- beurs forum -
goud en metalen
forum home / Algemene onderwerpen / goud en metalen / 
Geef hier uw reaktietitel:
Geef hier uw reaktie:

Onder welke naam of alias wenst u dit te posten?
Geef de eerste letter van de naam hierboven: (niet nodig indien ingelogd)

Type de twee woorden: (niet nodig indien ingelogd)
rente GR laagste peil sinds 1.5j

http://www.standaard.be

BRUSSEL - De rente op 10-jarige Griekse staatsleningen bereikte woensdag met iets meer dan 12 procent, het laagste niveau sinds maart 2011. Afgelopen zomer bedroeg de rente nog meer dan 30 procent. De daling is vooral te danken aan de belofte van de Europese Centrale Bank, in juli, om er alles aan te doen om de euro overeind te houden.
Ook het besluit van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P), dinsdag, om de rating van Griekenland te verhogen, droeg bij aan een gunstige stemming op de obligatiemarkten. S&P schaalde de kredietwaardigheid van Griekenland zes stappen hoger in en hanteert nu een B-/B rating. De vooruitzichten voor het land zijn volgens S&P stabiel.

Dankzij de optimistischer stemming onder obligatiehandelaren daalden ook de rentes op de 10-jarige Spaanse en Italiaanse staatsleningen. De rente op de Spaanse lening daalde met 3,6 basispunten tot 5,2 procent, die op de Italiaanse met 4,3 basispunten tot 4,4 procent.

username:mw
tijdstip:2012.12.19 - 22h26m37
www.beursig.be

Interessante informatie en hier is ook over te lezen op het beursforum http://www.beursig.be misschien iemand interesse om ook daar te discussiŽren?

username:Beursbink
tijdstip:2012.11.13 - 20h03m16
www.beursig.be

Interessante informatie en hier is ook over te lezen op het beursforum www.beursig.be misschien iemand interesse om ook daar te discussiŽren?

username:Beursbink
tijdstip:2012.11.13 - 20h02m11
ECB rente van 1,00 naar 0,75%

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt haar basisrente met 25 basispunten tot 0,75 procent, een diepterecord. Banken die hun overtollige cash in Frankfurt 'parkeren' krijgen daar bovendien voortaan nul procent depositorente voor, een duidelijke aansporing om het geld 'productief' in te zetten.


Draghi en co gooien zich daarmee met hun volle gewicht - en unaniem - achter de marsrichting die ook andere centrale banken vandaag al zijn ingeslagen. Zo verlaagde de Chinese centrale bank vandaag verrassend en voor de tweede keer in twee maanden haar basisrente. Minder onverwacht, maar niet minder belangrijk, is de beslissing van de Britse centraal bankiers om 50 miljard extra in haar economie te pompen.

De vorige renteverlagingen, ook al met 25 basispunten, dateren van november en december. Daarmee maakte de kersverse ECB-voorzitter Mario Draghi de verhogingen die zijn voorganger, de Fransman Jean-Claude Trichet, eerder dat jaar doorvoerde ongedaan.

Opmerkelijk is dat de ECB de depositorente met 25 basispunten verlaagt, tot 0 procent. Dat wil zeggen dat banken die overtollige cash aan het loket in Frankfurt parkeren, daar geen vergoeding meer voor krijgen. Daarmee willen de centraal bankiers de interbankenmarkt terug vlot trekken. Die loopt stroef door het onderling wantrouwen tussen de banken. Een indirect neveneffect waar Draghi tijdens de persconferentie op aanstuurde is dat de Europese banken de enorme geldcreatie die de opgezwollen ECB-balans heeft gegenereerd gaan aanwenden om hun cash 'productief' in te zetten via het verstrekken van bedrijfs- en consumentenkredieten.

http://www.tijd.be

username:mw
tijdstip:2012.07.06 - 08h34m02
gold up again

Greece and the Fed

The Greek vote is expected to determine Greeceís future in the euro zone.

Gold prices could recover to the ďvery keyĒ $1,640 level if Greece were to remain in the euro following the elections Sunday, said Frederic Pannizutti, senior vice president at MKS Group, a Switzerland-based precious metals refiner and trader.

Any quantitative easing confirmed at the next Federal Reserve meeting ďwould confirm the trend,Ē he said. ďThe gold price remains fragile, but some of the factors that prevented the bulls ... would be lifted, opening the room for a price recovery.Ē

username:mw
tijdstip:2012.06.15 - 20h47m20
leuke analyse GR

15.39 uur: Tijdens de druk bijgewoonde middagchat met Koen De Leus vroegen we naar scenario's en probabiliteiten over de Griekse verkiezingen. De Leus bezorgde ons de exacte inschatting van KBC Economic Research:
- Scenario 1: Neuwe regering winst verkiezingen en voert besparingsplan verder uit in ruil voor tweede Europees hulppakket. Op die manier kan er verder worden aangemodderd met instabiliteit voor de komende kwartalen en jaren. Kans: 20 procent.
- Scenario 2: een nieuwe linkse regering wint. Zij willen in de euro blijven maar niet de besparingen doorzetten.
2A: Er komt een grote solidariteitstransfer van de rest van de euro naar Griekenland (amortisatie of solidariteitsfonds), mogelijk de start van een politieke en fiscale unie. Kans: 50 procent.
2B: Er komt een ongecontroleerde wanbetaling. Er ontstaan vragen over de mogelijkheid om een lidstaat uit de euro te storen, politieke chaos volgt. Kans: 20 procent.
- Scenario 3: Er kan geen pro-euro regering worden gevormd. Griekenland verlaat unilateraal de eurozone en betaalt zijn schulden niet. Politieke chaos volgt, en een downgrade van de staatsschulden in de eurozone. Kans: 10 procent.

username:mw
tijdstip:2012.06.15 - 19h58m12
Spaanse rente op record

De Spaanse rente noteert voor het eerst sinds 25 november op een record.

Ook ItaliŽ deelt in de klappen. Bepaald verontrustend, omdat Rome net deze week een slordige 10 miljard bij beleggers hoopt op te halen.

Beleggers blijven de Spaanse bankendeal in tweede lezing kritisch beoordelen, door de vele openstaande vragen. Maandag dumpten beleggers Spaans staatspapier, dinsdag staat ItaliŽ eerst in de vuurlinie. De Oostenrijkse minister van FinanciŽn, Maria Fekter, gaf de verkoopgolf nog een duwtje door live op de Oostenrijkse televisie te suggereren dat ItaliŽ mogelijk ook bij Europa zal moeten aankloppen voor noodsteun.

Dinsdag stijgt de Spaanse tienjaarsrente 23 basispunten naar 6,73 procent. Daarmee sneuvelt het 'eurorecord' van 25 november 2011, 6,70 procent. Maar ook Rome, dat de voorbije weken temidden de escalerende Spaanse crisis in de luwte vertoefde, ziet de tienjaarsrente 15 basispunten stijgen naar 6,18 procent. Dat is het hoogste peil sinds januari (zie grafiek onderaan).

Dat is bijzonder verontrustend. Woensdag en donderdag hoopt de Romeinse schatkist met de uitgifte van kort- en langlopend schuldpapier een slordige 10 miljard op te halen. Maar in het huidige klimaat belooft dat een harde dobber te worden. In ItaliŽ is de onrust groot. 'Schnell, Frau Merkel!', luidt de dramatische kop van de Milanese zakenkrant Il Sole 24 Ore (zie foto).

Voor Rome en Madrid moet de Duitse bondskanselier met een soepeler houding tegenover eurobonds en een visie richting begrotingsunie de muntunie betonneren. Dat is ook de visie die Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, eind mei in een opmerkelijke toespraak in Rome verkondigde. De ECB is het beu de politici tijd te kopen en vertikt het nog 'crisispapier' in te kopen om zo Rome en Madrid te stutten.

Schnell, Frau Merkel!

Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore

Beleggers eisen weer meer dan 6 procent rendement om Rome op lange termijn geld toe te stoppen. Dat is niet houdbaar voor een land dat van zijn schuldenberg van 1.900 miljard euro alleen al in 2012 een slordige 300 miljard moet zien te (her)financieren.
Sneeuwbal

Met een nominale rente rond 6 ŗ 7 procent en een nominale groei van in het beste geval 0 ŗ 2 procent oogt het plaatje voor Rome net als voor Madrid bijzonder somber. In een scenario met een rente die ruim boven de groei ligt, dreigt een 'rentesneeuwbal' die het zo goed als onmogelijk maakt de schulden af te bouwen.

Ter vergelijking: de meeste economen verwachten dat de Italiaanse economie de komende jaren krimpt. JPMorgan ziet de Italiaanse economie dit en volgend jaar respectievelijk 2,2 en 1 procent krimpen, onder druk van de harde saneringen die premier Mario Monti onder Europese druk doorvoert.

http://www.tijd.be

username:mw
tijdstip:2012.06.12 - 21h25m44
Moody's verlaagt rating Duitse banken

http://www.tijd.be

De kredietbeoordelaar Moody's verlaagt haar rating voor zes Duitse en de drie grootste Oostenrijkse banken wegens hun blootstelling aan de eurozone. De grootste naam in het lijstje is die van Commerzbank, de op een na grootste bank in Duitsland.

