- beurs forum -
olie en energie
forum home / Algemene onderwerpen / olie en energie / 
Geef hier uw reaktietitel:
Geef hier uw reaktie:

Onder welke naam of alias wenst u dit te posten?
Geef de eerste letter van de naam hierboven: (niet nodig indien ingelogd)

Type de twee woorden: (niet nodig indien ingelogd)
strategische olievoorraden worden aangesproken

http://www.fd.nl
Als er over dertig dagen nog steeds tekorten zijn in de aanvoer van olie, zal het Internationaal Energie Agentschap (IEA) opnieuw een gecoördineerde actie beginnen om strategische olievoorraden op de markt te brengen.
Meer over dit onderwerp
Hedgefondsen bouwen olieposities af

Die aankondiging heeft IEA-directeur Nobuo Tanaka gedaan in een toespraak in Peking. 'We bekijken de marktreactie, bestuderen de situatie en beslissen over verdere acties in dertig dagen', sprak hij.

Afgelopen week, op 23 juni, kwam de IEA met een onverwachte aankondiging dat de aangesloten landen, waaronder de VS, de komende dertig dagen zestig miljoen vaten olie vrijgeven uit hun strategische voorraden. In de meer dan dertig jaar dat de IEA bestaat, is dat maar twee keer eerder voorgekomen. De olieprijs zakte onmiddellijk na het bekendworden van dat nieuws.

De reguliere olietoevoer is de laatste maanden verminderd, onder andere door de oorlog in Libië.


username:mw
tijdstip:2011.06.26 - 13h08m44
olie -9.5%

Olie hard onderuit in grondstoffencrash

De olieprijs crashte donderdag in Londen 9,5 procent, het grootste eendagsverlies sinds 10 oktober 2008. Beleggers dumpen alle grondstoffen, die na een jarenlange hausse aan een stevige correctie begonnen lijken. Zilver kreeg voor de vierde dag op rij klappen en verloor sinds de piek op 25 april een kwart van zijn waarde.
Een boorplatform in de Kaspische Zee (foto: AFP)

Beleggers dumpen na een jarenlange hausse gretig grondstoffen. De S&P Goldman Sachs Commodities-index tuimelde donderdag 7,3 procent. Dat is de grootste koersval sinds 10 oktober 2008, toen de wereldeconomie na het bankroet van beurshuis Lehman Brothers in vrije val was. Van de 24 grondstoffen in de index noteerde alleen buikspek een kleine winst, de 23 overige componenten gingen onderuit.

Het grootste verlies is voor een vat Brent-Noordzeeolie (-9,5%, eveneens grootste eendagsverlies sinds 10 oktober 2008), gevolg door benzine (-9,3%), huisbrandolie (-8,1%), zilver (-8%), aardgas (-6,7%); nikkel (-5,4%) en cacao (-4,9%).

Zoals wel vaker bij zo'n algemene correctie is er niet één katalysator, maar eerder een combinatie van factoren. Eén van de voornaamste boosdoeners is zilver. Dat ging de voorbije vier dagen erg hard onderuit, nadat de derivatenbeurs CME de margeverplichtingen voor zilverfutures vier keer op korte tijd aanscherpte en zo de speculatieve koorts in het grijze metaal fors afkoelde.

Een ounce zilver kost nu nog 36 dollar, ruim een kwart minder dan de bijna 50 dollar op 25 april. Die zware correctie gooit volgens handelaars ook koud water op de speculatieve koorts elders in de grondstoffensector. Die koorts bracht de grondstoffenindex sinds het dieptepunt van februari 2009 150 procent hoger, een hausse die vooral de voorbije maanden crescendo ging.
Trichet

Mogelijk speelde ook Jean-Claude Trichet ongewild een belangrijke rol bij de kaalslag in de grondstoffensector. Beleggers financieren hun gokjes in de grondstoffensector immers grotendeels met dollars, die de Amerikaanse centrale bank met haar nulrentebeleid al jaren zo goed als kostenloos ter beschikking stelt.

Deze middag milderde de voorzitter van de Europese Centrale Bank zijn harde inflatieretoriek enigszins(1). Meteen veegde hij alle speculatie over een nieuwe Europese renteverhoging begin juni van tafel. Een schokgolf, aangezien heel wat beleggers in de verwachting van een snelle nieuwe rentestap 'à la hausse' speculeerden op de euro.

Het resultaat liet zich raden: de euro tuimelde luttele minuten na de uitspraken van Trichet meteen 1,5 dollarcent, van 1,485 naar 1,47 dollar. Dat was meteen het signaal voor heel wat beleggers om hun met geleende dollars bekostigde grondstoffengokjes terug te draaien. Ze verkochten hun grondstoffen en kochten dollars terug, wat voor een gestage verdere klim van de dollar zorgde. De euro noteerde donderdagavond in New York nog nauwelijks boven 1,45 dollar, 3,5 cent goedkoper dan voor de speech van Trichet.

Voor Trichet zal die kaalslag overigens aardig meegenomen zijn. Het waren precies de piekende grondstoffenprijzen die de centrale bankier dit voorjaar aan het tobben zetten over de toenemende inflatiedreiging.

http://www.tijd.be

username:mw
tijdstip:2011.05.05 - 22h29m51
WTI oil boven 108$

http://www.hln.be - 1 april

In New York is de prijs van een vat olie vandaag voor de eerste maal sinds 26 september 2008 over de drempel van 108 dollar gegaan. Onder meer de gevechten in Libië stuwen de prijzen de hoogte in.
Op de New York Mercantile Exchange (Nymex) sloot de prijs van een vat voor levering in mei op 107,94 dollar, of 1,22 dollar meer dan daags tevoren. Tijdens de laatste momenten van de handelsdag noteerde de olie zelfs even aan 108,05 dollar. (belga/edp)

username:moonwulf
tijdstip:2011.04.03 - 10h08m15
onrust

We krijgen een extra verrassing in het economisch plaatje. Tot nu toe gingen we uit van een inflatiescenario, gedreven door economisch herstel en economische welvaart en stijgende levensstandaard in vroegere lage loon landen, en dit leek zich mooi te voltrekken.
Waar we niet op gerekend hadden is onrust. Tunesie, Egypte, Libie, Jemen. Allen oliestaten. Volksopstanden, rellen, en oorlogssituaties heersen sinds kort in deze regio. Deze onrust zorgt ervoor dat de olieprijzen de pan uitswingen: de Brent staat al op 120dollar per vat, en zelfs records staan op het punt te sneuvelen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de economie afgeremd wordt. We komen dus in stagflatie terecht: stagnerende economie gecombineerd met inflatie. De rente gaat terug verder omlaag moeten en de inflatie wordt verder aangezwengeld. Een vizieuze cirkel? In eerste instantie spijtig genoeg ja. Wie echter verder kijkt, ziet ook een element van schuldafbouw opdeinen. Hierdoor kan de prille economie verder aanzwengelen.

