- beurs forum -
Option
forum home / Euronext Brussel / Option / 
Geef hier uw reaktietitel:
Geef hier uw reaktie:

Onder welke naam of alias wenst u dit te posten?
Geef de eerste letter van de naam hierboven: (niet nodig indien ingelogd)

Type de twee woorden: (niet nodig indien ingelogd)
crash na kapverhoging

http://www.tijd.be
Option tuimelt na kapitaalronde
Kapitaalverhoging voor 100% geslaagd

Option heeft zich verzekerd van 20,2 miljoen euro vers kapitaal. 100 procent van de kapitaalverhoging is onderschreven. De 12,4 miljoen niet uitgeoefende inschrijvingsrechten werden voor 1 cent per stuk verkocht. Institutionelen moeten daarbij nog 49 cent bijleggen voor een aandeel Option. Het aandeel maakte in een reactie een koersduik van meer dan 10 procent.

(tijd) - Option voerde de kapitaalverhoging door om zijn kredietlijnen te vrijwaren en zich van werkkapitaal te verzekeren, onder meer om een herstructurering en een strategische ommezwaai te financieren.

Het bedrijf heeft daartoe 41,2 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven tegen 0,49 euro per aandeel. Daarvan was alvast 69,9 procent geplaatst nadat bestaande aandeelhouders, waaronder hoofdaandeelhouder en topman Jan Callewaert, hun rechten hebben uitgeoefend.

Het overschot, 12,4 miljoen rechten die recht geven op evenveel aandelen, is via een private plaatsing aangeboden aan institutionelen. Dat was in een wip geklaard.
50 cent

De institutionelen betalen 1 cent voor elk niet uitgeoefend inschrijvingsrecht, scrip in het jargon. Per scrip tekenen ze in op één nieuw aandeel Option tegen 49 cent, waardoor de beleggers de facto 50 cent veil hadden per aandeel Option.

Kleine beleggers die hun voorkeurrecht niet uitoefenden en de voorbije week ook niet op de beurs verkochten, ontvangen niets. De netto-opbrengst van de verkoop van scrips is, na aftrek van kosten, volgens Option verwaarloosbaar klein.
Engagement

Gimv en LRM hadden vooraf elk een engagement gegeven van 2,5 miljoen euro, op voorwaarde dat Option zonder hen 6 miljoen euro zou ophalen, iets waar het bedrijf dus in is geslaagd. Nu blijkt dat Option Gimv en LRM niet nodig heeft. 'Maar Gimv en LRM hebben wel degelijk ingetekend op de kapitaalverhoging. Maar de instap van beiden zal onder de kennisgevingsdrempel van 3 procent liggen', zegt Option-woordvoerder Jan Poté. Dat wordt alvast bevestigd bij Gimv. 'We hebben een deeltje meegedaan in de kapitaalverhoging, maar een exact cijfer kunnen we nu nog niet bekendmaken', zegt Gimv-woordvoerder Frank De Leenheer.

Options huisbanken eisten dat het minstens 11 miljoen euro zou ophalen om de kredietlijnen van 12,5 miljoen euro te houden. Daarnaast had Option 14 miljoen euro nodig om de volgende twaalf maanden voldoende werkkapitaal te hebben. Beide voorwaarden zijn volbracht.
Koersval

Option koerste vrijdag, bij de hervatting van de handel, fors lager. Het aandeel sloot 11,4 procent lager op 62 cent. Enerzijds had het aandeel wellicht last van shorters. Zij kochten eerst scrips aan 1 cent, waardoor ze het aandeel aan 50 cent konden kopen. Die nieuwe aandelen, die ze nog niet hadden ontvangen, verkochten ze vervolgens onmiddellijk op de beurs. De shorters strijken het verschil tussen de aankoopprijs en de beurskoers op.

Bovendien knappen beleggers ook af op de bodemkoers waaraan de scrips werden geplaatst.

username:moonwulf
tijdstip:2009.12.20 - 21h12m43
uitleg

morgenvroeg krijgen we tekst en hopelijk ook uitleg. Dit ter gelegenheid van de presentatie van de derde kwartaalcijfers.

username:alois
tijdstip:2006.10.25 - 20h19m16
iets te rapen?