De kredietwaardigheid van Commerzbank, de tweede grootste Duitse bank, gaat met ťťn trapje naar beneden van A2 naar A3 en krijgt ook een negatief vooruitzicht mee. Verdere verlaging van de rating valt dus niet uit te sluiten. Ook een aantal kleinere banken zagen hun kredietbeoordeling door Moody's met een trapje verlaagd. Deutsche Bank, de grootste Duitse bank, wordt pas later beoordeeld met de andere mondiale bankenreuzen.

Moody's motiveert de verlaging met een verwijzing naar de risico's die de Duitse kredietverstrekkers lopen als de eurocrisis verder escaleert of de economische groei wereldwijd nog vertraagt. Ondanks de bezorgdheid wees Moody's ook op de relatieve sterkte van de Duitse economie.

Oostenrijk.

Ook de drie grootste Oostenrijkse banken zagen hun beoordeling door Moody's verlaagd. Naast de eurocrisis maakt het ratingbureau zich ook zorgen over hun activiteiten in Oost- en Centraal-Europa. De grootte van de financiŽle sector in verhouding tot de economie baart Moody's ook zorgen. Mogelijk met gevolgen voor de rating van het land zelf.

username:mw
tijdstip:2012.06.06 - 16h07m12
goud ruikt monetaire ingreep

http://www.cash.be

Komt er dit weekend al een monetaire ingreep?
vrijdag 01 juni 2012 om 22u26
De markten incasseerden vrijdag een mokerslag. In de VS doken de beurzen zo'n 2 procent lager, terwijl de ravage in Europa nog groter was, tot 4 procent verlies voor de Duitse DAX index.

Beleggers kunnen de toenemende schuldenproblemen in Zuid-Europa niet meer onder ogen zien en kiezen massaal voor de uitgang. Het begint volgens Nico Pantelis van Slim Beleggen allemaal verdacht veel te lijken op de aanloop naar de crash van 2008.

Toch zien we volgens Pantelis vandaag een groot verschil. De prijs van goud maakte rechtsomkeer en spoot in geen tijd door de technische barriŤre van 1600 dollar per ounce. Het verlies dat de aandelenmarkten incasseerden, spiegelde goud met een winst van 4 procent op dagbasis! Dat is wel iets anders dan tijdens de dramatische periode in 2008. Ook de goudmijnaandelen, een sector die Slim Beleggen van nabij opvolgt, veerde fors op met een dagwinst van +7%.

Goud ruikt monetaire ingreep

Het is duidelijk dat beleggers in goud en goudmijnaandelen vandaag een ander scenario voorzien. Goud ruikt een monetaire ingreep, eerder vroeger dan later. Mogelijk al dit weekend.

De centrale planners (hooggeplaatste politici en centrale bankiers) willen een herhaling van 2008 kost wat kost vermijden. Dat is de les die we van de afgelopen interventies hebben onthouden. En de tijd dringt, want de aandelenkoersen gaan nu in versneld tempo naar beneden.

username:mw
tijdstip:2012.06.03 - 13h38m40
Spanje

Griekenland lijkt stilaan geen bliksemafleider meer te zijn. Is de exit al bevestigd?

username:pol
tijdstip:2012.05.29 - 14h19m25
recordrente

MADRID (AP, REUTERS) - De Spaanse bankensector bevindt zich in zwaar stormweer. Toch zegt Madrid geen Europese hulp in te roepen om de banken te ondersteunen. De rente loopt intussen sterk op.
'Er zal geen (Europees, red.) reddingspakket nodig zijn voor de Spaanse banken', verklaarde premier Mariano Rajoy op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. Daarmee trachtte de premier speculaties de kop in te drukken dat Spanje zou aankloppen bij het Europese noodfonds EFSF om zijn bankensector te saneren.

Vrijdag werd het aandeel van Bankia, de vierde bank van Spanje, nog geschorst op de beurs nadat de instelling zei 19 miljard euro nodig te hebben om overeind te blijven. Dat komt bovenop de 4,5 miljard euro die het bedrijf twee jaar geleden uit een reddingsfonds voor de banken kreeg. De bank zou 32 miljard aan toxische vastgoedactiva op haar balans hebben staan. Eerder deze maand werd de instelling nog gedeeltelijk genationaliseerd. Bij het openen van de beurzen gisteren kreeg het aandeel van Bankia een opdoffer van 29 procent.

De premier zei wel dat zijn regering gehoor wil geven aan de oproep van Bankia. Maar hij vertelde niet waar de Spaanse overheid het benodigde geld gaat halen. De krant El Mundo schreef dat er naar het tijdelijke noodfonds EFSF werd gekeken, maar daar wil Rajoy dus niet van weten.

Staatspapier

Volgens de Spaanse minister van Economie wordt er gedacht om staatspapier in Bankia te injecteren. Daardoor zou de instelling kunnen aankloppen bij de Europese Centrale Bank en de obligaties kunnen gebruiken als onderpand om geld voor een herkapitalisatie te verkrijgen.

Rajoy beklemtoonde echter dat er nog geen beslissing was genomen, en dat de ECB en Bankia nog niet zijn geconsulteerd. De premier schaarde zich wel achter het idee om het voor banken mogelijk te om direct te lenen uit het nieuwe noodfonds ESM.

De malaise in de Spaanse bankensector heeft ook een impact op de rentes op het Spaanse staatspapier. De tienjaarsrente steeg gisteren naar 6,5 procent, het hoogste peil sinds november vorig jaar. Toen werd er 6,7 procent bereikt. Vanaf 7 procent wordt het rentepeil als onhoudbaar bestempeld, en zou het land hulp nodig hebben. Volgens Rajoy heeft de stijging van gisteren evenwel niets met Bankia te maken. Hij schrijft ze toe aan de nervositeit op de markten over de gehele eurozone.

'Er zijn grote twijfels over de eurozone,' zegt de premier. 'Dat jaagt de rentes voor sommige landen omhoog. Daarom is het een goed idee om een duidelijk signaal uit te sturen dat er voor de euro geen weg terug is.'

username:mw
tijdstip:2012.05.29 - 12h29m24
Spaanse bank keldert

http://www.standaard.be

Het aandeel van de vierde grootste bank van Spanje, Bankia, dat vrijdag werd geschorst, verloor vandaag na opening meteen 29 procent van zijn waarde. Bankia had vrijdag bekend gemaakt dat het 19 miljard euro staatssteun nodig heeft.

Het aandeel van de Spaanse bank Bankia, dat vrijdagochtend werd geschorst, wordt maandag opnieuw verhandeld op de beurs van Madrid. Meteen na de opening verloor het aandeel 28,66 procent, tot 1,12 euro.

Bankia had vrijdagavond bekendgemaakt dat het voor 19 miljard euro bijkomende staatssteun nodig heeft. Dat bedrag komt bovenop de 4,5 miljard euro die het bedrijf eerder al kreeg uit een reddingsfonds voor de banken.

username:mw
tijdstip:2012.05.28 - 13h08m41
Grieken halen 700 MIO Euro af op 1 dag.

http://www.standaard.be

Maandagavond hadden de Grieken al ongeveer 700 miljoen euro bij de banken afgehaald. Dat liet president Karolos Papoulias verstaan tijdens ontmoetingen met de Griekse partijen, maandag en dinsdag.
Papoulias zei dat hij gewaarschuwd werd door Georges Provopoulos, de gouverneur van de Griekse centrale bank. Volgens Provopoulos was er nog geen sprake van paniek of een 'bankrun', maar wel van een grote 'ongerustheid'. Die kan omslaan in paniek. De situatie kan in de volgende dagen nog verslechteren.

Papoulias sprak de partijen maandag en dinsdag, tijdens een laatste, vergeefse poging om een regering te vormen.

In juni worden in Griekenland opnieuw verkiezingen gehouden.

username:moonwulf
tijdstip:2012.05.16 - 13h01m43
Chinese inflatie forser dan verwacht

http://www.tijd.be

De Chinese consumptieprijzen zijn in maart sterker gestegen dan verwacht. Daarmee wordt de speelruimte kleiner voor de overheid om het monetaire beleid verder te versoepelen en zo de economische groei aan te wakkeren.

De index van de consumptieprijzen steeg vorige maand met 3,6 procent in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte het Nationaal Bureau voor Statistiek bekend. De klim is groter dan de mediaanverwachting van het persagentschap Bloomberg, die uitging van een inflatiecijfer van 3,4 procent. Het nieuwe cijfer betekent ook een versnelling tegenover de maand februari, toen de inflatie maar 3,2 procent bedroeg.

Vooral de voedselprijzen zijn voor de hogere inflatie verantwoordelijk. Voedingsgerelateerde kosten stegen in de maand maart met 7,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Ook hogere lonen en een verhoging van de brandstofprijzen speelden mee.

Met 3,6 procent blijft de inflatie wel onder het officiŽle streefcijfer van 4 procent. Niettemin is waakzaamheid geboden, want een plotse opvering blijkt dus mogelijk. Doordat de inflatie aan de hoge kant blijft, kan de Chinese overheid minder stimuleringsmaatregelen nemen. De laatste ingreep in die zin vond plaats op 24 februari. Toen versoepelde de centrale bank de reservevoorwaarden voor banken, zodat ze meer kredieten kunnen verstrekken.

De hoger dan verwachte inflatie kan 'de omvang van beleidsversoepeling' beperken, stelt Goldman Sachs in een reactie. De Amerikaanse bank verwacht niettemin dat de inflatie in het Aziatische land de komende maanden zal vertragen.

