood.

username:mw
tijdstip:2008.09.15 - 10h34m45