username:moonwulf
tijdstip:2011.03.01 - 07h20m25
olieprijs daalt sterk

bron: http://www.standaard.be

NEW YORK - De prijs voor ruwe aardolie op de internationale markten is maandag stevig gedaald. Tegenover vrijdag werd er ruim 2,2 dollar minder betaald.
Op drie handelsdagen tijd ging er 6 dollar af, tot het laagste niveau sinds eind maart. Als verklaring verwijzen analisten naar het vliegverbod in Europa en naar de perikelen rond Goldman Sachs. Die zakenbank was één van de grootste speculanten op de grondstoffenmarkt en het feit dat er een aanklacht is voor fraude, zorgt voor zenuwachtigheid bij de handelaars.

Een vat van 'West Texas Intermediate' (WTI) kostte maandag 81,02 dollar of 2,22 dollar minder dan vrijdagavond. Ook Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee, werd maandag 2,22 dollar goedkoper tot 83,77 dollar per vat.


username:mw
tijdstip:2010.04.19 - 16h04m02
piek

www.standaard.be

De olieprijs in de Verenigde staten is maandag gestegen tot het hoogste niveau in achttien maanden.

Traders zijn optimistisch over de economische vooruitzichten, na de als zeer goed ingeschaalde jobcijfers die afgelopen vrijdag werden gepubliceerd. Ook de Amerikaanse dollar won verder terrein.

Voor een vat van de Amerikaanse oliesoort 'West Texas Intermediate' (WTI) werd maandag tot 85,89 dollar betaald. Dat was ruim één dollar meer dan afgelopen vrijdag en het hoogste niveau sinds oktober 2008. Een vat Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee, kostte 84,33 dollar (+32 cent).

Ook de dollar zelf werd duurder tegenover de euro. De Europese eenheidsmunt zakte opnieuw onder de grens van 1,35 dollar.

Vrijdag raakte bekend dat er in maart in de VS 162.000 jobs waren gecreëerd, het hoogste aantal in drie jaar. Analisten zijn optimistisch over de economische vooruitzichten. Een positieve conjunctuur stuwt de olievraag wereldwijd de hoogte in.

username:mw
tijdstip:2010.04.05 - 20h37m00
crude

Even een tip tussendoor. Google even op 'crude oil graph' en daar ziet u een mooie grafiek van de basisgrondstof die het inflatie/deflatie verhaal de afgelopen 3 jaar beheerst heeft (en nog beheerst). U ziet dan ook dat er sinds het dieptepunt van 35$ in januari 2009 -met een mooie dubbele bodem trouwens, maar dat terzijde- een gigantisch herstel heeft plaatsgevonden tot 71$ nu in augustus. Wat er echter ook duidelijk is is dat er zich enkele serieuze schommelingen vormen in augustus, en dat een dubbele top in aantocht is. Dit is traditioneel een signaal dat we terug lager gaan. Naar verwachting zal deze daling in grondstoffen tijdelijk zijn, en dus een ideale aankoopgelegenheid vormen.
Niet enkel voor olie, maar alle basisgrondstoffen (metalen!) verwacht ik dus een tijdelijke terugval/consolidatie, die de aanloop vormt naar de volgende rally (geinspireerd door de gelddrukmentaliteit van Westerse banken enerzijds, en de gigantische cashbergen uit Bejing anderzijds)
In termen van inflatie/deflatie gesproken, komen we vanuit deze redenering uit op het snelle (binnen drie maanden) het startschot van de inflatie, en deze keer met een hoofdletter 'I'.

username:moonwulf
tijdstip:2009.08.12 - 15h48m08
OPEC beslissing

De beslissing van OPEC gisteren om de productie niet te verlagen, kan wel eens meer effect hebben dan alle renteverlagingen en geldpompen die in de banken geinstalleerd worden. Dit gaat over de echte economie. De olieprijs blijft nog een tijdje betaalbaar, en dat betekent dat de economie kan blijven draaien, en zelfs aanzwengelen. Een scenario is denkbaar waarbij de gevestigde banken met hun problemen een eigen gaan blijven leiden en er een volledig alternatieve economie ontstaat, gebaseerd op enkel niet gehedgde instellingen en bedrijven.

username:moonwulf
tijdstip:2009.03.16 - 11h09m39
Opec behoudt productiequota

http://www.tijd.be

De ministers van Olie van de twaalf OPEC-lidstaten bogen zich zondag over de vraag of ze de quota moesten verlagen. De stijgende olievoorraden en een dalende vraag hebben de olieprijs zwaar onder druk gezet.Sinds de piek in juli zakte de olieprijs met tweederde.

Sinds september heeft de OPEC de olieproductie al met 4,2 miljoen vaten per dag teruggeschroefd. Daardoor stabiliseerde de olieprijs wat. De voorbije maanden schommelde die tussen de 37 en de 50 dollar per vat.

Zwaargewichten
Op het hoofdkwartier in Wenen beslisten de ministers zondag de quota ongewijzigd te laten. Ondermeer de zwaargewichten Saudi-Arabië en Qatar kantten zich tegen een nieuwe verlaging van de productiequota.