De groei van de Chinese economie is merkelijk aan het vertragen door een kleinere buitenlandse vraag. Die houdt verband met zowel de eurocrisis als met het langzame herstel in de VS. In het voorbije eerste kwartaal is het bbp van China waarschijnlijk tegen het laagste tempo in drie jaar gegroeid. De eerste, niet-officiŽle ramingen gewagen van 8,4 procent groei jaar op jaar. In het vierde kwartaal bedroeg de bbp-groei nog 8,9 procent.

username:moonwulf
tijdstip:2012.04.09 - 11h51m05
rating Griekenland verhoogd

http://www.hln.be

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietstatus van Griekenland vandaag verhoogd tot 'B-'. De opwaardering komt na de recente schuldenruil met particuliere beleggers waardoor de Griekse schuldenlast met 100 miljard euro is verminderd.

Fitch verklaarde de ratings voor de obligaties van de oude republiek te hebben ingetrokken. Tegelijk kregen de obligaties die het resultaat zijn van een schulduitwisseling van de particuliere sector met de nieuwe Griekse regering de status van 'B-' met een stabiele verwachting.

Onder druk van de eurolanden kwam Griekenland tot een akkoord met investeerders om hun obligaties in te ruilen tegen nieuw schuldpapier, dat ruim de helft minder waard is dan de oorspronkelijke leningen.

username:moonwulf
tijdstip:2012.03.13 - 21h20m37
ECB start tweede geldinjectie

ECB draait miljardenkraan weer open
Vandaag voor tweede keer onbeperkt kredieten op 3jaar

http://www.standaard.be

BRUSSEL - In december reanimeerde de ECB met 489 miljard euro een stikkende eurozone. Vandaag blaast de ECB nog eens miljarden zuurstof in het financiŽle systeem.
Van onze medewerker

Met de zogenaamde LTRO-leningen (Long Term Refinancing Operation) haalde de Europese Centrale Bank de grote middelen boven omdat de Europese banken en diverse overheden in de Eurozone zich niet nauwelijks nog konden financieren. Het hele systeem dreigde te crashen. Eind december verstrekte de ECB voor 489 miljard euro kredieten aan Europese banken tegen vier uitzonderlijke royale voorwaarden.

1.Onbeperkt: Dat bedrag kon zo kolossaal oplopen doordat de ECB de LTRO-leningen onbeperkt verstrekt. Wat de banken vragen, krijgen ze.

2.Breed onderpand: De enige voorwaarde is dat de banken waardepapieren als waarborg geven, maar zelfs daar is de ECB heel ruim in: van overheidsobligaties tot bedrijfsleningen. (Sinds gisteren alleen tijdelijk geen Grieks papier meer, wegens de aan de gang zijnde schuldherschikking.)

3.Voor drie jaar: Normaal verstrekt de ECB vooral kortetermijnkredieten, maar deze LTRO-leningen moeten de banken maar binnen drie jaar terugbetalen. Dat geeft de banken zeer ruime mogelijkheden om het geld aan te wenden.

4.Zeer goedkoop: De banken moeten maar een rente betalen die rond de beleidsrente (=kortetermijnrente) van de ECB ligt: dus nu 1%. Daardoor kunnen de banken het geld van de LTRO-lening beleggen in overheidsobligaties met een bijna gegarandeerde winst. Bijvoorbeeld: een Italiaanse obligatie biedt zelfs op de korte looptijd van twee jaar nog een rente van 2,5% per jaar: dat geeft dus direct 1,5% winst.

Dubbel voordeel: door de aankopen van staatsobligaties, zakt de rente en overheden vinden vlot en goedkoop afnemers van hun schuldpapieren terwijl de banken er onmiddellijk winst op maken.

username:moonwulf
tijdstip:2012.02.29 - 09h33m36
Griekenland krijgt 130 miljard euro

http://www.standaard.be

De ministers van FinanciŽn van de eurolanden hebben vannacht na 13 uur onderhandelen een akkoord bereikt over een nieuw reddingsplan ter waarde van 130 miljard euro voor Griekenland. Dat moet een bankroet afwenden, en de Grieken tegen 2020 weer op eigen benen doen staan.

Een akkoord was nodig vannacht want Griekenland had snel vers geld nodig. Eind maart moet het land 14,4 miljard terugbetalen en dat geld was er nu niet. Op de financiŽle markten vers geld ophalen was uitgesloten, dus was een akkoord binnen de Eurozone noodzakelijk. Zonder akkoord zou het bankroet van Griekenland nog moeilijk te vermijden geweest zijn.

Tegenover het steunpakket staat dat Griekenland er zich toe moet verbinden de besparingsmaatregelen strikt door te voeren. De Luxemburgse voorzitter van de ministerraad Jean-Claude Juncker heeft alvast gezegd dat er strenger op de besparingen zal worden toegezien.

Schuldherschikking

Volgens het akkoord krijgt Griekenland een reddingspakket van 130 miljard euro. Het eerste pakket van 110 miljard dateert van april vorig jaar.

Daarnaast komt er ook een belangrijke schuldherschikking via de banken. Doordat ze oude Griekse schulden ruilen voor nieuwe, laten ze de facto zowat 107 miljard euro Griekse schulden vallen. De banken waren eerst niet bereid om meer dan 50 procent verlies te slikken op de schulden, maar vannacht is dat alsnog verhoogd tot 53,5 procent.

Terugdringen staatsschuld

Doel van de hele inspanning is het terugdringen van de Griekse staatsschuld tot 120 procent van het bbp. Nu ligt die op zowat 160 procent. Wellicht zou dat streefdoel in 2020 worden bereikt. Er is dus nog een lange weg te gaan.

Vooral het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hamerde op het terugdringen van de schuld tot 120 procent. De organisatie ziet dit als het hoogste aanvaardbare niveau voor een overheid om 'duurzaam' te kunnen werken.

Blijkbaar was er vannacht vrij snel een akkoord dat ging tot zowat 128 procent. De laatste loodjes wogen het zwaarste. De hele oefening lag bijzonder moeilijk omdat het wantrouwen van heel wat Europese landen (Finland, Duitsland, Oostenrijk, Nederland) tegenover Griekenland groot is.

Derde pakket?

Ondertussen duiken hier en daar al twijfels op of dit tweede pakket wel voldoende zal zijn om Griekenland definitief uit de problemen te krijgen. Sommigge pessimistische schattingen gaan ervan uit dat er in totaal tot 234 miljard euro zou nodig zijn.

Om dit scenario te vermijden zal de Europese Commissie ter plaatse een taskforce installeren. Die zal er op toezien dat de Griekse administratie de nodige maatregelen kan nemen om het overheidstekort niet opnieuw te laten ontsporen.

username:moonwulf
tijdstip:2012.02.21 - 08h58m52
S&P: 'Rating BelgiŽ kan dalen indien schuldgraad boven 100 procent stijgt'

http://www.Standaard.be

Het kredietagentschap Standard & Poor's zou de rating van BelgiŽ mogelijk nog verlagen indien de Belgische schuldgraad tot boven de 100 procent van het bruto binnenlands product stijgt. Dat blijkt uit een analyse die S&P uitvoerde.

S&Pís verlaagde vrijdagavond de kredietscore van negen landen van de eurozone. Zo verloren Frankrijk en Oostenrijk hun AAA-rating. Zeven andere landen van de eurozone behielden hun rating, waaronder ook BelgiŽ, dat daardoor nog steeds beschikt over een AA-rating. Die kredietscore gaat wel gepaard met een negatieve outlook, wat wil zeggen dat een verdere daling tot de mogelijkheden blijft behoren. Een downgrade zou onder andere kunnen worden doorgevoerd indien de Belgische schuldgraad tot boven de 100 procent van het bbp zou stijgen, door bijvoorbeeld een zwakkere groei, aldus de kredietbeoordelaar.

'Maar omgekeerd zou de rating zich ook kunnen stabiliseren indien we merken dat de regering in staat is de schuldgraad rond het huidige niveau te houden', vervolgt Standard & Poorís, dat er aan toevoegt dat de Belgische staatsschuld voor 2011 zou uitkomen op 94 procent van het bbp.
Op 25 november verlaagde Standard & Poorís de rating van BelgiŽ van AA+ naar AA.

username:moonwulf
tijdstip:2012.01.15 - 14h43m50
Rating Action: Moody's downgrades Belgium's credit ratings to Aa3, negative outlook

http://www.moodys.com

Short-term ratings affirmed at Prime-1; concludes review initiated 07 October

Frankfurt am Main, December 16, 2011 -- Moody's Investors Service has today downgraded Belgium's local- and foreign-currency government bond ratings by two notches to Aa3 from Aa1 with a negative outlook, while affirming its short-term ratings at Prime-1. Today's rating action concludes Moody's review for downgrade of Belgium's sovereign debt ratings, which was initiated on 07 October 2011.

The main drivers that prompted the downgrade are:

(1) Heightened risks posed by the sustained deterioration in funding conditions for euro area countries with relatively high levels of public debt, like Belgium; and the potential adverse impact these risks may have on the Belgian government's fiscal consolidation and debt-reduction efforts.

(2) Increasing medium-term risks to economic growth for the small and very open Belgian economy due to the need for ongoing deleveraging and fiscal restriction in the euro area. This is likely to add to the challenges of placing the country's public debt on a downward trajectory.

