- beurs forum -
Beurswijsheden
forum home / Algemene onderwerpen / Beurswijsheden / 
Geef hier uw reaktietitel:
Geef hier uw reaktie:

Onder welke naam of alias wenst u dit te posten?
Geef de eerste letter van de naam hierboven: (niet nodig indien ingelogd)

Type de twee woorden: (niet nodig indien ingelogd)
L&H elk 5 jaar

GENT - Jo Lernout, Pol Hauspie en Nico Willaert krijgen de maximumstraf van vijf jaar gevangenis, waarvan drie jaar effectief. Gaston Bastiaens krijgt ook vijf jaar, maar slechts twee jaar effectief.

username:moonwulf
tijdstip:2010.09.20 - 21h15m42
risicospreiding anders bekeken

Het lijkt een open deur intrappen, maar met de crisis in het achterhoofd en het zeer korte termijngeheugen, is het een ideaal moment om eens een licht te laten schijnen op 'risicospreiding'. De bedoeling is om een belegging te laten bestaan uit een tiental verschillende sub-beleggingen zodat een drama bij één van de sub-beleggingen maximaal 10% verlies kan opleveren. Verder moet er rekening gehouden worden met een spreiding over verschillende soorten beleggingen en verschillende risico categorieën.
Stel nu echter eens het volgende. Bepaalde beleggingen zoals spaarboekjes en het voorbije jaar beschreven beleggingen hebben een zeer laag risicoprofiel. De vergoeding is echter ook zeer laag. Men kan dan beginnen kijken naar het verwachte rendement en dit bedrag in een meer risicovolle belegging (bvb aandelen KBC Euronxt:KBC) pompen. Op 100.000 euro kan zo een rendement van 2% verhoogd worden tot 0% tot 4% afhankelijk van de prestatie van KBC aandelen. Indien KBC overkop gaat en dus niets meer waard is is nog steeds de oorspronkelijke 100.000 euro beschikbaar (98040+2%) Indien KBC verder herstelt zoals verwacht, en de koers richting de historische weerstand 65-80 euro evolueert, wordt uw rendement verhoogd naar 4%. De garantie op deze 'kapitaalbescherming' staat of valt met de garantie op het spaarboekje. Indien dit dus onder de Belgische waarborgregeling van 100.000 euro valt, zit men goed.

username:moonwulf
tijdstip:2010.01.16 - 13h20m25
vallende messen

"never catch a falling knife"

Een waarheid als een koe, maar des te meer als het over vallende aandelen gaat. Een vallend aandeel onderscheppen in de hoop dat het terug gaat stijgen, is absoluut niet aan te raden. De kans is veel groter dat het doorzakt, dan dat het terug stijgt. Zelfs anticiperen op een 'bounce' is een kwestie van perfecte timing, en voor de meesten loopt dit dan ook falikant af.

username:moonwulf
tijdstip:2008.03.29 - 23h58m40
honden

"Do the Dogs"

De "Dogs of the Dow" zijn de 10 of 20 aandelen met het beste dividendrendement. Selecteer elk jaar opnieuw dezen en je hebt zeer veel kans om de beursindex keer op keer te verslaan. Bovendien maakt een jaarlijkse selectie het mogelijk om deze wijsheid te combineren met de 'sell in may' wijsheid.

username:moonwulf
tijdstip:2008.03.29 - 22h47m04
vakantie vanaf mei

"Sell in May and go away."

In deze beurswijsheid zit veel logica, en ook veel ervaringswijsheid.
- Het is bijvoorbeeld zo dat de meeste dividenden in het voorjaar (tot ongeveer mei) worden uitbetaald. Veel beleggers houden hun aandelen bij tot na de betaling van het dividend.
- Ten tweede is het zo dat veel beleggers in de zomer op reis gaan, en hun protefeuille liquideren, of posities willen veilig stellen. Opnieuw een reden om net voor de zomer te verkopen.
- Ten derde is oktober traditioneel de crash-maand op de beurzen. Een ideaal moment om terug in te stappen na een verkoop in mei.
- Verder is er de 'start van het jaar rally', die je, als ze plaatsvindt, meepikt door deze strategie te volgen.
Vele redenen dus die deze wijsheid verklaren, maar uitzonderingsjaren zijn ook hier legio.

username:moonwulf
tijdstip:2008.03.29 - 14h02m38