Wel lieten de ministers verstaan strenger toe te zien op de naleving van eerdere afspraken. Nu pompen de 12 lidstaten dagelijks 1 miljoen vaten meer op dan afgesproken in de quota. Vooral Iran, Venezuela, Nigeria en Angola overschrijden hun quota. Die acties moeten de olieprijs wat opkrikken.

username:mw
tijdstip:2009.03.16 - 11h05m05
haven Antwerpen valt stil

http://www.gva.be

05/12 Van Mechelen: "Antwerpse haven valt plat"

-De Antwerpse haven valt echt plat.- Dat zei een bijzonder sombere Vlaams minister Dirk Van Mechelen donderdag in de commissie Openbare Werken. Het Antwerpse havenbestuur geeft toe dat de trafiek in oktober gestagneerd is en dat het aantal schepen met 10 procent verminderde.

400 dokwerkers werkloos

Andere havenkringen gewagen van een nog scherpere terugval sinds een tiental dagen. Het sociaal secretariaat CEPA bevestigt dat de tewerkstelling van havenarbeiders in november 10 procent lager lag dan in oktober. Dagelijks zijn er nu zowat 400 werkloze dokwerkers.

Bij de werkgeverscentrale CEPA stelt gedelegeerd bestuurder Paul Valkeniers vast dat 400 werklozen niet zo uitzonderlijk is, maar dat -de crisis zich inderdaad sinds begin november ernstig laat gevoelen-.
Geen beterschap

-Voor december verwacht ik zeker geen beterschap-, meldt havenbaas Eddy Bruyninckx. -Hoewel ons jaar nog behoorlijk zal zijn door de forse groei tot juli-augustus, is de crisis sinds oktober ook bij ons voelbaar.-

username:mw
tijdstip:2008.12.05 - 11h51m52
OPEC wil samenwerken

Opec zoekt samenwerking met landen die geen lid kartel zijn

De Opec hoopt alle olieproducerende landen op een lijn te krijgen voor een wereldwijde verlaging van de productie. De marktsituatie is op dit moment dusdanig zwak dat we gezamenlijk moeten optreden, stelde de Iraanse olieminister Gholamhossein Nozari vrijdag in een interview met persbureau ISNA.

Als de landen die geen Opec-lid zijn niet samenwerken met onze organisatie zullen ze ook getroffen worden.

username:mw
tijdstip:2008.11.28 - 15h24m52
olie onder 90$

http://www.yahoo.com

Oil falls below $90 as financial turmoil spreads
Monday October 6, 5:21 am ET
By Alex Kennedy, Associated Press Writer
Oil falls below $90 on speculation spreading financial turmoil will undermine crude demand

SINGAPORE (AP) -- Oil prices fell to an 8-month low below $90 a barrel on speculation that the spreading financial crisis will exacerbate a global economic slowdown and cut demand for crude oil.

Light, sweet crude for November delivery was down $4.69 to $89.19 a barrel in electronic trading on the New York Mercantile Exchange by late afternoon in Singapore.

username:mw
tijdstip:2008.10.06 - 12h30m14
onder 91$

Olieprijs zakt tot minder dan 91 dollar
De prijs voor een vat ruwe olie valt dinsdag verder terug. In Londen is de Brent-future onder de 91 dollar gezakt. De bezorgdheid neemt toe dat het gewoel op de beurzen tot een algemene economische verzwakking zal leiden.

Omstreeks 8.30 uur noteert de Brent 1,8 procent lager op 90,69 dollar. Dat is het laagste peil in zeven maanden.

username:mw
tijdstip:2008.09.16 - 12h20m47
oil down to 118!

Oil falls as low as $118 on demand concerns
Tuesday August 5, 2:29 pm ET
By Madlen Read, AP Business Writer
Oil prices decline as low as $118 on concerns that US slowdown is hurting fuel demand

NEW YORK (AP) -- Oil prices sank as low as $118 a barrel Tuesday on the growing belief that a U.S. economic slowdown and high energy costs are curbing consumer demand for gasoline and other petroleum products.

username:moonwulf
tijdstip:2008.08.05 - 20h44m39
op recordhoogte

www.tijd.be

Olieprijs nadert nieuw record
De olieprijs flirt met een nieuwe recordprijs, nu nieuwe factoren het aanbod bedreigen.
(tijd) - Na de Iraanse rakettesten van woensdag en donderdag, die de spanning in het Midden-Oosten deden stijgen, volgde vrijdag een nieuwe dreiging voor het aanbod van olie. De Braziliaanse vakbonden kondigden immers een vijfdaagse staking aan, die 80 procent van de Braziliaanse olieproductie zou lamleggen. Zo'n 4500 werknemers zouden het werk op de Braziliaanse olieplatformen neerleggen.

Ook onrust in Nigeria blijkt nefast voor de olieprijs. Militanten dreigen hun aanvallen op olieraffinaderijen op te voeren. Eerdere aanvallen door de Nigeriaanse emancipatiebewegingen leidden al tot een productiedaling van 20 procent sinds 2006.

De schaduw van het conflict tussen Iran en het Westen blijft boven de olieprijs hangen. Angst dat bij het uitbreken van een gewapend conflict de olietoevoer uit Iran, de tweede grootste leverancier van de OPEC, wordt lamgelegd, jaagt de prijs de hoogte in.

Rond 12.40 uur kostte een future voor een vat olie in Londen 145,27 dollar.

username:mw
tijdstip:2008.07.11 - 14h21m42
over 141$

Oil climbs to record above $141 in Asia
Friday June 27, 4:26 am ET
By Gillian Wong, Associated Press Writer
Oil prices climb to record above $141 a barrel in Asia

SINGAPORE (AP) -- Oil prices climbed to a record above $141 a barrel in Asian trading Friday as the dollar's protracted slump prompted investors to flock to oil as a hedge against inflation.

Prices were also lifted Thursday after OPEC's president said crude prices could rise well above $150 a barrel this year and Libya said it may cut oil production.

username:mw
tijdstip:2008.06.27 - 10h51m34
china olie +18%

China shocks with 18 percent fuel price rise; oil falls
Thursday June 19, 1:34 pm ET

BEIJING (Reuters) - China raised retail gasoline and diesel prices on Thursday by up to 18 percent, a move that threatens to stoke domestic angst over decade-high inflation less than two months before Beijing hosts Olympics games.