(3) New risks and uncertainties for the Belgian government's balance sheet stemming from the banking sector, particularly in connection with the contingent liabilities emanating from the run-off process of Dexia Credit Local (DCL).

username:moonwulf
tijdstip:2011.12.19 - 09h12m55
inflatie Belgie 3.85%

http://www.standaard.be

De consumptieprijsindex van de maand november 2011 werd vandaag goedgekeurd door de Indexcommissie. De consumptieprijsindex stijgt deze maand met 0,40%. De inflatie stijgt van 3,57% vorige maand naar 3,85% in november. Vooral aardolie en voedingsproducten doen de inflatie toenemen.
Vooral prijsstijgingen voor huisbrandolie, groenten, diesel, buitenlandse reizen, snijbloemen en brood en granen hadden deze maand een verhogend effect op het indexcijfer. Deze verhogingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor de aankoop van personenwagens en vakantiedorpen.

De consumptieprijsindex is in november 2011 gestegen met 0,47 punt of 0,40% en bedraagt nu 118,96 punten tegenover 118,49 punten in oktober.

De gezondheidsindex stijgt in november met 0,44 punt tot 117,40 punten tegenover 116,96 punten in oktober. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die 117,27 punten bedraagt, werd deze maand niet overschreden.

De prijs van verse groenten steeg 13,7% tegenover oktober. Vooral tomaten (+39%), witloof (+20%), bloemkolen (+11%), kropsla en groene bonen (beide +8%) lieten zich voelen in onze geldbuidel.

De prijzen voor de groep Ďbrood en granení stegen gemiddeld met 0,5%. Vooral spaghetti (+3,6%) en bloem (+3,4%) werden duurder.

Huisbrandolie ging in november 6,8% zwaarder doorwegen op onze portefeuille. Aan de pomp betaalden chauffeurs in november gemiddeld 0,9% meer voor brandstof: diesel steeg met 2,8%, maar eurosuper daalde met 0,8%. Nieuwe wagens werden in november 0,7% goedkoper door grotere kortingen.

Bij de start van het winterseizoen werd op reis gaan naar het buitenland 2,5% duurder. Verblijven in een vakantiedorp werd deze maand dan weer 15% goedkoper.

De inflatie bedraagt nu 3,85% tegenover 3,57% vorige maand en 3,55% in september. Daarmee werd deze maand het hoogste inflatiepeil van 2011 bereikt. In 2011 was de inflatie het laagst in januari (3,22%).

Net zoals de vorige maanden bepalen hoofdzakelijk de energieprijzen de inflatie. Ten opzichte van november vorig jaar stegen de energieprijzen met 17,6%. Het inflatiecijfer zonder energie blijft beperkt tot 2,05% deze maand tegenover 1,81% vorige maand.

username:moonwulf
tijdstip:2011.11.29 - 21h41m22
kredietscore Duitsland, NDL, FIN ook in gevaar.

http://www.gva.be

De snelle verergering van de kredietcrisis in de eurozone bedreigt de kredietwaardigheid van alle EU-landen. Daar heeft de kredietbeoordelaar Moody's voor gewaarschuwd. Met andere woorden: geen enkel land - ook niet die landen die als het meest betrouwbaar worden beschouwd, zoals Duitsland, Nederland, Oostenrijk of Finland - is beschermd tegen een verlaging van zijn rating.

Volgens Moody's zal het kredietrisico blijven stijgen zonder politieke maatregelen die de markten op korte termijn stabiliseren. Een oplossing zou pa uit de bus kunnen komen na een reeks schokken, waarbij meerdere landen geen toegang meer krijgen tot de financieringsmarkten.

username:moonwulf
tijdstip:2011.11.28 - 08h57m04
rating Belgie verder verlaagd naar AA

http://www.standaard.be

Het ratingbureau Standard & Poor's verlaagt de rating van Belgi√ę van AA+ naar AA. De outlook blijft bovendien negatief, waarmee Standard & Poor's de rating nog verder dreigt te verlagen.

Terwijl Di Rupo en de zes voorzitters volgens verschillende bronnen vrijdagavond de draad van de onderhandelingen weer oppikken, kwam vrijdagavond het bericht dat S&P de Belgische kredietscore verlaagt van AA+ naar AA, met negatieve outlook.

Volgens premier Yves Leterme komt dat bericht niet geheel onverwacht. Hij verwijst naar een algemene Europese beweging, waarbij ons land met zijn hoge schuldgraad kwestbaarder is.

De premier zei dat hij de formateur vrijdagmorgen om 09.00 uur op de hoogte heeft gebracht. "Nu zijn er sterke signalen nodig, die alleen van de onderhandelaars kunnen komen", aldus Leterme. Dat moet de komende uren en dagen gebeuren, liefst voor maandag, aldus de eerste minister, wanneer ons land opnieuw geld op de markten moet ophalen.

S&P wijst naar falende regeringsvorming

Volgens S&P’s betekent de politieke onzekerheid een risico voor de kredietwaardigheid van ons land. Hoewel de huidige interimregering maatregelen nam, ontbreekt die het mandaat om fiscale en structurele hervormingen door te voeren, zegt S&P’s.

Ook stelt S&P‚Äôs dat het risico groter wordt dat de financi√ęle sector in Belgi√ę nieuwe overheidssteun zal nodig hebben. Dat zou de schuldgraad van Belgi√ę tot boven de 100 procent van het bbp kunnen duwen.

Ten slotte wijst S&P‚Äôs erop dat de kans op een groeivertraging in 2012 toeneemt. Een exportgericht land als Belgi√ę is zeer gevoelig voor het afnemen van de buitenlandse vraag, klinkt het.

S&P‚Äôs behoudt de negatieve outlook voor Belgi√ę, wat verdere ratingverlagingen niet uitsluit. Eind oktober bevestigde Fitch nog de AA+-rating van ons land. Moody‚Äôs dreigde vorige maand nog met een ratingverlaging.


Slechte week voor Belgi√ę op financi√ęle markten

De kredietverlaging is slecht nieuws op het einde van een heel slechte week voor ons land op de financi√ęle markten. Door de verlaging van de rating wordt de kredietwaardigheid van ons land lager. Lenen op de financi√ęle markten wordt daardoor duurder voor ons land.

Ook de rente op Belgische langetermijnobligaties steeg vandaag verder. De rente steeg vandaag naar 5,8 en dat is zeer slecht nieuws voor Belgi√ę dat maandag nog eens tussen de 1 en de 2 miljard euro aan staatspapier wil veilen.

De renteverhogingen van de voorbije dagen zouden er ook kunnen op wijzen dat beleggers al speculeerden op een ratingverlaging van ons land.

Reactie Leterme en Reynders

Volgens ontslagnemend premier Yves Leterme en minister van Financi√ęn Didier Reynders weerspiegelt de ratingverlaging van ons land de stijging van de rentevoeten in Belgi√ę en heel de eurozone.

Het is nu "nog noodzakelijker" om zeer snel de begroting 2012 af te ronden, stellen beide excellenties vrijdagavond in een gezamenlijke eerste reactie. De twee benadrukken wel dat de rating recent in verschillende landen werd verlaagd en dat Belgi√ę zelfs na deze verlaging bij de sterkste Europese landen blijft

Standard & Poor's is het kredietagentschap dat in december vorig jaar al de Belgische politiek op stelten zette met een negatieve ‚Äėoutlook' over de kredietwaardigheid van ons land. Als er binnen zes maanden geen regering was, dan zou S&P de ‚Äėrating' voor de kredietwaardigheid van Belgi√ę op de financi√ęle markten verlagen.

username:moonwulf
tijdstip:2011.11.25 - 21h34m05
rente Belgie 5.09%

Belgische rente boven 5 procent
http://www.tijd.be

De rente op Belgische staatsobligaties op tien jaar heeft de drempel van 5 procent overschreden en staat met 5,09 procent op het hoogste peil sinds juli 2002. De spread met de Duitse bunds stijgt opnieuw tot boven 300 basispunten.

Om 14.16 uur steeg de Belgische rente voor het eerst in ruim drie jaar tijd boven 5 procent. De rente steeg de voorbije maanden pijlsnel. In maart bedroeg ze amper 3,6 procent.

De stijging van de Belgische rente vandaag is groter dan in andere landen, zoals ItaliŽ en Spanje. Formateur Elio Di Rupo gooide gisternamiddag de handdoek in de ring. De kloof tussen de socialisten en liberalen lijkt te groot om een begrotingsakkoord te bereiken. En laat net dat ('een begroting die de toets van Europa doorstaat') nodig zijn om de rust op de obligatiemarkt te doen terugkeren.

De hoge rente is slecht nieuws voor de Belgische staatskas en voor de begroting van ons land. Het Agentschap van de Schuld plaatst volgende maandag (28 november) langlopende schulden in de markt. Vorige maand veilde het nog schulden op ťťn jaar en moest daarvoor 3,4 procent rente betalen, het dubbele van midden oktober.