Option (Euronxt:opti) herstelt niet van de opgelopen schade. Met een winst van 0.70 euro (2.8 pre split) per aandeel voor het vorige boekjaar is een koers van onder de 10 euro toch wel zeer laag is het eerste idee. Vandaag sloot de koers opnieuw lager af op 9.69 euro. Nochthans moet men enkele zaken in rekening brengen: 1. 2005 (het jaar van de 0.70eps) was het jaar van de grote contracten. Orange, Vodafone, de ene na de andere... 2. Het aandeel komt op 2 jaar tijd van 20-25 pre-split naar 90-100 pre-split of 22-25 post split. Het is logisch dat als dan de groei wegvalt het aandeel dubbel zo snel corrigeert, en is een correctie met 50% dan overdreven? 3. we zitten in de o zo volatiele tech sector, waar de glorie en de goot zo dicht tegen elkaar liggen.
Aan de andere kant moeten we realistisch zijn. Ok, de groei valt weg. (Hoewel het bedrijf zegt dat er nog 50% groei zal zijn gaan we hier gezien de situatie van uit) Maar dan nog. Ook een eps van 0.70 euro geeft toch minstens recht op een koers van 10.5 euro. Zolang er geen financiele ongelukken gebeuren, kan dit allemaal nog rechtgezet worden. Bovendien zijn een heel aantal grote klanten reeds klant. Deze cash flow is verzekerd. Een Orange verandert niet in 1-2-3 van leverancier. De bezorgde blikken van de managers gisteren op VFB zijn logisch. De helft van hun kapitaal ging immers in rook op. Als we de zaak zo uitpluizen komen we toch wel tot de vaststelling dat een 30% winst hier voor het rapen ligt op de korte termijn. Van 9 naar 11-12 is volgens ons redelijk. Het zal daarna van de marktevolutie en de dynamiek van het bedrijf afhangen of men vandaar doorgroeit of verder afglijdt.

username:moonwulf
tijdstip:2006.10.09 - 21h52m09
einde sprookje

Het lijkt er nu toch echt wel op dat het sprookje ten einde is. Een omzetwaarschuwing als deze komt meestal niet alleen. Verder kan dit ook een teken zijn dat het 'tij aan het keren is' (samen met contractverlies als eerste teken) Spijtig maar ik denk dat iedereen besefte dat een zwak moment ook voor option niet kon uitblijven zeker.

username:jj
tijdstip:2006.10.06 - 18h59m22
IT spankracht

Er kruipt opnieuw spankracht in de tech sector op Euronext. Er is de terechte afstraffing van Option (Euronxt:OPTI), wegens het nieuws dat ze een aantal verwachte contracten mislopen. Option daalde maar liefst 26% op één dag, maar het aandeel stond zeer hoog, en bleef dus ook op een hoog peil hangen. Verder wordt het steeds duidelijker dat de IT sector de sector is waar we de komende jaren groei van mogen verwachten. Hier is onder andere de wederopstanding van Real Software (Euronxt:REA) een voorbeeld van. De vraag is dan wel of deze oude blokken de ideale manier zijn om in deze sector te investeren. Zij zitten immers niet alleen qua schulden in een 'we were there in 1999' bedrijfsorganisatie. In deze sector geef ik de voorkeur aan kleinere of jongere bedrijven, en die hoeven daarom niet Belgisch te zijn.

username:moonwulf
tijdstip:2006.10.02 - 10h56m59
knal

De resultaten van Option over het tweede kwartaal overtroffen de verwachtingen. De omzet steeg met 69% en de winst kon 74% hoger tot 0,32 euro p.a. Belangrijk is ook dat de groep de verwachtingen voor de bedrijfsmarge optrekt van 14 à 15% tot 17%. We verhogen dan ook onze winstverwachtingen tot circa 1,3 euro p.a. Option is een aandeel dat een hoger dan gemiddeld risico heeft. Door de positieve verwachtingen zien we de koers terug herstellen tot circa 22 euro.

username:ivan
tijdstip:2006.07.27 - 11h16m48
Panasonic voor concurrentie

Option-concurrent (Novaltel Wireless) sluit contract met Panasonic voor laptops. staat vandaag te lezen op DS
http://www.standaard.biz

OPTI zakt net geen 5% tot 18.28 euro

username:mark
tijdstip:2006.07.11 - 18h51m06
koers

74,8 vandaag. Schitterend. Een mens vraagt zich af waar we naartoe gaan.

username:polar
tijdstip:2006.02.06 - 0h48m49