The increase in regulated fuel prices, China's first hike in eight months and its sharpest ever one-off rise, sent oil prices down by as much as $3 a barrel as dealers bet it might help curb soaring demand.

username:mw
tijdstip:2008.06.19 - 20h03m37
olieplatform in brand

Also supporting prices was an overnight fire at a StatoilHydro ASA drilling rig in the North Sea, which could affect as much as 150,000 barrels of daily oil production

username:moonwulf
tijdstip:2008.06.16 - 16h33m00
let's talk about tax baby

Nu de olieprijs opnieuw de economie blokkeert, en aandelen even zowat de slechtste plaats is om met uw geld te zitten, en het EK voetbal zonder Duivels en Duvels door moet gaan, kunnen we ons misschien even focussen op een andere winstgevende bezigheid: de bruine envelope (slim) invullen. Ik open hiervoor een forum op www.beurspraat.be en zal ook de mensen bijstaan die mij persoonlijk via email ter hulp vragen.

username:moonwulf
tijdstip:2008.06.07 - 11h06m23
138$

www.cnn.com

Oil surges $11 to record $138
Crude skyrockets in largest single-day jump ever as dollar slides and a Wall Street report predicts oil will hit $150-a-barrel within a month.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Oil prices shot up nearly $11 a barrel and settled Friday at a record $138.54 on geopolitical jitters, a dollar decline and a forecast that oil would hit $150 by July 4.

username:mw
tijdstip:2008.06.07 - 10h30m14
135$

Hoever nog? (http://finance.yahoo.com)

With gas and oil prices setting new records nearly every day, many analysts are beginning to wonder what might stop prices from rising. There are technical signals in the futures market, including price differences between near-term and longer-term contracts, that crude may soon fall. But with demand for oil growing in the developing world, and little end in sight to supply problems in producing countries such as Nigeria, few analysts are willing to call an end to crude's rally.

username:mw
tijdstip:2008.05.22 - 08h59m03
door de 127 dollar

NEW YORK/LONDEN - De koers van ruwe aardolie heeft vrijdag in New York de grens van 127 dollar per vat overschreden. Bevreesd voor bevoorradingsproblemen werd in de elektronische handel op de Mercantile Exchange 127,43 dollar betaald voor een vat West Texas Intermediate (WTI) met levering in juni, een prijsstijging met 3,31 dollar of 2,7 procent tegenover de slotkoers donderdag.
De prijs voor een vat Brent-Noordzeeolie steeg met 2,77 dollar tot 125,40 dollar. Marktpartijen vrezen dat Chinese dieselaankopen het aanbod verder zullen aanspreken. Na de aardbeving van 12 mei blijft 0,5 procent van de totale elektriciteitsproductie in het land gesloten. Dat kan leiden tot een hogere vraag naar diesel voor dieselgeneratoren.

'Vanmorgen hebben we vernomen dat PetroChina, een van de grootste Chinese oliegroepen, 400.000 ton diesel heeft aangekocht voor juni, zowat een derde meer dan de voorgaande maand', aldus Andrey Kryuchenkov van trader Sucden.

De gespannen situatie in Nigeria, waar een aanslag op een pijpleiding donderdag zowat 100 doden maakte, leidt daar tot productiebeperkingen.

De Amerikaanse president George W. Bush zal dit weekend, tijdens zijn bezoek aan Riyad, aan Saoedi-Arabië vragen de olieproductie op te voeren om de prijzen te helpen verlagen, verklaarde Dana Perino, de woordvoerster van het Witte Huis, aan journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.

username:mw
tijdstip:2008.05.16 - 16h33m45
104$

Oil Jumps on Surprise Supply Drop
Wednesday March 5, 12:09 pm ET
By John Wilen, AP Business Writer
Oil Prices Surge Higher After the Government Reported a Surprise Drop in Supplies

NEW YORK (AP) -- Oil prices surged to a new record over $104 a barrel Wednesday after the government reported a surprise drop in crude oil stockpiles and OPEC held production levels steady

Most analysts had expected the Energy Department's Energy Information Administration to report oil supplies rose last week for the eighth straight time. Instead, they fell by 3.1 million barrels.

username:mw
tijdstip:2008.03.05 - 19h30m20
101$

Na anderhalve maand afkoeling op de oliemarkten was het gisteren en vandaag weer zover. Nieuwe recordprijzen voor crude oil. Gisteren 100,40$, en vandaag zitten we ondertussen al boven 101$. De honderd dollar is gebroken en het lijkt er sterk op dat de weg naar boven nu opnieuw open ligt.
Ook andere grondstoffen zoals bijvoorbeeld graan en platina blijven records breken. Inflatie komt eraan, en inflatie, gaat als zalvend wondermiddel, de hele credit crisis oplossen, net zoals dat al in de jaren 80 het geval was.

username:moonwulf
tijdstip:2008.02.20 - 21h34m37
recessie US en olieprijs

Er was een pakkende analyse op Kanaal Z vandaag. Francis Muyshondt van Cash! legde uit dat de olieprijs daalt door de bijna zekere recessie in de VS, en Japan. Echter ik zou het omgekeerd durven stellen: De recessie in de VS en Japan komt er door die hoge olieprijs. En deze hoge olieprijs komt er voornamelijk door de sterke groei van Aziatische economieen zoals China en India. Ook vandaag in het nieuws trouwens: Tata lanceert in India een auto aan 1700 euro, één tiende van de prijs van een middenklasser. Echter deze wagen verbruikt wel evenveel dan diezelfde middenklasser. De olieprijs is dus nog niet aan het eind van zijn Latijn...

username:moonwulf
tijdstip:2008.01.10 - 22h29m14
records

http://www.tijd.be

Olieprijs zet opmars verder
De olieprijzen blijven de records opstapelen. In Londen is een vat ruwe Brent-Noordzeeolie nu al 98,08 dollar waard, het hoogste niveau ooit. Ook in New York schurkt de olieprijs aan tegen de 100-dollargrens. Ondertussen gaat ook de goudprijs nog steeds de hoogte in.