BelgiŽ werd de voorbije maanden meegesleurd in de eurocrisis. De enige oplossing lijkt een ECB-bazooka te zijn: de ECB als 'lender of last resort' die zonder limiet obligaties van Europese probleemlanden opkoopt. Maar dat lijkt nog veraf omdat de Duitsers daar niets voor voelen. Jens Weidmann, ECB-bestuurder en voorzitter van de Bundesbank, herhaalde dinsdag nog eens de booschap: 'De ECB mag nooit de ultieme redder van de overheden worden.'

username:moonwulf
tijdstip:2011.11.22 - 22h17m21
arbeidersprotesten in China

http://www.gva.be

In China hebben meer dan 7.000 arbeiders van een fabriek waar schoenen van Adidas, Nike en New Balance worden gemaakt, het werk neergelegd. Bij rellen met de politie vielen meerdere gewonden. Dat heeft een mensenrechtenorganisatie bekendgemaakt.

De arbeiders van de fabriek, in de zuidelijke provincie Guangdong, legden het werk neer uit protest tegen het ontslag van achttien kaderleden en een geplande loonsvermindering.

Tientallen arbeiders raakten donderdag gewond toen de politie een wegblokkade, opgericht door de stakers van de Yucheng-fabriek, probeerde op te ruimen. Dat rapporteert mensenrechtenorganisatie China Labor Watch.

Delokalisatie

De werknemers vrezen dat het ontslag van de kaderleden een voorbode is van een delokalisatie van de fabriek naar een andere provincie in China, waar de kosten lager liggen.

De staking is de laatste in een reeks van sociale conflicten in de provincie Guangdong. De regio staat bekend als 'fabriek van de wereld'.


username:moonwulf
tijdstip:2011.11.19 - 21h25m40
US economie beter dan verwacht

www.gva.be

De index van de leidende indicatoren in de Verenigde Staten is in oktober sterker gestegen dan verwacht. Dat duidt erop dat de grootste economie van de wereld begin 2012 zal blijven groeien. De index van onderzoeksbureau Conference Board voor de komende 3 tot 6 maanden steeg 0,9 procent, de grootste stijging sinds februari. In september was er een stijging van 0,1 procent. Analisten Ö

username:moonwulf
tijdstip:2011.11.18 - 21h53m37
Italie betaalt hoogste rente in 14 jaar

www.tijd.be

ItaliŽ heeft voor 3 miljard euro staatspapier geveild met een looptijd van vijf jaar. Daarvoor heeft het land 6,29 procent rente moeten ophoesten, het hoogste niveau in meer dan 14 jaar.

username:moonwulf
tijdstip:2011.11.14 - 23h29m10
inflatie China daalt naar 6.1%

http://www.tijd.be

De inflatie in China is in september zoals verwacht verder gedaald tot 6,1 procent. Volgens de beleidsmakers bevestigt dit dat de verhogingen van de rentevoeten en het opleggen van steeds strengere voorwaarden aan banken werken. In juli bedroeg de inflatie nog 6,5 procent, het hoogste peil in drie jaar. In augustus was ze al licht gedaald tot 6,3 procent.

username:mw
tijdstip:2011.11.10 - 22h42m59
20% Grieken zonder job

http://www.tijd.be

Griekse economie in vrije val

Bijna 1 op de 5 Grieken zit zonder job. Daarmee is zelfs de sombere prognose die Europa deze ochtend gaf, meteen achterhaald. Het Europese rapport onderstreept de hallucinante spiraal van besparingen en een steeds sneller krimpende economie: Athene voerde op twee jaar een zelden geziene sanering door, maar toch zal zijn schuldenberg zonder tweede reddingsplan eind 2012 twee keer groter zijn dan de economie.

Een rij werklozen, eind oktober aan een arbeidskantoor in Athene. Het leger werklozen in Griekenland is intussen tot zo'n 800.000 gestegen (foto: EPA)

Officieel prediken Berlijn en Brussel nog steeds dat extra besparingen de uitweg zijn. Maar voor wie nog onverkort in die gospel gelooft, zijn de tabellen bij het Griekse luik van het Europese herfstrapport bepaald ontnuchterend.

Ten eerste 'voorspelt' het Europese rapport voor eind 2012 een Griekse werkloosheidsgraad van 18,4 procent (zie grafiek onderaan). Terwijl Europees commissielid Olli Rehn zijn prognoses voorstelde, waren die meteen achterhaald.

Want, net op dat ogenblik publiceerde de Griekse dienst voor Statistiek zijn maandelijkse jobcijfers. En wat blijkt: de werkloosheid steeg in augustus al tot 18,4 procent. Van 16,5 procent in juli. Een recordsprong.
907.953

907.953 Grieken zitten nu zonder baan. Dat is bijna exact het dubbele van de 452.706 in augustus 2009.

Meteen ook een illustratie van hoe zeer de besparingen die de Griekse regering sinds eind 2009 doorvoert, de economie op de knieŽn hebben gekregen. Griekenland krijgt van Europa een pluim: 'De Griekse inspanning om de openbare financiŽren te saneren, is ruim groter dan die in andere landen.'

'Brussel' stipt aan dat Athene in 2010 en 2011 begrotingsmaatregelen doorvoerde ten belope van 16 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is een zelden geziene sanering.
198,3

En hoe is de toestand van de openbare financiŽn na die opeenvolgende rondjes besparingen en belastingsverhogingen? Dramatisch. Zonder uitvoering van het tweede reddingsplan - waarbij banken Athene de heflt van de schuld moeten kwijtschelden - stevent Griekenland eind 2012 af op een schuldgraad van 198,3 procent van het bbp.

De cijfers maken duidelijk hoe zwaar de opdracht is die de kersverse premier Papademos krijgt voorgeschoteld om zijn land terug op het goede spoor te zetten. De eerste taak van Papademos wordt een regering van nationale eenheid vormen, die het tweede reddingsplan moet uitvoeren.
Normaal

Dat tweede plan voorziet nieuwe besparingen. Maar door die saneringen om de begrotingsputten te dichten krimpt de economie in steeds sneller tempo en gaat de arbeidsmarkt van zorgwekkend naar katastrofaal. Zelfs de toeristische piek in augustus bleek dit keer dus onvoldoende voor de jobverliezen in andere sectoren op te vangen. In normale jaren zakte de werkloosheidsgraad in augustus telkens.

Maar 2011 is geen normaal jaar. De Europese Commissie verwacht een economische krimp van 5,5 procent. En voor volgend jaar ziet het een daling van 2,8 procent, het vijfde jaar op rij dat de economische activiteit in het land zakt.

Zelfs dat oogt optimistisch: JPMorgan voorspelde begin deze week een 'harde recessie' voor de eurozone. Met als trieste rode lantaarn Griekenland, dat voor het tweede jaar op rij 6 procent zou krimpen.
Jongeren

In het nieuwe werkloosheidsrapport valt vooral de dramatische situatie bij de Griekse jongeren op. Van de groep tot 24 zit zomaar even 43,5 procent zonder job. Dat is ruim 10 procentpunt meer dan een jaar geleden.

username:mw
tijdstip:2011.11.10 - 22h34m57
schuldherschikking Griekenland 50% beslist.

http://www.standaard.be
De euroleiders en de financiŽle sector zijn het op de eurotop in Brussel eens geraakt over een afschrijving van 50 procent op Griekse obligaties. Er is ook een akkoord bereikt over de versterking van de vuurkracht van het noodfonds EFSF.

Na urenlange onderhandelingen met de eurolanden hebben vertegenwoordigers van de financiŽle sector in de nacht van woensdag op donderdag aanvaard om een afschrijving van 50 procent op Griekse obligaties in te schrijven. De details van dat akkoord zijn nog niet duidelijk.

In juli hadden de eurolanden en de financiŽle sector een akkoord bereikt om vrijwillig een afschrijving van 21 procent te aanvaarden. Sindsdien is het met de openbare financiŽn van Griekenland echter van kwaad naar erger gegaan. Onder impuls van Duitsland bepleitten de eurolanden dan ook een grotere inspanning van de private investeerders.

Eerder woensdagavond raakten de EU-leiders het ook eens over een verplichte herkapitalisering van de banken, tot 9% kernkapitaal tegen eind juni 2012. Daarmee moeten ze beter gewapend zijn om het verlies op hun Griekse obligaties op te vangen.

Noodfonds EFSF

De staats- en regeringsleiders van de eurozone zijn het afgelopen nacht ook eens geraakt over de versterking van de vuurkracht van het noodfonds EFSF. Dat hebben Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en EU-Commissievoorzitter Josť Manuel Barroso bevestigd. Met twee 'hefbomen' kan de vuurkracht van het EFSF opgetrokken worden tot ongeveer 1.000 miljard euro.

Enerzijds zal het EFSF kunnen optreden als verzekeraar die nieuwe staatsobligaties voor de eerste schijf van 20 ŗ 25% kan garanderen. Anderzijds wordt de mogelijkheid opengelaten om via aparte financieringsvehikels (Special Purpose Vehicles of SPV's) geld aan te trekken van derde landen. Daarbij wordt in de eerste plaats gedacht aan China. De Chinese leider Ju Hintao heeft daarover later vandaag een gesprek met de Franse president Nicolas Sarkozy.

Beide mechanismen zullen gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Hun inzet zal afhangen van "het specifieke doel" en van "de marktomstandigheden", staat in de conclusies van de eurotop te lezen. De conclusies vermelden ook de mogelijkheid om het EFSF nog verder te versterken via samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De hele constructie kan niet verhullen dat de eigenlijke spaarpot van het noodfonds niet wordt versterkt. Die blijft op 440 miljard euro, het bedrag dat de Europese leiders al in juli hadden afgesproken. Als daar de lopende operaties en programma's van worden afgetrokken, schiet daar nog zo'n 250 miljard van over. Het bedrag van 1.000 miljard slaat op het totale bedrag aan obligaties dat via een gedeeltelijke dekking kan verzekerd worden.