(tijd) - Rond 11.15 uur is een vat ruwe Brent-Noordzeeolie 98,08 dollar waard, het hoogste niveau ooit. In New York bereikte de prijs voor een vat olie woensdag voor het eerst ook de grens van 100 dollar. Mogelijk kan die psychologische barrière vandaag worden doorbroken als zou blijken dat de wekelijkse olievoorraden in de Verenigde Staten slechter zijn dan verwacht. Het Amerikaanse ministerie van Energie maakt die data vandaag om 16.30 uur bekend.

Ook andere factoren liggen aan de basis van de opmars van de olieprijzen. Zo is er de vrees dat geweld de olie-export van Nigeria kan lamleggen en ook de verzwakking van de Amerikaanse dollar speelt een belangrijke rol.

Intussen zet ook de goudprijs zijn rally onverminderd voort. De prijs voor een ons goud voor onmiddellijke levering stond donderdagochtend al op 863,11 dollar. Het voorbije jaar was het edelmetaal al met 31 procent in waarde toegenomen.

De verzwakking van de dollar en de verdere stijging van de olieprijs doen investeerders vluchten naar goud, dat bekend staat als veilige haven in tijden van economische en politieke onzekerheid. 'Tenzij de wereld plots een zalige plek wordt om te leven, zal de goudprijs blijven stijgen', reageert een analist aan het persagentschap Bloomberg.

Pieter Suy

username:mw
tijdstip:2008.01.03 - 12h46m24
OPEC

http://www.cash.be - mogelijke productieverhoging OPEC

De Saoedische olieminister Ali Naimi liet in ieder geval die mogelijkheid open. De OPEC-leden vergaderen volgende maand in Abu Dhabi en waarschijnlijk wordt daar een productieverhoging afgesproken.

Tot dusver was het standpunt van de OPEC dat het aanbod aan ruwe olie op de markt voldoende was aan de vraag te voldoen. Het scenario van een productieverhoging werd daarom steevast resoluut van de hand gewezen.

Komend weekend vergaderen de OPEC-leden in de Saoedische hoofdstad Riad, waar de productiequota uiteraard een punt op de agenda zijn. In Riad zal de uiteindelijke beslissing echter niet genomen worden.

De woorden van Ali Naimi waren voldoende om een correctie op de oliemarkt in te luiden. Van de doorbraak boven 100 dollar voor een vat ruwe olie lijkt alleszins voorlopig niets in huis te gaan komen.

Edward Meir, analist bij MF Global UK, stelt vast dat de markt voor het eerst sinds lang opnieuw gelooft in een 'serieuze' correctie in de olieprijs. Meir geeft echter eerlijk toe dat het moeilijk in te schatten valt tot hoe ver zo'n correctie zou kunnen leiden.

Het effect van een productieverhoging is bovendien niet altijd even logisch. De OPEC verhoogde op 1 november haar productieplafond met 500.000 vaten per dag, maar de olieprijs is niettemin blijven stijgen.

De achterliggende filosofie was toen dat het kartel te laat reageerde op de situatie, met als gevolg dat de maatregel niet het gewenste effect had. De OPEC wil zo'n situatie vermijden en probeert daarom mogelijk nu te anticiperen.

Sinds augustus is een vat ruwe olie (crude) bijna 40% duurder geworden, om vorige week een piek te bereiken op 98,62 dollar. De verwachte doorbraak boven 100 dollar bleef echter uit.

Linda Rafield, senior olie analist at Platts, is van mening dat een correctie in de olieprijs vroeg of laat moet plaatsvinden, gezien de forse prijsstijging die heeft plaatsgevonden. Vorige keren bleek het steeds vals alarm te zijn, maar misschien is het ditmaal wel raak.

username:pol
tijdstip:2007.11.16 - 11h08m45
Brent op 90$

Olieprijs stijgt tot 90 dollar
De prijs voor een vat ruwe Brent-olie tikte maandagochtend in Londen enkele keren de grens van 90 dollar per vat aan, een record. Om 8 uur kost een vat Noordzee-olie 89,90 dollar, een stijging van 1,4 procent. Vrijdag was de future gesloten op 88,69 dollar.

Traders op de New York Mercantile Exchange - Foto Bloomberg

(tijd) - Op de termijnmarkt in New York is de prijs voor een vat ruwe olie tijdens de elektronische handel tot boven de 93 dollar gestegen. De oliefuture voor levering in december steeg met 1,5 procent tot een nieuw tussentijds recordniveau van 93,20 dollar per vat. Tijdens de reguliere handel sloot de olieprijs vrijdag 0,8 procent hoger op 91,20 dollar.

Het besluit van de door de staat gecontroleerde oliemaatschappij Petroleos Mexicanos om een vijfde van de productie van Mexico stil te leggen vanwege een storm en de aanhoudende daling van de dollar drijven de olieprijs op.

Door de daling van de dollar, de spanningen tussen Turkije en Irak en de nieuwe economische sancties tegen Iran is de olieprijs deze maand met zo'n 16 procent gestegen.

www.tijd.be

username:pol
tijdstip:2007.10.29 - 10h19m00
turkije zorgt voor recordprijzen

http://www.tijd.be

Olieprijs breekt records in Londen en New York
De prijs voor een vat ruwe olie blijft hoge toppen scheren op de markten in Londen en New York. Dat is het gevolg van de spanningen tussen Turkije en Koerdische rebellen in Noord-Irak. Irak herbergt de op twee na grootste olievoorraden ter wereld.

(tijd) - De Turkse regering stemt deze week over een militaire aanval tegen de Koerdische rebellen in Noord-Irak. In de nacht van zaterdag op zondag voerde Turkije al een eerste aanval uit in de regio. Het Turkse leger bestookte met artilleriegeschut dorpen in Koerdisch gebied in Irak.

Volgens handelaars ondersteunt ook de zwakke dollar de olieprijzen.

De prijs van een vat Brent-olie steeg in de Londense ochtendhandel tot 81,26 dollar, nadat vrijdagavond een slotrecord van 80,55 dollar werd neergezet.