Over de technische details van het akkoord moeten de eurolanden het nog wel eens worden. Dat werk zou nog enkele weken in beslag nemen. Heel opvallend is trouwens dat in de conclusies geen concreet bedrag of dekkingspercentage voor het EFSF wordt vermeld. Blijkbaar bestond daarover te veel onenigheid, of wil men een slag om de arm te houden om het fonds alsnog uit te breiden als dat nodig is.

Integratie

Tegen maart 2012 zal Europees president Herman Van Rompuy, in samenwerking met CommissievoorzitterJose Manuel Barroso en eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker een rapport opstellen over "de verdere versterking van de economische integratie in de eurozone, grotere fiscale discipline en de verdieping van de economisch unie". Wijzigingen aan de Europese verdragen worden niet bij voorbaat uitgesloten. Op de Europese top van december - waar alle 27 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie aanwezig zullen zijn - stelt Van Rompuy alvast een tussentijds rapport voor.

In afwachting van maart volgend jaar werden woensdagnacht al maatregelen aangenomen om het economisch beleid van de zeventien eurolanden beter op elkaar af te stemmen. Die maatregelen, die niet allemaal nieuw zijn, gaan bijvoorbeeld over de organisatie van minstens twee eurotoppen per jaar.


username:moonwulf
tijdstip:2011.10.27 - 08h25m15
Europa wil core tier 1 ratio (kernkapitaalratio) naar 9%

Europa heeft bij monde van de EBA laten weten dat ze graag de kernkapitaalratio (core tier 1 ratio) van de banken naar 9% zien gaan.
Excuseer?
Welja, de core tier 1 ratio, de verhouding van 'eigen kapitaal' tot de 'gewogen uitstaande leningen'.
Gewogen leningen zijn een relatief begrip. Het gaat erover dat aan elke lening een risico wordt gekoppeld. De weging is een factor van 0 tot 100%.
Bijvoorbeeld cash aanhouden van geld (niet uitlenen) staat voor 0. Uitlenen aan een risicoklant staat voor 95% (bvb)
Op zich heeft dat boekhoudkundig niets te maken met het al dan niet bijhouden van spaargeld van de mensen. Wel met de kwaliteit van uitlenen. De bank mag, als ze 100 miljoen krijgt, deze volledige 100 miljoen uitlenen...
De ratio wordt dan bepaald door de 100 miljoen x .9 uit te zetten tegen het kapitaal van de bank. Hoe hoger dit kapitaal, hoe hoger de ratio. De meeste banken zitten op dit moment rond de 10%. In Belgie zat vooral Dexia (!!) goed met 12.1%. KBC (Euronxt:KBC) zat iets lager met 10,5%. BNP Fortis (Euronxt:BNP) zat met 9.2% lager en ING (Euronxt:INGA) zat lager met 9.6%.
Het cijfer zegt dus in se niets. Alles hangt hier natuurlijk af van de realistische inschatting van de risico's, en het is dan ook vooral daarin dat er veel strengere regels nodig zijn.


username:moonwulf
tijdstip:2011.10.12 - 22h01m40
kernkapitaal naar min 9% ??

http://wwwtijd.be

De Europese bankenwaakhond EBA wil dat de banken hun kernkapitaalratio tot 9 procent optrekken, wat potentieel een kapitaalronde van 275 miljard euro impliceert. Banken krijgen 6 ŗ 9 maanden om zelf de buffers te versterken, nadien komt er een verplichte herkapitalisering via het Europese noodfonds.

username:moonwulf
tijdstip:2011.10.12 - 21h28m50
europa: banken moeten meer (9%) kapitaal aanhouden

http://www.standaard.be

Europees Commissievoorzitter Josť Manuel Barroso heeft in het Europees Parlement opgeroepen tot een "dringende" herkapitalisering van de banken. Die moeten volgens hem "aanzienlijk" meer eigen kapitaal aanhouden.

Barroso betoogde dat de nationale toezichthouders een "aanzienlijk hogere kapitaalratio" als referentie moeten nemen bij hun beoordeling of de Europese banken opgewassen zijn tegen nieuwe schokken in de schuldencrisis.

Een percentage noemde Barroso in het halfrond niet. Volgens The Financial Times zou de Europese toezichthouder EBA denken aan een kapitaalratio van 9 procent, wat zou neerkomen op een gezamenlijk kapitaaltekort van 275 miljard euro. Dat bedrag zouden de banken binnen zes tot negen maanden moeten halen.

In afwachting van herkapitalisering moeten de toezichthouders er zich ook van vergewissen dat de betrokken banken geen bonussen of dividenden uitkeren, zo stelde Barroso voor.

De banken moeten volgens Barroso eerst vers kapitaal proberen zoeken op de markten. Lukt dat niet, dan moet de nationale overheid tussenbeide komen en in laatste instantie kan een beroep worden gedaan op het Europese noodfonds.

Barroso pleitte ook voor een versnelde inwerkingtreding van het permanente noodfonds ESM. Dat zou reeds volgend jaar operationeel moeten zijn, en niet in 2013 zoals eerder was voorzien.
Het ESM moet het tijdelijke fonds EFSF vervangen. De versterking van dat fonds tot een effectieve leencapaciteit van 440 miljard euro wordt momenteel geblokkeerd door politieke twisten in Slovakije.

Voor liberaal fractieleider Guy Verhofstadt vormt de Slovaakse impasse eens te meer een bewijs dat de unanimiteitsregel afgeschaft moet worden. Verhofstadt bepleitte ook een verdriedubbeling van de slagkracht van het fonds.


username:moonwulf
tijdstip:2011.10.12 - 21h27m57
rating KBC verlaagd

http://www.tijd.be

Moody's verlaagt zijn rating voor KBC Groep van A1 tot A2. Volgens het kredietratingagentschap is het niet zeker of KBC tegen eind 2013 alle staatssteun zal kunnen terugbetalen en tegelijk een kernkapitaalratio van 8 procent halen.
Foto Photo News
Foto Photo News

De outlook voor KBC Groep krijgt wel een positieve aanpassing, van negatief naar stabiel. Dat betekent dat er geen verdere ratingverlaging zit aan te komen.

Moody's verlaagt ook de rating voor KBC Bank. Die gaat van Aa3 tot A1, met stabiele vooruitzichten voor de ratings op lange termijn. De neerwaartse aanpassing is een gevolg van een verlaging van de 'Bank Financial Strengt Ratings' (BFSR) van C+ tot C.

De BFSR en de outlook voor KBC Bank gaan in de eerste plaats omlaag omdat Moody's twijfelt of KBC Groep wel tegen eind 2013 de volledige noodsteun aan de Belgische federale overheid en de Vlaamse overheid zal kunnen terugbetalen en tegelijk beantwoorden aan de Core Tier 1-ratie van 8 procent die Basel 3 voorschrijft.

Dit kan een impact hebben op het kredietprofiel van de groep, omdat de Europese Commissie bijkomende voorwaarden kan opleggen waardoor de diversificatie of het netwerk negatief kunnen beÔnvloed worden.
Vertraging

Moody's geeft toe dat de huidige kernkapitaalratio van KBC Groep vrij hoog is, wat betekent dat de bank-verzekeraar zeker een deel van de overheidssteun zal kunnen terugbetalen. Maar of tegen eind 2013 het volledige bedrag kan worden teruggestort, zal afhangen van de uitvoering van het desinvesteringsplan - volgens schema en zonder significante kapitaalverliezen - en van de winst die de komende drie jaar kan verzameld worden - na de betaling van het dividend en de couponbetalingen aan de overheid.

Het kredietratingagentschap merkt op dat het desinvesteringsprogramma vertraging heeft opgelopen. De huidige marktomstandigheden kunnen tijdelijk de verkoop ook bemoeilijken. Wat de winst betreft kan de evolutie van de leningenportefeuilles in Ierland en Midden- en Oost-Europa een negatieve impact hebben.

Moody's erkent wel de goede 'fundamentals' van de bank, zoals het sterke kantorennetwerk in BelgiŽ en Oost-Europa, en het gezonde liquiditeitsprofiel dankzij een stabiele en veerkrachtige klantendepositobasis. Ook het herstel van de nettowinst sinds 2010, vooral te danken aan een substantiŽle daling van de verliezen op de portefeuille gestructureerde producten, noemt Moody's een goede zaak.

username:mw
tijdstip:2011.09.21 - 08h36m29
Griekenland geen geld meer

Griekenland zonder geld.

http://www.tijd.be

Griekenland heeft dringend nood aan nieuwe financiŽle steun van Europa. 'Volgende maand komen we zonder geld te zitten', verklaarde de Griekse viceminister van FinanciŽn op de Griekse televisie.
Filippos Sachinidis (links), de Griekse viceminister van FinanciŽn, naast zijn baas Evangelos Venizelos (midden), de minister van FinanciŽn. (foto: Bloomberg)

'Grieks faillissement geen taboe Ö

Die verklaring bevestigt uitspraken van anonieme Griekse topambtenaren als zou de schatkist over enkele weken leeg zijn. 'We hebben manoeuvreerruimte tot in oktober. We trachten het land zonder problemen te laten functioneren', zei de Griekse viceminister van FinanciŽn, Filippos Sachinidis, op de tv-zender Mega.