In New York schoof het intraday-record maandag op van 84,05 naar 84,22 dollar per vat.

username:mw
tijdstip:2007.10.15 - 12h34m11
80.70

Oil sets new record on expected rate cut
Crude moves over $80 a barrel as traders expect the Federal Reserve to cut interest rates, spur economic growth.
September 17 2007: 3:19 PM EDT

NEW YORK (AP) -- Oil prices set another record and other energy futures rose Monday on expectations that the Federal Reserve will cut the benchmark federal funds rate, a move the market expects will support the economy and ensure its thirst for oil and gasoline.

"If the economy's going to be okay, then oil prices are probably undervalued," said Phil Flynn, an analyst at Alaron Trading Corp. in Chicago.

Oil sets new record on expected rate cut
Light, sweet crude for October delivery rose $1.47 to settle at $80.57 a barrel on the New York Mercantile Exchange, another record closing high. Oil also set a new trading high earlier in the session of $80.70 a barrel.

username:moonwulf
tijdstip:2007.09.17 - 23h28m20
80.09

Light Crude (NYM)
October 07 ($US per bbl.)
80.09 +0.18 80.15 79.25 80.09 9/13 2:41pm

username:pol
tijdstip:2007.09.13 - 21h31m50
OPEC productie +0.5 mio

http://www.standaard.be

OPEC verhoogt olieproductie met half miljoen vaten per dag

WENEN - De Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) zal vanaf november haar productie optrekken met 500.000 vaten per dag.
Het is de eerste productieverhoging in een jaar tijd. De beslissing komt er uit vrees dat de recordprijzen voor olie de wereldeconomie te veel zouden schaden, nu die al verzwakt is door de Amerikaanse hypotheekcrisis. De OPEC houdt op dit moment een vergadering in Wenen.

Dit jaar stegen de olieprijzen met 27 procent. De prijs voor olie bleef vandaag 50 cent onder de recordhoogte. Rond 18 uur was een Brent-vat in Londen een half procent duurder geworden tot 75,83 dollar.

Waarnemers waarschuwen dat de wereldwijde olievoorraden in het laatste kwartaal van dit jaar met 1,2 miljoen vaten per dag zouden kunnen terugvallen als de OPEC haar dagelijkse productie niet optrekt.

username:moonwulf
tijdstip:2007.09.12 - 07h38m33
FELIX olieplatforms mogen inpakken

http://www.standaard.be

Felix is nu orkaan van hoogste categorie

MIAMI - De orkaan Felix, die begon als tropische storm in de Caraïbische zee, is zondag verder in kracht toegenomen en is nu een orkaan in categorie 5, de hoogste categorie.
De orkaan is met windstoten van 270 km/u op weg naar Belize of het Mexicaanse schiereiland Yucatan, waar hij mogelijk woensdag aankomt. Waarschijnlijk zal hij Jamaica niet direct raken. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center blijft Felix op het moment in kracht toenemen.

username:mw
tijdstip:2007.09.03 - 10h28m46
FELIX

www.Standaard.be

Felix is de nieuwe tropische storm

HAMBURG/MIAMI - Nauwelijks een week na de orkaan Dean heeft zich in het Caraïbisch gebied de tropische storm Felix gevormd, melden meteorologen.
Felix is ter hoogte van de Benedenwindse Eilanden ontstaan, in de eilandengroep Kleine Antillen, en kan op zijn westelijk traject doorheen de Caraïben een gevaarlijke orkaan worden, zegt Thomas Sävert van de Duitse weerdienst Meteomedia.

Waar de tropische storm precies het land zal bereiken is nog onduidelijk, maar het hele gebied van Nicaragua tot het Mexicaanse schiereiland Yucatan loopt gevaar.

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) in Miami is Felix de zesde tropische storm die een naam krijgt. Zijn snelheid westwaarts bedroeg zowat dertig kilometer per uur en dat zal in de komende 24 uur zo blijven. De windsnelheid bedroeg zaterdagmorgen zowat 65 kilometer, met rukwinden die veel krachtiger zijn. Het NHC verwacht dat de snelheid nog zal toenemen.

username:alois
tijdstip:2007.09.01 - 15h20m26
surprise

http://www.cnn.com

Oil gains on drop in crude supplies
Gasoline inventories also show surprise decline. distillates rise less than expected.
August 8 2007: 10:40 AM EDT

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Oil prices rose Wednesday after government said supplies of crude showed a big decrease and gasoline stocks fell unexpectedly.

U.S. light crude for September delivery rose 51 cents to $72.93 a barrel on the New York Mercantile Exchange. Oil had traded down 6 cents just prior to the report's release.

username:pol
tijdstip:2007.08.08 - 16h51m41
china demand

gevonden op cash forum:::

Oh ja, dit bericht van Bloomberg wou ik niet laten liggen;

Oil demand in China may increase 5.6 percent in 2008 with the potential for further gains because of additional energy use prompted by the Beijing Olympic Games, Deutsche Bank analyst Adam Sieminski wrote in a report dated July 27.

China's daily oil use will grow by 430,000 barrels a day to 8 million barrels next year, Sieminski wrote. The country accounts for the largest gain in consumption this year among all nations.

username:albert
tijdstip:2007.08.03 - 21h15m14
new intraday record - $78.77

Light, sweet crude for September delivery fell $1.68 to settle at $76.53 a barrel on the New York Mercantile Exchange after rising as high as $78.77 earlier. That surpasses the previous intraday record of $78.40, set in July 2006.

username:moonwulf
tijdstip:2007.08.01 - 22h07m21
all time high finish - $78.21

Oil Settles at a Record High Above $78 on Inventory Expectations.

NEW YORK (AP) -- Oil futures settled at a record high above $78 Tuesday on expectations that crude inventories fell last week and reports of new violence in Nigeria, a large oil producer and key supplier to the U.S.

ADVERTISEMENT
Investors believe Wednesday's inventory report by the Energy Department's Energy Information Administration will show that refiners drew down oil inventories as they continued to increase gasoline production last week, analysts said.