De internationale geldschieters - de EU, het IMF en de ECB (de zogenaamde trojka) - dreigden Griekenland vorige week een nieuwe levenslijn van 8 miljard euro te ontzeggen omdat het land geen vordering maakt met zijn begroting voor dit en volgend jaar.

Daarom kondigde Griekenland zondag een belasting op vastgoedeigendom aan. Die moet nog dit jaar 2 miljard euro opbrengen. De Europese Commissie verwelkomde de maatregel: 'Een grote stap in de goede richting.'

Of Athene daarmee het faillissement kan afwenden, is een andere vraag. Duitsland sluit het bankroet alvast niet meer uit. Philipp RŲsler,'s lands minister van Economie, verklaarde afgelopen weekend dat een Grieks failliet geen taboeonderwerp meer is. En volgens een onbevestigd mediabericht dokteren Duitse ambtenaren twee scenario's uit: een waarbij Griekenland de euro behoudt en een waarbij het land terugkeert naar de drachme.

Woensdag trekken de controleurs van de trojka naar Athene. Zij moeten checken of Griekenland aan alle voorwaarden voldoet voor de volgende schijf van 8 miljard euro. Een levensnoodzakelijke schijf.

username:mw
tijdstip:2011.09.13 - 00h10m24
inflatie 6.2% - China

http://www.standaard.be

De Chinese inflatie is in augustus lichtjes afgezwakt tot 6,2 procent. Dat blijkt uit informatie van het Chinese statistische bureau. In juli piekte de inflatie op 6,5 procent, toen het hoogste peil in drie jaar.

Inflatie koelde zo voor het eerst in vier maanden terug af in de op een na grootste economie ter wereld. "De inflatie is gezakt, maar is niet verdwenen", waarschuwde econoom Alistair Thornton geciteerd door Bloomberg. "Het inflatiepeil zal hoog blijven voor een significante periode en dat zal het monetaire beleid blijven bemoeilijken".

De inflatiematiging is toch goed nieuws voor de Chinese regering. Om de inflatie van de afgelopen maanden in toom te houden, moest de Chinese centrale bank in 2011 al vijf keer de rentevoeten optrekken. De toenemende inflatie van de afgelopen maanden, die aantoonde dat de consumptieprijzen in China alsmaar stegen, doet al een hele tijd de druk toenemen in het land, dat vreest voor toenemende sociale onrust. De kloof tussen arm en rijk manifesteert er zich almaar duidelijker.

Verder blijkt dat de Chinese industri√ęle productie vorige maand met 13,5 procent toenam op jaarbasis. De omzet van de detailhandel, de belangrijkste graadmeter van de consumentenbestedingen, steeg in augustus met 17 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2010.

username:moonwulf
tijdstip:2011.09.11 - 20h57m14
inflatie China 6.5%

http://www.cash.be
De Chinese inflatie steeg in juli sterker dan verwacht. De consumentenprijzen gingen 6,50% hoger, tegenover een consensusverwachting van een stijging met slechts 6,30% bij de analisten.

De Chinese centrale bank bevindt zich nu in een lastig parket, want eigenlijk zou ze de basisrente opnieuw moeten verhogen. In de huidige internationale omgeving is dat echter geen logische ingreep.

Algemeen wordt dan ook verwacht dat de People's Bank of China haar basisrente ongewijzigd gaat houden. China heeft overigens al eerder laten weten dat de inflatie dit jaar de vooropgestelde doelstelling van 4% gaat overschrijden.

username:mw
tijdstip:2011.08.09 - 22h43m42
Standard & Poor's agency -8%

http://finance.yahoo.com

On Monday August 8, 2011, 2:21 pm EDT

NEW YORK (AP) -- McGraw-Hill took a little friendly fire Monday, seeing its stock tumble nearly 8 percent after its Standard & Poor's agency downgraded the U.S. government's credit rating, helping to send the market into a tailspin.

McGraw-Hill owns Standard & Poor's, educational publisher McGraw-Hill Education, Platts energy information services and J.D. Power and Associates.

S&P, despite criticism from the Obama administration, has stood by its decision Friday to downgrade the U.S. government's credit rating from its top "AAA" rating to "AA+" over concerns about its ability to get its finances under control. The downgrade has stirred fears of a double-dip recession. On Monday the Dow Jones industrial average plunged more than 450 points.

Shares of McGraw-Hill Companies Inc. fell $3.22 to $38.50 in afternoon trading, outpacing the 4 percent decline in the Dow Jones at that time.

Shares of Moody's Corp., the parent company of rating agency Moody's Investors Service, also fell in trading Monday.

McGraw-Hill shares have traded between $27.08 and $45.47 in the past 52 weeks.

username:mw
tijdstip:2011.08.08 - 22h03m02
stroomversnelling

Het lijkt erop dat S&P (Standard & Poors) zijn eigen doodsvonnis heeft getekend door te schrijven dat VS waardepapier helemaal niet zo veel waard is. Alles heeft echter zijn prijs, en het is te hopen dat S&P dit WEL goed heeft nagerekend.
Het eerste dat S&P bereikt heeft is natuurlijk een stroomversnelling van het in gang zijnde proces van muntontwaarding. 100 miljard euro is er reeds uit het niets bijgekomen op een zondagavond (zoals gewoonlijk, zondagavonden zijn het moment om extreme maatregelen te nemen), maar het ziet er naar uit dat er nog honderden miljarden zullen bijkomen deze week.
Enkele voorbeelden: Bank Of America (NYSE:BAC) -16.65%, Morgan Stanley (NYSE:MS)-11.75%.

username:moonwulf
tijdstip:2011.08.08 - 21h57m29
kredietrating VS verlaagd

http://www.Standaard.be

Het kredietratingagentschap Standard and Poor's (S&P) heeft vrijdag de Amerikaanse kredietrating verlaagd. Het is voor het eerst in zijn zeventigjarige geschiedenis dat S&P overgaat tot een verlaging van de rating van de VS.

De rating 'AAA', de hoogst mogelijke rating die er bestaat, werd met één niveau verlaagd tot 'AA+', zo blijkt uit een mededeling van Standard and Poor's. Het is meteen het eerste grote agentschap dat overgaat tot die maatregel.

Fitch en Moody's hadden na het akkoord over het schuldenplafond hun kredietrating voor de VS op het hoogst mogelijke niveau behouden. Moody's liet ondertussen al verstaan dat het 'zeker nog mogelijk is dat ook zij overgaan tot een verlaging van de rating van de Verenigde Staten'.

Bovendien heeft S&P het perspectief op 'negatief' gehandhaafd, wat betekent dat een nieuwe verlaging tot de mogelijkheden behoort bij een volgende evaluatie.

Als reden voor de verlaging, verwijst S&P naar het 'politieke risico' dat er ontoereikende maatregelen worden genomen om het overheidstekort aan te pakken. Het ratingbureau had al in april gewaarschuwd dat het een dergelijke verlaging overweegt vanwege de aanhoudende begrotingstekorten en de stijgende overheidsschuld.

De Verenigde Staten stonden al sinds de de opstart van het ratingagentschap in 1941 met de rating 'AAA' genoteerd. Moody's, het oudste ratingbureau, hanteert zelfs al sinds 1917 de hoogst mogelijke notering voor de VS.

Het ministerie van financi√ęn van de VS heeft ondertussen gesteld dat kredietbeoordelaar S&P zich zeker 2000 miljard misrekend heeft.


username:moonwulf
tijdstip:2011.08.06 - 08h49m41
inflatie China 6.4%

http://www.hln.be

Chinese inflatie stijgt naar 6,4 procent in juni
De Chinese inflatie is in juni gestegen naar 6,4 procent en zit daarmee op het hoogste peil sinds juni 2008. Dat heeft de nationale dienst voor statistiek aangekondigd. In mei bedroeg de inflatie nog 5,5 procent.

De Chinese regering heeft inmiddels een prioriteit gemaakt van de strijd tegen de inflatie. Ze is erg bezorgd over de snelle prijsstijgingen en vreest voor toenemende sociale onrust. Vooral voedsel wordt duurder, wat vooral voor de armste inwoners een drama is.

Experts hadden eerder al laten weten dat ze vreesden dat de inflatie in juni tot 6 procent zou stijgen. (afp/adv)

username:mw
tijdstip:2011.07.12 - 22h53m20
Ierland rommel

www.hln.be

Kredietbeoordelaar Moody's heeft vandaag de rating van Ierland verlaagd tot "rommel". Ierland is daarmee het derde land uit de eurozone dat die status krijgt, na Portugal en Griekenland.
Moody's verlaagde de rating van Ierland van Baa3 tot Ba1. De outlook blijft bovendien negatief. Twee jaar geleden had Ierland nog de toprating Aaa.

Volgens Moody's moet Ierland mogelijk opnieuw noodleningen krijgen, vooraleer het land geld kan ophalen op de kapitaalmarkt.

Een lagere waardering houdt in theorie in dat de risico's voor investeerders toenemen en een land bij de uitgifte van een nieuwe lening een hogere rente moet betalen.

username:mw
tijdstip:2011.07.12 - 22h49m42
Griekenland doet ambtenaren 15% minder verdienen

PUBLIC SECTOR CUTS

The public sector wage bill will be cut by 770m euros in 2011, 600m euros in 2012, 448m euros in 2013, 300m euros in 2014 and 71m euros in 2015.
Nominal public sector wages will be cut by 15%.
Wages of employees of state-owned enterprises will be cut by 30% and there will be a cap on wages and bonuses.
All temporary contracts for public sector workers will be terminated.
Only one in 10 civil servants retiring this year will be replaced and only one in 5 in coming years.


username:moonwulf
tijdstip:2011.06.29 - 23h38m22
inflatie Belgie juni 3.67%

http://www.standaard.be

De inflatie is in juni gestegen tot 3,67 procent, het hoogste peil sinds oktober 2008. Dat maakte minister voor Ondernemen Van Quickenborne bekend.

De index steeg deze maand met 0,36 punt. De inflatie bedraagt nu 3,67%, tegenover 3,35% vorige maand. Voor een hogere inflatie moeten we teruggaan tot oktober 2008, toen de inflatie 4,72% bedroeg.

Het inflatiecijfer zonder energie stijgt ook, van 1,7% naar 1,88%. Ten opzichte van juni vorig jaar stegen de energieprijzen met liefst 17,5%.

Vooral gas, fruit, buitenlandse reizen, elektriciteit, alcoholvrije dranken en hotels werden duurder. Prijsdalingen werden genoteerd voor motorbrandstoffen, groenten, aardappelen en snijbloemen.

De gezondheidsindex stijgt met 0,45 punten tot 116,43 punten. De spilindex, belangrijk voor de ambtenarenlonen en de sociale uitkeringen, werd niet overschreden.

username:moonwulf
tijdstip:2011.06.29 - 23h29m46
inflatie China 5.5%

http://www.tijd.be

Chinese inflatie op hoogste peil in drie jaar
De Chinese inflatie is in mei zoals verwacht gestegen van 5,3 tot 5,5 procent. Dat is het hoogste peil ruim drie jaar. Analisten verwachten de komende maanden nieuwe renteverhogingen.

De Chinese regering is erg bezorgd over de snelle prijsstijgingen. Ze vreest voor toenemende sociale onrust, meer bepaald door de stijgende voedselprijzen. Die trend wordt voorlopig niet gekeerd. In mei werd voedsel op jaarbasis 11,7 procent duurder. Het centrum en het zuiden van China werden de voorbije weken getroffen door droogte en overstromingen. Het elektriciteitstekort, dat daardoor werd verergerd, heeft de prijzen van de landbouwproducten verder de hoogte ingejaagd.

De producentenprijzen zaten 6,8 procent in de lift, een stabilisering tegenover april maar wel boven de verwachte 6,5 procent.

In een poging de inflatie te temperen, heeft de Chinese centrale bank sinds oktober de rente al vier keer verhoogd en de banken strengere reserve-eisen opgelegd. Banken die meer reserves moeten aanhouden, kunnen minder kredieten vertrekken, is de logica.

De centrale bankier streeft over het volledige jaar naar een inflatie van 4 procent. Analisten verwachten dat de inflatie in juni verder aantrekt tot 6 procent. Ze gaan er dan ook vanuit dat de centrale bank de rente verder zal verhogen.

Afkoeling

Door de maatregelen om de inflatie af te remmen, is de Chinese economie de jongste maanden flink afgekoeld. Maandag bleek nog dat de kredietverlening in China in mei sterk is teruggevallen. In mei bleef de impact van de inflatieremmende maatregelen op de industriŽle productie relatief beperkt. Economen hielden rekening met een terugval van 13,4 (april) tot 13,1 procent. Maar met 13,3 procent werd die verwachting overtroffen.

De kleinhandelsomzet steeg op jaarbasis 16,9 procent.

Beleggers reageerden positief op de cijfers. Na de publicatie stegen de aandelen in Hongkong en Sjanghai.

username:mw
tijdstip:2011.06.15 - 23h05m59
inflatie eurozone 2.8%

http://www.tijd.be

Inflatie eurozone stijgt tot 2,8 procent

De inflatie in de eurozone is in april gestegen tot 2,8 procent, het hoogste peil sinds oktober 2008. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. De hoger dan verwachte inflatie vergroot de kans op extra renteverhogingen in de komende maanden.

Economen hadden verwacht dat de inflatie stabiel zou blijven op 2,7 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

De ECB houdt volgende week haar maandelijkse vergadering over het monetair beleid. Economen voorspellen dat de ECB haar basisrente handhaaft op 1,25 procent.

Maar de hoger dan verwachte inflatie kan de ECB ertoe aanzetten om te waarschuwen dat 'sterke waakzaamheid' nodig is. Het gebruik van de codetaal 'sterke waakzaamheid' zou een signaal zijn dat de ECB van plan is om de rente in juni verder op te trekken.

De ECB verstrakte op 7 april voor het eerst sinds de financiŽle crisis haar monetair beleid. Ze verhoogde toen haar basisrente van 1 tot 1,25 procent.

Eurostat meldde ook dat de werkloosheidsgraad in de eurozone in maart stabiliseerde op 9,9 procent.

username:mw
tijdstip:2011.04.29 - 21h18m34
rente griekenland +16%

http://www.standaard.Be

De toestand op de financiŽle markten is woensdag opnieuw aan het verslechteren, in het bijzonder voor Griekenland. De geruchten dat het land alsnog een schuldherschikking zal moeten aanvragen, stuurde de rente op het staatspapier naar een nieuwe recordhoogte. De rente op tweejarig staatspapier steeg voor het eerst in de geschiedenis boven 25 procent.

Tegelijk ging ook de Griekse langetermijnrente (10 jaar) verder de hoogte in, tot ruim 16 procent.
Ook de Ierse en Portugese obligatierente schoten woensdag naar een nieuwe recordhoogte, maar ze bedraagt wel nog minder dan de helft van Griekenland. Het verschil met de Duitse Bunds, die gelden als dť referentie in de markt, werd opnieuw groter. De Duitse staatsrente daalde nadat het land zijn inflatiecijfers had gepubliceerd.

"De geruchten over een schuldherschikking blijven maar aanslepen. Zolang niemand de markten kan verzekeren dat die er niet zal komen, blijven de prijzen onder druk staan", verklaarde een analist aan het persagentschap Bloomberg.

Het Griekse ministerie van FinanciŽn herhaalde woensdag dat een schuldherschikking niet overwogen wordt.

username:moonwulf
tijdstip:2011.04.27 - 21h59m23
goudprijs in euro stijgt maar zeer lichtjes

http://goldprice.org/charts/hi...

Nu ongeveer 1030 euro, en absoluut niet op recordniveau.

username:mw
tijdstip:2011.04.22 - 21h30m36
stijging goudprijs vooral door dollar

http://www.cash.be

Dollar blijft goudprijs opjagen

vrijdag 22 april 2011 om 08u37

De goudprijs bereikte vanmorgen in de elektronische handel van de Comex in Singapore een nieuw recordniveau van 1510,32 dollar, alvorens vervolgens nadien weer wat stoom af te laten.

De dollar viel terug tot het laagste niveau sinds augustus 2008 ten opzichte van een mandje van zes belangrijke valuta’s. De zwakte van de dollar heeft op de eerste plaats te maken met de schuldenproblematiek van de VS.

Edel Tully, anaIist bij UBS AG in Londen, is van mening dat met name de dollar de goudprijs blijft opjagen. Daar komen nog eens de begrotingsproblemen in Europa alsook de inflatievrees bovenop.

username:mw
tijdstip:2011.04.22 - 21h27m40
goud op record 1500.50$

Het gele metaal ging om iets na 18 uur Belgische tijd in New York boven de 1.500 dollar per ounce, om daarna terug wat te zakken. Al de hele dag flirtte de goudprijs met nieuwe recordhoogtes.

username:moonwulf
tijdstip:2011.04.19 - 23h31m46
inflatie eurozone 2.6%

http://www.standaard.biz

De inflatie in de eurozone is in maart gestegen tot 2,6 procent, ver boven de doelstelling van maximaal twee procent die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert.

De Europese inflatie versnelde van 2,4% in februari naar 2,6% in maart. De prijzen stijgen daarmee tegen het snelste tempo sinds oktober 2008. De toename van de inflatie komt onverwacht. Economisten waren uitgegaan van een stabiel cijfer op 2,4%, zo blijkt uit een bevraging van 32 analisten door Bloomberg News.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet zei eerder deze maand dat hij de Europese kortetermijnrente in april zal verhogen om de inflatie te bestrijden. De rente staat al maandenlang op een recordlaagte van 1 procent.

De ECB moet vooral proberen te vermijden dat de stijgende energieprijzen doorsijpelen in de prijzen van allerlei afgewerkte producten en - via indexatiemechanismen - in de loonkosten. Die zogenaamde Ďtweede-ronde-effectení kunnen immers erg schadelijk zijn voor de economie.

Woensdag raakte ook al bekend dat de inflatie in ons land naar 3,5% is gestegen. De olieprijs blijft intussen zorgen baren. De prijs van aardolie steeg dit jaar al met 15%, tot zowat 105 dollar per vat. Deutsche Bank publiceerde gisteren een raming waarin voor dit jaar een prijs van 117,5 dollar per vat wordt vooropgesteld.

username:mw
tijdstip:2011.03.31 - 14h17m48