News that a Nigerian construction worker was kidnapped Tuesday added to the bullish tone of a market that seemed determined to test last year's record highs, analysts said.

"They want to get back to $78.40," the intraday price record set July 14, 2006, said Jack Hunter, an energy trader at FC Stone Group in Kansas City.

username:moonwulf
tijdstip:2007.07.31 - 22h40m43
crude

http://money.cnn.com

Oil bounces back to $77
Focus remains on tight crude and fuel supplies as oil nears its all-time record.
July 27 2007: 3:16 PM EDT

LONDON (Reuters) -- Oil jumped back to $77 a barrel Friday as investors focused on tightening fuel supplies and brushed off worries about corporate borrowing costs and the U.S. economy that roiled stock markets.

U.S. crude for September delivery gained $2 to settle at $77.02 a barrel on the New York Mercantile Exchange, according to early tallies.

username:pp
tijdstip:2007.07.27 - 21h55m43
nigeria

http://www.tijd.be

Olieprijs piekt boven drempel van 76 dollar
De olieprijs steeg gisteren even boven 76 dollar, het hoogste peil sinds 11 augustus 2006. Handelaars maken zich zorgen over de lage Amerikaanse benzinevoorraden en het geweld in Nigeria.

(tijd) - 'De markt is gespannen. Als er nog een probleem opduikt, kan de olieprijs nog veel hoger', waarschuwt Antoine Leurent van KBC Securities. De markt vreest dat de recordprijs van 78,65 dollar van 7 augustus 2006 snel sneuvelt.

De prijs van een vat Noordzeeolie rondde gistermorgen de kaap van 75 dollar en piekte even op 76,01 dollar. De olieprijs steeg de voorbije week met liefst 5 dollar.

De versnelling van de oliehausse valt samen met een forse toename van het Amerikaanse benzineverbruik. Intussen draaien de raffinaderijen in de VS op 90 procent van hun capaciteit wegens de aanhoudende productieproblemen.

Bovendien krijgen de raffinaderijen een kwart minder Nigeriaanse olie binnen dan twee jaar geleden. Die olie is erg populair. Door het lage zwavelgehalte kan hij gemakkelijk in benzine worden omgezet. De handelaars vrezen de escalatie van het geweld in Nigeria.

'Het probleem is dat de olievraag niet meer reageert op een stijging van de olieprijs', zegt Leurent. 'De vraag bevindt zich in een structureel stijgende trend omdat steeds meer gezinnen in landen als China en Brazilië zich elektrische goederen en auto's kunnen veroorloven.'

Sinds begin dit jaar spurtte de olieprijs 25 procent hoger. Dankzij de daling van de dollar tegenover de euro bedraagt de prijsstijging voor de Europese verbruikers slechts 20 procent.

username:pol
tijdstip:2007.07.07 - 21h58m46
fusie BP SHELL?

http://www.echo.be

Rumeurs de fusion pétrolière, le baril grimpe
Les analystes croient peu à une fusion entre BP et Shell. Mais les synergies font rêver...

(L'Echo) - Les prix du pétrole sont repartis à la hausse. Le baril de Brent londonien s'accroche au plafond symbolique des 70 dollars. En cause, les problèmes de raffinage aux Etats-Unis, creusant les réserves d'essence déjà très basses en cette saison. L'été des grandes transhumances automobiles approche à grands pas et les analystes ne cachent pas leur inquiétude. "Le marché s'inquiète des stocks d'essence particulièrement bas aux Etats-Unis pour cette période de l'année et quand il a su qu'il y avait des interruptions temporaires à la raffinerie de Murphy Oil à Meraux, en Louisiane, et sur un oléoduc d'essence dans le nord-est du pays, les prix se sont envolés", commentent Michael Davies et Andrey Kryuchenkov, analystes chez Sucden. Le pétrole cher n'a pas manqué de profiter aux valeurs pétrolières vendredi. Mais le secteur avait également le regard braqué sur deux de ses membres: les rumeurs vont en effet bon train sur une possible fusion entre BP et Royal Dutch Shell. Une fusion qui ne serait pas sans poser quelques problèmes. "Ces groupes sont désormais trop gros. Un rapprochement aurait peu d'avantages stratégiques, il serait politiquement inacceptable compte tenu du prix élevé de la matière première et, enfin, un mariage serait complexe en termes de gestion des actifs", révèle Neil McMahon de Berstein. Cet avis n'est pas partagé par les équipes d'ABN Amro, qui estiment que de grandes fusions pourraient générer des milliards de dollars de synergies annuelles et pensent que Shell pourrait être particulièrement concerné. "Les investisseurs qui veulent jouer le scénario d'une méga-fusion devraient acheter des actions Shell", assurent-ils. Vendredi, BP a pris 2% en Bourse et Shell 2,5%.

photo belga

07:11 - 19/05/2007
Copyright © L'Echo

username:tom
tijdstip:2007.05.19 - 10h54m36
gas price rises

Gasoline Prices Set New Records at the Pump, but Futures Are Mixed on Profit-Taking

NEW YORK (AP) -- Gasoline prices set more records at the pump Friday, while gasoline and oil futures prices turned mixed after the previous session's big advance.

Retail gasoline prices rose 1.5 cents overnight to a national average price of $3.129 per gallon, a new high, and have risen 26 cents in the last month, according to AAA and the Oil Price Information Service.

ADVERTISEMENT
Analysts blame strong consumer demand and a spate of unexpected refinery outages for the high prices, and say it could be mid-summer before they ease.

Meanwhile, gasoline futures for June delivery fell 2.89 cents to settle at $2.4077 a gallon on the New York Mercantile Exchange, with analysts attributing the decline to profit-taking from Thursday's 9.96-cent increase in the June contract.

"I think yesterday's run-up was just so enormous (that) this is just kind of a breather," said Kevin Saville, an energy analyst at Platts.

Oil futures were up on continued concerns about gasoline supplies, rising 8 cents to settle at $64.94 on the Nymex. The contract jumped $2.31 on Thursday.

Heating oil for June dropped 2.15 cents to settle at $1.9152 a gallon on the Nymex while natural gas fell 13.1 cents to settle at $7.944 per 1,000 cubic feet.

Brent crude for July delivery lost 85 cents to settle at $69.42 a barrel on the ICE Futures exchange in London.

Traders and analysts are concerned that gasoline supplies are not catching up to demand with the summer driving season right around the corner. The Energy Information Administration reported Wednesday that gasoline stocks, while increasing to 195.2 million barrels last week, remained well below the average for this time of year.

Those worries have been exacerbated in recent days by a string of new problems at refineries.

"It seems that every day there are announcements of refinery glitches in the U.S., and this rash of refinery snags is driving the crude futures market," said Victor Shum, energy analyst with Purvin & Gertz in Singapore.

Murphy Oil Corp. said its 125,000-barrel-a-day Meraux, La., refinery has shut down a crude unit for minor repairs, Dow Jones Newswires reported. Shutdowns at a number of U.S. refineries were also reported by BP PLC, ConocoPhillips and Valero Energy Corp., analysts said.

Many analysts think the refinery problems are an abnormality.

"What we've witnessed in the last two months is a little bit of a random cluster," said Tom Kloza, an oil analyst at the Oil Price Information Service.

"We think inventories will start to rebuild as (refinery) outages unwind and demand growth remains below average," wrote Bernstein Research analyst Neil McMahon in a Friday research note. "This will take time though, and prices will likely be supported until July."

Oil prices also got a boost on Friday from the political situation in Nigeria, a major source of light, sweet crude.

Nigerian labor leaders on Thursday called a two-day strike on May 28 to protest last month's elections. The strike is scheduled to coincide with the inauguration of a new government. The unions argue that the April elections which gave a sweeping victory to President-elect Umaru Yar'Adua and the ruling People's Democratic Party were fraudulent and unacceptable.

Associated Press Writers Pablo Gorondi, in Budapest, and Gillian Wong, in Singapore, contributed to this report.

username:jef
tijdstip:2007.05.19 - 10h53m06
Zijn oliaandelen nu een goede investering of niet?

Ik zou mij graag een olieaandeel kopen, wat raad je mij aan?

username:Ikke
tijdstip:2007.04.15 - 18h34m14
Oilsands

Moonwulf (of anderen). Wat vind jij (jullie) van de zandolies? Hebebn jullie favorieten of is het te duur?

username:Ikke
tijdstip:2007.04.14 - 10h32m42
boven 58$

We staan terug boven de 58$. Morgen gaat de extra productieverlaging in van OPEC. En de FED heeft daarstraks op zijn meeting verteld dat de economische groei sterker is dan verwacht.

username:moonwulf
tijdstip:2007.01.31 - 22h37m42
100k vaten per dag

Oil Prices Settle Above $55
Tuesday January 23, 3:39 pm ET
By J.W. Elphinstone, AP Business Writer
Oil Prices Settle Above $55 After Department of Energy Announcement

NEW YORK (AP) -- Oil prices settled above $55 a barrel on Tuesday after the federal government announced plans to boost the country's emergency crude stockpile this spring at a rate of 100,000 barrels per day.

Light, sweet crude for March delivery on the New York Mercantile Exchange leaped $2.48, or 4.7 percent, to settle at $55.04 in New York.

The Department of Energy said Tuesday it plans to increase the capacity of the Strategic Petroleum Reserve to 1.5 billion barrels from 691 million barrels. U.S. Energy Secretary Samuel Bodman called the move "a wise and prudent policy decision to provide additional layer of protection."

Oil prices traded higher for most of the trading day, buoyed by falling temperatures in the Northeastern U.S. and rising tensions in Nigeria and Iran.

The Department of Energy's announcement propelled the market's rally, however, sending oil prices as high as $55.15 in late day trading.

username:pol
tijdstip:2007.01.23 - 22h26m29
olie en nasdaq

In al het tumult over de olieprijzen en de mogelijke komende correctie mag men één gegeven niet uit het oog verliezen. Historisch is het steeds zo geweest dat de olieprijs piekte op het ogenblik dat de aandelenmarkten pieken. Bij de rally eind 99 was dit bijvoorbeeld mooi te zien. Dit jaar is het anders, en voor zij die een correctie verwachten toch wel even nuttig om te bekijken. De top van de olieprijzen van augustus (78$) ligt lang achter ons. Dit terwijl de Dow Jones en S&P500 blijven doorstijgen, en de nasdaq zelfs een dieptepunt kende in augustus, en sindsdien terug stijgt. Waarom deze discrepantie met de geschiedenis? Eén mogelijke uitleg is dat de olieprijs deze keer overhyped is. We staan nog steeds relatief hoog niveau, en enkel de hype is weggewerkt. Hier moet bij opgemerkt worden dat de olieprijs sinds maart 2005 constant boven de 50$ staat. Een andere mogelijke uitleg is dat de top van de aandelenmarkten nog niet bereikt is en dat we (eventueel na een kleine tussentijdse correctie) hogere oorden van zowel nasdaq als olie/energiewaarden zullen opzoeken. Gezien de waarderingen die nog niet overdreven zijn verwacht ik meer het laatste scenario.

username:moonwulf
tijdstip:2007.01.10 - 08h49m19
olie is katalysator

Na een goede halve maand van pruttelen gaan de Amerikaanse beurzen nog eens hoger. Echt overtuigend is het nog niet, maar de olieprijzen die onder de 56$ zakten deden de zaak ontploffen. In Europa/Brussel gaan we wel reeds enkele malen mooi hoger. PAY (Euronxt:Payton) bereikte vandaag met 3.47 alweer een (tussentijds) record.

username:moonwulf
tijdstip:2007.01.04 - 21h56m13
OPEC cut 0.5 mio barrels

Opec energy ministers meeting in Nigeria said group-wide output would be cut by an extra 500,000 barrels a day starting from 1 February.

The news saw the price of a barrel of US light crude rise 98 cents to $62.35.

username:moonwulf
tijdstip:2006.12.14 - 17h40m29
Re: winter

er wordt daling distillatieprodukten verwacht, maar stijging ruwe storage

username:pol
tijdstip:2006.11.22 - 12h51m06